Home Hoveniers Helpt de algenkalk tegen de buxusmot?

Helpt de algenkalk tegen de buxusmot?

Algenkalk zou helpen tegen de Europese boor en tegelijkertijd tegen de gevreesde dood van de buxusmot! Wat is de waarheid over dit wondermiddel? We pakken een voorbeeld uit de praktijk.

Wat hebben we met de algenkalk gedaan?

Ze hebben de algenkalk op hun buxusplanten gestrooid, die worden geteisterd door de schietpartij (veroorzaakt door een schimmel) en door de buxusmot(d.w.z. de rups). Ze geloven, en kunnen dit ook bewijzen met foto’s, dat ze beide problemen met de algenkalk in 2016 en 2017 onder controle hebben kunnen krijgen. Volgens deze rapporten heeft de schimmelziekte zich niet verder verspreid en de buxusmot heeft zich ook niet verder verspreid. Integendeel, zeggen ze, en daar zijn ook foto’s en video’s over: Hun buxusplanten hebben nieuwe bladeren en scheuten gekregen en hebben zich hersteld.

Wat is uw beoordeling van het “wondermiddel”?

Ik zou een beetje voorzichtig zijn. Er zijn geen positieve resultaten van “strikte wetenschap”, bijvoorbeeld van de tuinbouwkundige onderzoeksinstituten. Bovendien waren de jaren 2016 en 2017 over het algemeen geen grote besmettingsjaren voor de scheut – zelfs niet in ons geval in de bloeiperiode van de barok. Ook de buxusmot, of beter gezegd zijn vraatzuchtige rups, leek zwakker in deze periode. Het is ook nog niet duidelijk hoe de planten reageren op het continue gebruik van het grijze kalkpoeder: Wat gebeurt er als de bladeren voortdurend bedekt zijn met kalkpoeder? Dit alles moet worden overwogen. Ik zou blij zijn als het echt zou helpen, maar ik wil me nog niet echt aansluiten bij het optimisme dat ze verspreiden.

Moet je niet gewoon de verspreiding van algenkalk uitproberen?

We doen het in ons bloeiende barokke huis en strooien regelmatig wat (niet alle!) planten met algenkalk om te zien hoe de planten reageren. Overigens, die algenkalk kan de verspreiding van meeldauw voorkomen is eigenlijk wetenschappelijk erkend. In dit opzicht zie ik een mogelijk effect op de verspreiding van de schietdood. Mijn voorstel: probeer het op kleine schaal, waarom niet! Je neemt geen groot risico. De toepassing van algenkalk is altijd toegestaan, omdat algenkalk een meststof is en geen pesticide.

Wat is algenkalk?

Het is een vermalen afzetting van rode algen. Algenkalk bevat 80% calciumcarbonaat (d.w.z. kalk) en andere voedingsstoffen zoals magnesium. Deze algenkalk is een zuiver biologische stof die kan worden gebruikt om het bodemleven te bevorderen en de bodem te bemesten met kalk; het wordt in principe gebruikt om de bodem te verbeteren.

De speciale tip

Wie het niet met algenkalk wil proberen, moet nu voorkomen dat de buxusbegunstigde eind april met een biologisch middel wordt gevoed. Goedgekeurde middelen voor het spuiten zijn Dipel of Xen Tari (dit zijn middelen op basis van Bacillus thuringiensis).
Er is geen goedgekeurd bestrijdingsmiddel tegen schimmelziekte, dat wil zeggen dat het doodschiet. Als preventieve maatregel is het belangrijk om de planten niet van bovenaf te besproeien of te besproeien, omdat constant vochtige bladeren de verspreiding van de schadelijke schimmel bevorderen.