In Nederland zijn we gewend aan veel regen. Vaak komt het water met bakken uit de hemel vallen en klagen mensen dagenlang over de vochtige weersomstandigheden. Terwijl jij liever met een boek op de bank kruipt en sip door het raam staart, kan je misschien ook de positieve kant van de regen zien. In veel landen zijn ze namelijk dolblij als het een keer regent, simpelweg omdat ze hier gebruik van kunnen maken. De lucht geeft ons telkens gratis water en wij maken ondertussen nog steeds alleen gebruik van leidingwater. Dat is toch zonde als je erover na gaat denken?
Nu kunnen we het ons goed voorstellen dat een bad in regenwater of een slokje van dit water niet bepaald aantrekkelijk oogt. Het water is immers niet alleen troebel, maar ook nog eens ontzettend koud. Bovendien weet je niet of er bacteriën in zitten. Toch is het wel mogelijk om regenwater te gebruiken. Hiervoor moet je het uiteraard eerst opvangen. Maar hoe ga je efficiënt met regenwater om? Dat lees je in dit artikel.
Hoe vang je regenwater op?
Voordat je regenwater kunt hergebruiken, zal je dit logischerwijs eerst moeten opvangen. Dit klinkt niet zo moeilijk en is het ook eigenlijk niet. Er bestaan verschillende mogelijkheden om regenwater op te vangen. Sommige mensen kiezen voor methodes die het water direct zuiveren en anderen vinden dit minder belangrijk. Lees je daarom goed in en kies pas nadat je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet. Zo weet je zeker welke methode bij jou past. Hierbij is het uiteraard ook belangrijk om te bedenken waarvoor je het water precies wilt gaan gebruiken. Zo zal je bij het doorspoelen van het toilet of het bewateren van de planten geen zuiveringssysteem nodig hebben. Als je deze echter wilt gebruiken voor het nemen van een bad, is zuiver water wel enorm prettig. Wij zetten de verschillende methodes hieronder voor jou op een rijtje.
De waterton
Dit is misschien wel de meest bekende methode voor het opvangen van regenwater. Water opvangen met behulp van een regenton is eigenlijk heel gemakkelijk. Je hebt enkel een geschikte ton nodig en vervolgens plaats je deze op een willekeurige plek in de tuin. Het regenwater doet de rest. Het water wordt hierbij uiteraard niet gezuiverd, maar kan daardoor wel prima gebruikt worden voor het wassen van een auto, het doorspoelen van een toilet of het bewateren van planten en bloemen.]
Ondergrondse tank
Wil je het groots aanpakken en ben je niet bang voor wat extra werk? Dan kan je voor een wat meer complexere methode kiezen: de ondergrondse (regen)watertank. Deze tank is wel een bijzondere grote investering, maar zal uiteindelijk het geld er wel uit halen. Door het gebruik van deze tank zal je immers enorm veel besparen op de waterrekening. Na enkele jaren heb je de tank terugverdiend.
Bij deze methode wordt er een tank onder de grond geplaatst. Vervolgens wordt deze aangesloten aan de regenpijp van het huis. Al het water dat hier terecht komt, wordt opgevangen in de tank. Door middel van speciale filtersystemen wordt het water vervolgens gezuiverd. Hierdoor kan het voor veel meer verschillende doeleinden gebruikt worden. Zelfs voor het nemen van een heerlijk bad. Besparen is nog nooit zo leuk geweest!