Hardhout is een echte all-rounder – geschikt voor het bouwen van huizen, voor een duurzaam terras of prachtige tuinmeubelen.
De constante aard van het materiaal heeft zich al eeuwenlang bewezen – en het blijft modern.
Als ik aan hout denk, denk ik aan een oud gedicht: “Kasten, balken en planken dromen, dat ze nog buiten staan als bomen.”
Hardhout in de tuin
Wat een hemels mooie beschrijving van de mystieke effecten die hout kan hebben op de mens, als hij op een zwoele late zomeravond op het terras in de tuin zit.
Houten planken op de vloer, meubels van robuust teak en rondom je heen de takken van grote bomen.
Tafels, stoelen en banken schijnen in het avondlicht met zijn speciale charme van vergankelijkheid. Zilvergrijs patina, wat staat voor sterk en weerbestendig. Vooral de lichtbruine tint van het edele teak is kenmerkend voor deze look.
Als je het ziet, voel je je in een Engels park. Nu moet men niet denken dat de patina trend alleen de tuinen in Engeland domineert – sinds lang geleden geniet het ook een grote populariteit in Nederland.
“EEN IDYLLISCHE PLEK AAN DE VOORKANT VAN HET RIETGEDEKTE HUISJE MET ROOD GESCHILDERDE HOUTEN DEUREN, HET BANGKIRAI TERRAS EN TEAK MEUBELEN”
Hoewel, een blank gelakt wortelhouten bankje kan natuurlijk ook heel mooi zijn. Hoe dan ook, het blijft altijd een kwestie van smaak. En een zaak van de houtkwaliteit. In het algemeen is het in de meeste gevallen zinvol om na een of twee jaar de kwast te pakken en het buitenmeubilair opnieuw in de olie te zetten.
De voorliefde voor hardhout bij de aanleg van terrassen en tuinen zijn voor de prestigieuze bouwers al lang geen probleem meer.
Van de meer traditioneel zuidelijke tot de moderne futuristische noordelijke architectuur – met hout is alles mogelijk. Naast de persoonlijke beleving zijn er voldoende objectieve argumenten voor hardhout – vooral in de buitenruimte.
Hardhout ideaal voor het terras
Met name bij terrassen en balkonvloeren worden, vanwege de lange levensduur, veel tropische soorten hardhout, zoals bangkirai, gebruikt. In Suriname is onlangs onderaan een stuwmeer een hele jungle ontdekt. Dit hoogwaardige hout wordt nu op een ecologisch verantwoorde manier gekapt.
Als alternatief voor tropisch hardhout wordt voor terrassen en balkonvloeren vaak Siberische lariks aanbevolen. Vanwege het hoge beschermende harsgehalte in het hout wordt het als zeer duurzaam beschouwd. Inheemse berken en dennen zijn daarentegen eigenlijk minder geschikt voor buiten.
Eigenlijk – want na een relatief nieuwe methode kunnen juist deze twee zachte houtsoorten resistent tegen verrotting en schimmelwerend worden gemaakt. De verwerking tot zogenaamd thermisch hout werkt onder hoge temperaturen en afwezigheid van lucht.
Er is inmiddels nog een ander gepatenteerd proces ontwikkeld voor het verduurzamen van hout: de houten delen worden tot in de kern met was doordrenkt. Hierdoor zijn ze vergelijkbaar duurzaam als tropisch hardhout (15 jaar garantie op de levensduur).
Nabehandeling is niet noodzakelijk. En als het dan op het terras zo huiselijk kraakt – denk dan nog eens aan dat oude gedicht.