Groenten kunnen niet alleen in de tuin, maar ook op het balkon worden geplant. Wij presenteren perfecte groenterassen voor beginners.
Niet iedereen kan een tuin de zijne noemen. Maar ook als u alleen een balkon hebt, hoeft u het niet zonder uw eigen groenten of fruit te stellen. Een balkon is tenslotte niet alleen bedoeld om bloemen te planten. Naast bloemen kunt u hier ook groenten kweken. Trouwens, hetzelfde geldt ook voor het terras.
Voor al diegenen die misschien nog nooit een eigen tuin hebben gehad en dus ook nog nooit zelf groenten hebben geteeld, hebben wij enkele groenterassen samengesteld die een snel en ook goed oogstsucces beloven. Zo zie je maar hoe makkelijk het is om groenten op je balkon te kweken. En als u erin slaagt deze variëteiten te kweken, kunt u volgend jaar andere groenten proberen.
Vereisten voor het kweken van groenten op het balkon
Om ervoor te zorgen dat de groenten op uw balkon goed gedijen en veel vruchten dragen, moet aan een paar belangrijke eisen worden voldaan. Hier volgt een korte samenvatting van deze eisen.
Voldoende zon:
Enerzijds hangt het af van de keuze van de geschikte groentevariëteiten, anderzijds moet er ook voldoende zon zijn. Daarom zijn alleen balkons op het zuidoosten of zuidwesten geschikt voor de groenteteelt.
Voldoende luchtcirculatie:
Bovendien moet het balkon goed geventileerd worden. De lucht mag niet stagneren of vervuild zijn met sigarettenrook. Als er niet voldoende luchtcirculatie is, zullen de planten veel vatbaarder zijn voor ongedierte.
Gebruik grote plantenbakken:
Om groenten op het balkon te planten, moet u zo groot mogelijke bakken gebruiken. Ze moeten minstens 10 liter kunnen bevatten en gemaakt zijn van klei, plastic of hout. Als alternatief kunt u ook een kant-en-klaar bouwpakket voor een houten mini-bed krijgen. Dit zal dan lijken op een verhoogd bed.
Bereid de grond goed voor en bemest hem:
U moet de grond voor de groenteteelt verrijken met rijpe compost, zodat er voldoende voedingsstoffen in zitten. Voor een optimale groei van de groenteplanten wordt ook de toevoeging van een langzaam vrijkomende meststof aanbevolen. In de zomer moet u dan opnieuw een vloeibare meststof gebruiken om de voorraad voedingsstoffen aan te vullen.
9 groentevariëteiten voor beginners
Niet alle groentevariëteiten zijn even geschikt voor het balkon. Het is natuurlijk bijzonder motiverend voor beginners als de eerste groenten niet te lang op zich laten wachten. In dit geval is het een goed idee om groenten te kiezen die in het begin snel groeien. De volgende groenten, bijvoorbeeld, zijn bijna perfect voor teelt op het balkon.
Radijsjes:
U kunt radijzen zaaien tussen april en september en de vruchten van uw arbeid al na ongeveer vier weken oogsten. Als u om de twee à drie weken vers zaait, hebt u een bijzonder lange oogsttijd.
Radijzen houden van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en worden geteeld in rijen van 20 centimeter uit elkaar met zes centimeter tussen elke plant. Goede buren voor deze groente zijn bijvoorbeeld wortelen, bonen, erwten, tomaten of sla.
Pluk sla:
Pluksla is ook bijzonder goed om op het balkon te kweken. Geschikte soorten zijn onder meer veldsla, snijsla, rucola en lollo rosso. Deze slasoorten kunnen echter beter niet naast selderij, peterselie en bieten worden geplant.
Voor het plukken van sla is ook een zonnige tot halfschaduwrijke plek nodig. Het zaaien vindt plaats van maart tot augustus. De afstand tussen de rijen moet 30 centimeter bedragen, tussen de afzonderlijke planten moet u een afstand van drie centimeter aanhouden.
Zoete erwten:
Suikererwten zijn zeer gemakkelijk te kweken en daardoor veel goedkoper te verkrijgen dan in de winkel. Deze groente heeft beslist een zeer zonnige plek nodig en losse grond die rijk is aan humus. U zaait erwten tussen april en juli en groepeert dan bij voorkeur altijd drie of vier planten rond een latwerk.
Goede buren voor doperwten zijn sla, wortelen, radijs en dille. Ze kunnen heel goed overweg met zoete erwten.
Wortelen:
Wortelen houden ook van volle zon en kunnen worden geplant tussen eind februari en juni, afhankelijk van het ras. Houd een afstand van vijf centimeter tussen de planten en zorg voor een zaaidiepte van ongeveer drie centimeter.
Als je uien naast wortelen legt, heb je een goede verdediging tegen de wortelvlieg. Andere goede buren voor wortelen zijn tomaten, erwten, sla en dille.
Bonen:
Onder de bonen zijn de struikbonen, die tot 40 centimeter hoog kunnen worden, bijzonder geschikt voor de teelt op het balkon. Bonen hebben zeker een klimhulp nodig, maar je kunt ze ook tegen de balkonreling op laten groeien. U kunt bonen zaaien in balkonbakken tussen half mei en eind juni. Plaats voor struikbonen vier zaden in elk gat en laat er steeds vijf centimeter ruimte tussen.
Bonen mogen echter nooit direct naast erwten worden gezet, en uien en prei zijn ook geen ideale buren. Komkommers, sla, tomaten, radijzen en bonenkruid zijn daarentegen zeer geschikt.
Tomaten:
Tomaten zijn waarschijnlijk de groente die het meest op het balkon wordt geteeld. U kunt ze bijvoorbeeld kweken in kuipen, balkonbakken of hanging baskets. Het is belangrijk te onthouden dat tomaten veel zon en water nodig hebben om goed te gedijen.
Aangezien tomaten niet tegen vorst kunnen, kunt u ze beter pas half mei op het balkon planten. Zet de afzonderlijke, voorgeplukte planten achter elkaar, maar niet te dicht op elkaar. Elke afzonderlijke tomatenplant moet dan een klimhulp krijgen waaraan u de planten later kunt vastbinden.
Komkommers:
Komkommers zijn ook zeer geschikt om op het balkon te kweken. Net als tomaten hebben ze veel warmte en zon nodig. Ze zijn ook geschikt voor de teelt in kuipen, hanging baskets en grote potten.
Naast gewone komkommers zijn ook minikomkommers en citroenkomkommers zeer geschikt voor de teelt op het balkon. U kunt ze vanaf half mei zaaien. Goede buren om op het balkon te kweken zijn dan bijvoorbeeld struikbonen en dille.
Paprika’s:
Ook vanaf half mei kunnen paprika’s een plaatsje krijgen op het balkon bij u thuis. Om een goede smaak te krijgen, heeft het echter veel zon nodig.
Bij het kweken kunt u zelf beslissen of u jonge plantjes uit de kwekerij op het balkon plant of dat u de paprika’s zelf kweekt. In het laatste geval moet u de zaden een centimeter diep in zaaibakjes planten en ze vervolgens laten rijpen bij ongeveer 28 graden. Vanaf begin mei kunt u de zaailingen in de moestuin planten.
Kruiden:
Kruiden passen ook heel goed op het balkon, maar u moet er wel op letten dat kruiden geen volle zon verdragen. Daarom kunnen de potten met de kruiden het best op een halfschaduwrijke plaats worden gezet.
Wat de selectie van kruiden betreft, kunt u hier eigenlijk alles kweken wat uw hartje begeert. Zeer populaire kruiden zijn dille, basilicum, bieslook, peterselie, salie, citroenmelisse, tijm en lavendel. Welke variëteiten u ook kiest, u moet ze allemaal telen vanaf half mei en volgens de instructies op de verpakking.