Home Tuinplanten Gouden iep verzorgen: tips voor water geven, bemesten en snoeien

Gouden iep verzorgen: tips voor water geven, bemesten en snoeien

De gouden iep is erg mooi om te zien en vindt ook een plaats in kleinere tuinen. Om hem goed te laten gedijen, moet je enkele verzorgingsvoorschriften volgen.

Je tuin heeft alleen maar gewacht op de gouden iep. De bomen bieden sfeervolle contrasten met hun goudgele loof en zijn een welkome specimen plant. Door zijn tamelijk geringe groeihoogte kan de iep ook in kleinere tuinen uitwijken. Het goudgele loof en de aantrekkelijke gele herfstkleuren zijn altijd een blikvanger. De bomen blijken robuust en winterhard te zijn. Als je de onderstaande verzorgingsinstructies volgt, zal de gouden iep een onderhoudsarme en ongecompliceerde struik of kleine boom blijken te zijn.

De gulden iep correct water geven

Gouden iepen hebben veel vocht nodig. Water geven mag niet verwaarloosd worden, vooral in de beginjaren. Oudere planten kunnen via hun penwortels ook vocht uit diepere bodemlagen opnemen. Water geven is alleen nodig voor oudere bomen bij langdurige droogte. Tijdens de groeifase hebben gouden iepen regelmatig water nodig. De grond mag niet uitdrogen. Tegelijk moet het irrigatiewater goed kunnen weglopen. Een doorlaatbare bodem is daarvoor noodzakelijk. Aanhoudende waterverzadiging brengt de wortels in gevaar en leidt tot de langdurige dood van de plant.

Tip: Als de bladeren bruin worden en de bladpunten beginnen op te krullen, geef dan zo snel mogelijk water.

In een notendop:

  • Hoge vochtbehoefte
  • Geef regelmatig water
  • De grond mag niet uitdrogen
  • Voorkom wateroverlast
  • oudere planten hebben minder water nodig
  • Bemest de gulden iep op de juiste manier

Met kunstmest moet je bij de gouden iep niet zuinig zijn. Een voedselrijke bodem heeft de voorkeur. Met de bemesting moet in het voorjaar worden begonnen, vóór het begin van het groeiseizoen. Er kan een volledige meststof gebruikt worden. Een kalkhoudende meststof is voordelig, want dit leidt tot een verhoging van de pH waarde van de grond. Een nieuwe bemesting kan in de zomer worden gegeven. Vanaf de nazomer moet geen kunstmest meer gegeven worden. Nieuwe scheuten zouden dan vóór de eerste vorst niet voldoende ontwikkeld zijn om de winter zonder schade te overleven.

Tip: Bij het planten kan de gouden iep compost en hoornschaafsel krijgen als natuurlijke meststof.

In het kort:

  • Grote behoefte aan voedingsstoffen
  • Gebruik een volledige meststof
  • Bemest in het voorjaar en de zomer
  • Niet bemesten na augustus
  • Moet de gulden iep gesnoeid worden?

De bomen groeien vrij langzaam en regelmatig snoeien is niet nodig. Als je echter je gouden iep op een bepaalde manier wilt laten groeien, kun je een schaar gebruiken. De hoogte van de bomen kan beperkt worden en ze verdragen ook krachtiger snoei. Als de scheuten te dicht op elkaar staan en elkaar hinderen, kan een uitdunningssnoei worden uitgevoerd.

Tip: Verdorde takken of verdroogd gebladerte moet je regelmatig verwijderen. Je kunt ver in het gezonde hout zagen.

Als er gesnoeid moet worden, is een vorstvrije en tamelijk bewolkte dag het beste. Blootstelling aan zonlicht en vorst kan de vers gesneden wonden verergeren en de plant vatbaar maken voor ziekte en aantasting door ongedierte. Houd bij het snoeien van je gouden iep niet alleen de kroon maar ook de bodem in de gaten. Als bij het planten een wortelbarrière verwaarloosd werd, zullen worteluitlopers uit de grond ontspruiten. Deze kunnen zich wijd verspreiden en enkele meters van de stam uit de grond steken. Deze bovengrondse worteldelen moeten verwijderd worden om te voorkomen dat de boom zich ongecontroleerd uitbreidt en dat het zich uitbreidende wortelnetwerk andere planten in gevaar brengt.


De belangrijkste verzorgingstips in een oogopslag

Zorgmaatregel Toelichting
Water geven De waterbehoefte is betrekkelijk groot. Jonge planten moeten regelmatig water krijgen. De grond mag niet uitdrogen. Oudere planten hebben minder water nodig; ze voorzien zichzelf van vocht uit de grond via de penwortel.
Bemesting Om te zorgen dat de gouden iep goed gedijt, moet hij regelmatig bemest worden. Er kan een in de handel verkrijgbare volledige meststof gebruikt worden. De planten verdragen ook kalkhoudende meststoffen. Compost en hoornschaafsel kunnen als natuurlijke meststof gebruikt worden.
Snoeien Regelmatig snoeien is niet absoluut nodig. De kroon kan zo nodig uitgedund worden. Worteluitlopers boven de grond moeten verwijderd worden. Snoeien wordt zonder problemen verdragen.

Hoe kan de gulden iep vermeerderd worden?

Het is beter om de vermeerdering van de Gouden iep aan een expert over te laten. Voor de leek is vermeerdering door enten meestal te ingewikkeld en niet altijd met succes bekroond.

Wie al een gouden iep in de tuin geplant heeft, kan zich wagen aan vermeerdering door uitlopers. Vooral bij oudere planten vormen zich vaker uitlopers. Je kunt de kleine boompjes voorzichtig opgraven en ze van de moederplant scheiden. Transplanteer de uitlopers onmiddellijk naar een nieuwe plaats.

Overplanten van lopers

Bedenk bij de keuze van een plaats dat de kleine zaailing nog wil groeien en tot wel tien meter hoog kan worden. De kroon wordt ook tot vijf meter breed. Als een geschikte plaats gevonden is, graaf je een voldoende groot plantgat. Zware grond moet losgemaakt worden voor het planten. Als er waterverzadiging optreedt, worden de gevoelige wortels beschadigd en kan de boom sterven. Om de tere wortels niet in gevaar te brengen, moet de plant voorzichtig neergezet worden. Vul dan het substraat op en druk de grond stevig aan. De kleine bomen hebben voldoende water nodig en moeten zo mogelijk in de eerste periode na het planten dagelijks bewaterd worden.

In het kort:
1. kies een plek
2. graaf een plantgat
3. bereid het substraat voor
4. steek de plant er voorzichtig in
5. maak het plantgat dicht
6. druk grond naar beneden
7. geef de plant goed water

De gouden iep in de winter

In het koude seizoen veroorzaakt de gouden iep weinig problemen voor de hobby tuinier. De planten zijn winterhard en hebben geen speciale bescherming nodig. Om te voorkomen dat de grond uitdroogt, kun je schorsmulch of een laag bladeren rond de plant gebruiken.