Als de meeste consumenten aan vloeren denken, stellen ze zich meestal tegels in de badkamer voor of hardhout in hun hele huis. Als je liever de meeste tijd doorbrengt om van Moeder Natuur te genieten, zijn buitenvloeren een geweldige manier om het uiterlijk van je patio of erf te veranderen.
De mogelijkheden voor buitenvloeren in 2020 variëren van traditionele keuzes zoals baksteen en hout tot interessantere alternatieven zoals speelplaatsvloeren. In onze gids behandelen we alle topopties en splitsen we de voor- en nadelen van elke optie.
Wat ga je bedekken?
De term “buiten” kan heel wat terrein bestrijken, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat komt omdat het terrein van huis tot huis verschilt, en iemand in New Mexico of Arizona zal met andere problemen te maken hebben dan iemand die in Maine woont. Houd ook steeds rekening met je behoeften, samen met eventuele toekomstplannen voor je achtertuin.
Ga je een deel van je tuin overdekken of alleen de patio opnieuw doen? Dat is belangrijk, en dat geldt ook voor wat er onder je nieuwe buitenvloer ligt. Gras, beton, en zand zijn de drie meest voorkomende elementen die je zult tegenkomen, en elk stelt zijn eigen reeks uitdagingen. Pavers op gras zijn vrij eenvoudig, maar tegels over gras en hout over rubber zullen heel wat voorwerk vergen.
Begrijp je terrein
Wat is de huidige staat van je achtertuin? Is het gebied waar je vloerbedekking wilt leggen schuin of helemaal vlak? De ligging van het terrein kennen is van cruciaal belang als je honderden of duizenden dollars gaat uitgeven aan buitenvloeren.
Neem, voordat je over rubber tegels of composiet terrasplanken debatteert, even de tijd om de omgeving van je huis te bekijken. Als je in het verleden problemen hebt gehad met zinkgaten of dieren die graag graven, ga dan voorzichtig te werk. Chipmunks kunnen schattig zijn, maar niet als je vloer verzakt omdat ze besloten hebben onder je bakstenen klinkers te gaan wonen.
Houd rekening met rondzwervende dieren, de helling van de grond, of eventuele eerdere problemen met je grond, voordat je een stijl kiest. Het is geen slecht idee om je grond te laten testen als je van plan bent een dak over je nieuwe patio te plaatsen of als je dikke, zware stenen in je tuin zult gebruiken. Je hebt geen vergunning nodig om rubber mulch neer te leggen of je patio te betegelen, maar je moet toch een degelijk plan hebben als je je project tot een goed einde wilt brengen.
Buitenvloeren en de omgeving
Het laatste waarover je zult moeten debatteren voor je een stijl kiest is het weer; iets dat tegenwoordig gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Het weer kan zeker onvoorspelbaar zijn. Als je al een paar jaar in je omgeving woont, zou je een uitstekend idee moeten hebben van wat je kunt verwachten wat betreft hoogte- en dieptepunten, maar er zijn ook andere dingen om rekening mee te houden.
Zon, wind en regen zijn de ergste vijand van buitenvloeren, en zelfs de beste keuzemogelijkheden zijn niet voor altijd bestand tegen de elementen. Beton kan barsten, hout verbleekt, en een hagelbui kan een grote puinhoop maken van je tegel. Als het gebied waar je vloerbedekking gaat leggen overdekt wordt, kun je sommige problemen die de elementen meebrengen omzeilen, maar je moet nog steeds begrijpen wat ze kunnen aanrichten.
Zonlicht en UV stralen zijn over het algemeen niet vriendelijk voor welke soort vloerbedekking dan ook. UV stralen kunnen hout vervagen of donkerder maken en andere materialen tot oncomfortabele niveaus opwarmen. Zelfs als je niet van plan bent op blote voeten te lopen, kan de schittering van de zon op een witte tegel je naar je rolgordijnen doen rennen. Na verloop van tijd veroudert zonlicht de meeste materialen, net als wind en regen.
Hoewel sommige streken de neiging hebben het grootste deel van het jaar warm en droog te blijven, zul je toch willen investeren in een goede paraplu als je in Seattle woont. De meeste mensen gaan niet buiten zitten in de stromende regen, tenzij het onder een luifel of overdekt terras is, maar water introduceert een nieuwe reeks problemen met tegels, steen, of andere poreuze materialen.
Sneeuw is niet zo’n probleem als extreme temperatuurschommelingen, maar zelfs die kunnen opgevangen worden als je vloer de juiste eigenschappen heeft. Koud weer zal geen grote invloed hebben op hout, maar het kan je nieuwe kiezelput stevig doen bevriezen of tegels doen loskomen.
De beste opties voor buitenvloeren
Er is geen perfecte soort buitenvloer, want iedereen heeft andere behoeften. Met dat in gedachten bestrijkt onze lijst van de beste buitenvloeren een breed scala aan materialen. Dat omvat vloeren die je met een minimale inspanning zelf kunt leggen, samen met materialen die een zekere mate van professionele hulp nodig kunnen hebben.
Natuurlijke buitenvloeren
Als je je terras of vloer wilt laten opgaan in de buitenlucht, is het gebruik van een natuurlijk materiaal je beste optie. Je fantasie kan de vrije loop gaan vanuit een ontwerpstandpunt, ook al zijn je keuzemogelijkheden beperkter, omdat er maar een paar alternatieven zijn.
Hout
Hout wordt al tientallen jaren als vloerbedekking voor buiten gebruikt, en hoewel je niet zomaar elke soort hout kunt gebruiken, is het een veelzijdig materiaal. Redwood en ceder zijn van nature bestand tegen verwering en zullen langer meegaan dan behandeld timmerhout, hickory of eiken.
Je wilt echt hout niet in direct contact met de grond plaatsen want het is organisch, dus uiteindelijk zal er vocht en rot in sluipen. Ook inlandse soorten zijn gevoeliger voor het weer, en daarom zijn IPE en exotische houtsoorten ideaal voor buitengebruik.
Voor buiten zul je houten terrasplanken of houten vloertegels willen overwegen. Beide zien er mooi uit, maar houd bij de keuze van een soort rekening met het weer. Je zult je ook vertrouwd willen maken met hogedrukreinigers en afdichtingsmiddelen, want je zult houten vloeren voor buiten vrij vaak moeten onderhouden tijdens hun levensduur.
Steen
Als hout niet duurzaam genoeg voor je is, overweeg dan steen. Het zal niet vervagen door zonlicht zoals een gebeitste plank, en het is veel permanenter. Dat kan echter een tweesnijdend zwaard zijn, dus kies je stenen zorgvuldig bij het overwegen van stijl en textuur.
Je kunt buiten allerlei soorten steen gebruiken, maar sommige opties komen meer voor dan andere. Travertijn, graniet, leisteen, en marmer zijn het gemakkelijkst te vinden, hoewel marmer glad kan zijn in de regen en duur. Basalt, blauwsteen, en kwartsiet zijn andere ideale alternatieven voor buitengebruik, afhankelijk van je behoeften.
Steen wordt meestal verkocht in gezaagde vorm als tegels of als flagstone in onregelmatige vormen. Het nadeel van stenen vloeren voor buiten is dat ze meestal verzegeld moeten worden, en dat ze moeilijker te bewerken zijn dan hout. Het is ook wat duurder en kan meer kosten om door een vakman te laten leggen.
Tegel
Tegel is de kameleon van de vloerenwereld, ook al is het niet zo natuurlijk als hout of steen. Als hout niet werkt, en steen te duur is, is tegel de perfecte keuze omdat het op beide materialen kan lijken. Het is ook een goedkope buitenvloermogelijkheid in vergelijking met materialen als travertijn, composiet vlonders of rubber.
Bij tegels op kleibasis heb je twee mogelijkheden: keramiek of porselein. Het laatste is duurzamer en uitstekend in natte ruimtes, maar iets duurder. Je leest meer over de verschillen tussen de twee in onze gids. Het belangrijkste dat je bij tegels moet onthouden is de antislipwaarde, samen met de temperatuur buiten.
Je zult beide soorten tegels ook regelmatig moeten voegen en verzegelen. Het is cruciaal te onthouden dat de tegel ook voor “buiten” gebruik geclassificeerd moet zijn, anders zou hij bij koud weer kunnen afspringen. Keramiek is goedkoper, maar porseleinen tegels zijn meestal de beste keuze als frigide temperaturen een zorg zijn.
Synthetisch
Of je nu weinig tijd hebt of iets gemakkelijks wilt om mee om te gaan, synthetische vloermogelijkheden zijn een geweldig alternatief voor natuurlijke materialen. Hoewel er tientallen materialen zijn die je kunt gebruiken die onder deze categorie vallen, zijn hier een paar van de meest populaire.
Composiet vlonderplanken – Alles wat als composiet vlonderplanken geclassificeerd wordt is een plank gemaakt van een mengsel van hout en kunststof. Deze materialen worden gecombineerd met een bindmiddel om planken te vormen die ideaal zijn voor buiten. Hoewel meer composiet planken duurder zijn dan traditioneel hout, kan een afgetopte composiet vlonder tientallen jaren langer meegaan dan gewoon timmerhout.
Rubber -Dingen van rubber staan bekend om hun veerkracht, en het is ook een interessante optie voor buiten. Rubber vloerbedekking wordt vooral gebruikt als bedekking en wordt verkocht per rol of in tegels van verschillende afmetingen. Deze soort vloerbedekking is comfortabel onder de voeten en geeft tractie, maar kan, afhankelijk van de grootte van je project, prijzig zijn.
Tapijt – Je zult buitentapijt niet verwarren met die pluche vezels in je huiskamer, maar het geeft wel stijl aan elke ruimte. Tapijttegels voor buiten zijn er in een breed scala van kleuren en stijlen, van gedurfde tinten tot structuurpatronen. Je zult even moeten wennen aan kortpolig tapijt, en hoewel het wel wat verzorging vraagt, is het beste buitentapijt eenvoudig te onderhouden.
Grasvloeren voor buiten
Tegels, buitentapijt, vlonders, en steen zijn misschien de materialen waar de meeste mensen zich op richten als ze op zoek zijn naar de beste buitenvloeren, maar het zijn niet de enige beschikbare opties. Hieronder volgt een snelle lijst van enkele unieke budgetvriendelijke buitenvloeren voor 2019, waaronder een paar “losse” materialen die ideaal zijn voor de blote grond.
Bestratingen – Je hebt er misschien al een paar in je tuinaanleg of bloembed, want een bestrating is een betaalbaar en populair buitenaccessoire. Bestratingen zijn er in vele vormen, van beton en rubber tot steen. Ze stellen je in staat je vloer of patio in te richten zoals je wilt, en vergen niet veel onderhoud als je het juiste materiaal kiest. Stenen zijn technisch gezien geen straatstenen omdat ze in bouwwerken worden gebruikt, maar ze vormen ook een uitstekende buitenvloer!
Kunstgras – Je hebt het gezien op sportvelden en op de veranda’s van veel oudere huizen in de V.S. Soms wordt het ook Astroturf genoemd, kunstgras geeft je het uitzicht van gras zonder de kopzorgen. Het hoeft niet bewaterd of gemaaid te worden, hoewel bladeren en ander afval wel opgezogen moeten worden. Hoewel het een vreemde keuze kan lijken als je al een weelderige tuin hebt, is kunstgras perfect voor patio’s, prieeltjes en andere buitenruimtes.
Grind, kiezels en zand – Als je in een gebied woont waar het groen houden van gras lastig kan zijn door droogte of waterbeperkingen; kan een los materiaal de juiste keuze zijn voor je eigendom. Een zanderige oase met stapsteenklinkers zal je patio volledig veranderen, terwijl kiezels of turfgrind ook voor een aparte uitstraling zorgen. Losse materialen zijn ook goedkoop en gemakkelijk om mee te werken, tenzij je plannen hebt voor een massieve patio.
Prijzen van buitenvloeren
Terwijl we het over prijzen gehad hebben in verband met het feit dat het ene materiaal duurder is dan het andere; prijzen van buitenvloeren kunnen moeilijk zijn om je hoofd over te buigen. Elke soort vloerbedekking heeft een ontelbaar aantal variabelen die de kosten kunnen opdrijven, en je moet ook rekening houden met de algemene kwaliteit.
Stijl |
Type |
Grootte |
Prijs per m2 |
|
---|---|---|---|---|
Rubber |
Bestrating |
16 x 16 |
€3.40 |
|
|
Hout |
|
Heel verschillend
|
|
Rustieke |
Tegels (steen) |
6 x 24 |
€1.00 |
|
Natuurlijk |
Tapijttegels |
18 x 18 |
€1.55 |
|
Composiet |
Tegel |
12 x 12 |
€3.00 |
|
Divers |
Gravel |
|
€4.10 |
|
Modern |
Kunstgras |
12cm breed |
€1.70 |
HIER TAFEL