Wil je ook een fraai en groen gazon, maar wil je niet maanden wachten tot de graszaden zich eindelijk ontkiemen? Dan zijn grasmatten de perfecte oplossing! Grasmatten zorgen namelijk niet alleen voor een groen resultaat, maar zijn ook snel geplaatst en niet duur. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over grasmatten aanleggen en de aandachtspunten!
Beste periode om grasmatten aan te leggen
Grasmatten zijn in principe het gehele jaar door aan te leggen, maar de voorkeur gaat uit naar periodes waarin het niet vriest. Ook mag het niet te warm zijn, dus grasmatten aanleggen in een hittegolf is een slecht idee. Het voor- en najaar zijn betere periodes. Kies een dag waarop regen wordt voorspeld (het kan ook de dag erna gaan regenen), zodat de grasmatten meteen beregend worden nadat ze gelegd zijn. Let er alleen op dat je grasmatten niet op een zeiknatte en modderige ondergrond legt, want dan zullen de graswortels misschien gaan rotten!
Oude graszoden verwijderen
Oude graszoden verwijderen gebeurt op twee manieren: handmatig of mechanisch. Als het slechts een klein stukje betreft, dan kun je prima handmatig met een scherpe spade aan de slag. Dit kost even wat moeite, maar bespaart weer veel geld. Moet je een groot oppervlak onder handen nemen? Dan is een graszodesnijder een goed idee. Dit apparaat snijdt gras tot een diepte van 20 – 25 centimeter. Vervolgens kun je het oude gras makkelijk oprollen en afvoeren.
Voorbereiding grasmatten aanleggen
Een goede voorbereiding maakt de uiteindelijke klus makkelijker. Daarom is het belangrijk dat de ondergrond in goede staat is. Hieronder geven we je een aantal tips hoe je de ondergrond goed prepareert:
- Spit de oude grond om (tot ongeveer 25 meter diep). Maak eventueel gebruik van een tuinfrees. Dit apparaat bespaart je namelijk een hoop zwaar werk.
- Vermeng de grond vervolgens met grondverbeteraar. Deze bevat meststoffen en belangrijke bacteriën die ervoor zorgen dat de nieuwe grasmatten gezond blijven. Ook zorgt grondverbeteraar ervoor dat de structuur van de ondergrond optimaal wordt.
- Druk de aarde goed aan met een wals. Deze stap is van belang omdat de grond anders gaat verzakken nadat de graszoden al aangelegd zijn. Wals de grond tot ongeveer twee centimeter onder de omliggende bestrating voor het beste resultaat.
- Egaliseer de grond met een hark. Deze klus moet nauwkeurig uitgevoerd worden. Hoe vlakker de ondergrond, des te fraaier de grasmatten uiteindelijk komen te liggen.
Stappenplan: grasmatten leggen
Als de ondergrond eenmaal bewerkt is, kun je overgaan tot het aanleggen van de graszoden zelf. Hieronder lees je het stappenplan:
- Werk van achteren naar voren bij het aanleggen. Zo hoef je niet telkens over de vers gelegde zoden te lopen.
- Leg de graszoden zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en probeer dit zo recht mogelijk te doen. Span eventueel een touwtje als hulpmiddel of leg langs de bestrating, mits deze recht is.
- Snijd de grasmatten op maat met een gekarteld mes. De matten moeten om en om (zoals bij laminaat) aangelegd worden.
- Tik de graszoden aan nadat ze gelegd zijn. Doe dit met een lange lat of plank.
- Zijn alle grasmatten eenmaal gelegd? Zorg er dan voor dat de graszoden goed tegen de ondergrond aan worden gedrukt. Gebruik een wals voor het beste resultaat, maar eroverheen lopen kan ook. Zorg er alleen voor dat je met een wals geen strakke bocht maakt, want dan kan het gras verschuiven.