1. Bouwvergunningen en voorschriften
“Mijn tuin, mijn regels” is niet van toepassing op het bouwen van een tuinhuis in uw eigen tuin. Of u een bouwvergunning nodig heeft hangt af van de grootte van het tuinhuis, het beoogde gebruik, de staat en andere omstandigheden. In de verschillende deelstaten gelden verschillende regelingen. In Nederland kunt u bijvoorbeeld een tuinhuisje zonder bouwvergunning bouwen als het volume minder dan 75 m3 bedraagt, terwijl in Berlijn de limiet 10 m2 bedraagt. Ook als uw tuinhuis de betreffende limieten niet overschrijdt en u daarom geen bouwvergunning nodig heeft, moet u de plaatselijke bouwautoriteiten op de hoogte stellen van uw project, vooral als u een open haard, WC of andere extra’s in het tuinhuis wilt installeren. U moet uw plan niet opgeven als het blokhutten en tuinhuisjes van uw dromen de juiste afmetingen overschrijdt. Neem contact op met de plaatselijke bouwautoriteit en vraag hen uit te leggen wat u moet doen om een bouwvergunning te verkrijgen. Onze ervaring is dat het aanvragen van een bouwvergunning voor grotere tuinhuizen niet meer dan 4-6 weken in beslag neemt. Voordat u bestelt, moet u er zeker van zijn dat uw tuinhuisdealer u alle benodigde bouwplannen en tekeningen kan verstrekken, zodat u de bouwvergunning kunt aanvragen.
2. Bijzonderheden van een houten tuinhuisje Onderhoud je houten huis.
Hout is een natuurlijk materiaal dat uitzet en krimpt afhankelijk van de temperatuur. Ook vocht- en andere weersomstandigheden dragen hiertoe bij, vooral in de eerste maand na de installatie. Gewoonlijk moet u de deuren en ramen in de eerste maand een paar keer aanpassen, en een of twee keer per jaar later, om ze goed te laten werken. Het is ook belangrijk dat u uw tuinhuis direct na de installatie behandelt met een houtbeschermingsmiddel of andere beschermende lagen, omdat onbehandeld hout grijs of zelfs blauw en beschimmeld kan worden. Wij raden u aan om de vloerdelen voor de montage te impregneren, vooral de onderkant, omdat deze na de montage niet meer toegankelijk is.
Na de juiste behandeling zal de levensduur van uw tuinhuis aanzienlijk toenemen. Het is raadzaam om de woning één keer per jaar grondig te inspecteren en om de twee jaar te behandelen (in het geval van hoogwaardige houtverduurzamingsmiddelen).
3. De grootte van uw tuinhuisje
Het is belangrijk dat u rekening houdt met het beoogde gebruik van uw toekomstige tuinhuis en vervolgens een model van de juiste grootte koopt. Een tuinhuis is geen PVC-paviljoen voor een zomer, maar een aankoop voor vele jaren. Overleg met alle familieleden en neem vervolgens een gezamenlijke beslissing.
4. Wat krijg ik, wat zit er in de verpakking en hoe worden de tuinhuizen geleverd?
Tuinhuizen worden geleverd in een waterdichte verpakking, zodat het weer geen schade kan veroorzaken tijdens het transport. Indien nodig kunt u het tuinhuisje ook ingepakt in de tuin voor een paar weken verlaten. De meeste dealers leveren tuinhuisjes in een vrachtwagen uitgerust met een vorkheftruck zodat zelfs zware pakketten (700-2500 kg) kunnen worden verplaatst. Alle houten elementen zijn geprefabriceerd, precies gesneden en klaar om te installeren (zoals bij Legoblokjes). In de standaarduitvoering omvat de levering geïmpregneerde funderingsbalken, onbehandelde wandbalken en andere houten elementen, dak- en vloerplanken, deuren en ramen, dakbedekking, schroeven, spijkers en andere bevestigingselementen, stormrails en montage- en bedieningsvoorschriften. Alle details zijn genummerd, waardoor de montage zo eenvoudig mogelijk is.
5. De fundering van het tuinhuisje
De benodigde fundering is afhankelijk van de grootte van uw tuinhuis en de ondergrond. De eenvoudigste en goedkoopste fundering zijn stenen platen op zand en grind. Dit type fundering is geschikt voor tuinhuizen tot 10 m2 en kan zonder vakkundig personeel worden gebouwd. Graaf 25-30 cm grond uit, vul het gat op met zand en grind en leg vervolgens stenen platen, blokken of iets dergelijks. De meest populaire, duurzamere, maar ook duurdere fundering is een stenen parket (stenen parket op monolithische wapeningsstalen platen), dat geschikt is voor alle soorten tuinhuizen. Het is beter om specialisten voor deze stichting te laten komen, want een concrete stichting vereist specialistische kennis. Dit zijn de twee meest populaire funderingstypes, maar er zijn er nog veel meer. Wat uw keuze ook zal zijn, let op: de juiste horizontale fundering is van het grootste belang! Als je fouten maakt in de fundering, zal je tuinhuisje in niets veranderen. De gevolgen zijn gekantelde wanden en niet-functionerende deuren en ramen en een zeer korte levensduur. Bovendien vervalt de garantie als de fundering niet in overeenstemming is met de voorschriften. Meer informatie over het onderwerp “funderingen” vindt u op onze installatiepagina.
6. Eigen installatie of een derde partij inhuren?
De meeste tuinhuizen kunnen in eigen beheer worden geassembleerd, met name kleine en middelgrote modellen tot 8-12 m2. Onze ervaring leert dat 85% van onze klanten zelf hun tuinhuisjes samenstellen of lokale specialisten inschakelen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. U heeft minstens twee personen nodig, gereedschap (hamer, zaag, tang, boor, schroevendraaier, meetlint, ladder, mes en waterpas) en één tot drie dagen van uw kostbare tijd om uw tuinhuis te monteren, afhankelijk van uw vaardigheden en de grootte van het huis. Als u of de tweede persoon bekend is met de ambachten in huis of tuin, dan moet de montage van geprefabriceerde onderdelen mogelijk zijn met behulp van de montagehandleiding. Als u niet zeker weet of zelfassemblage iets voor u is, kunt u de montage bij het tuinhuis bestellen of vakkundig personeel ter plaatse meenemen. Wij hopen dat deze montagehandleiding u zal helpen bij het maken van uw keuze (zelfmontage of “Plan B”).
7. Wanddikte
De meest populaire wanddiktes voor tuinhuizen zijn 28 mm, 40 mm, 44 mm en 50 mm. Er zijn ook modellen op de markt met een wanddikte van 19 mm, maar dit is alleen geschikt voor zeer kleine gereedschapsschuren en minderwaardige tuinhuizen met een korte levensduur. Wij adviseren een wanddikte van minstens 28 mm, zoals het geval is voor planken met een enkele groef en kam, die geschikt is voor opslagloodsen en kleinere tuinhuizen tot 8-9 m2. Als u op zoek bent naar een kleinere tuinschuur tegen de beste prijs, dan zijn modellen met een wanddikte van 28 mm een verstandige keuze.40-50 mm dikke planken hebben dubbele groef en kam en zijn geschikt voor tuingebouwen van 20 m2 en meer. In vergelijking met 28 mm dikke muren zijn deze niet alleen stabieler, maar bieden ze ook een betere isolatie.
Samengevat: 28 mm voor opslagloodsen en tuinhuizen met een oppervlakte van 4-9 m2; voor grotere tuinhuizen en voor betere isolatiemuren van 40 mm en meer.
8. Enkele of dubbele beglazing?
Als u uw tuinhuis vooral in de zomer wilt gebruiken, dan kunt u met een gerust hart kiezen voor enkelglas ramen met een zuiver geweten. Ze zijn meestal 3 mm dik en worden geleverd zonder afdichtingen. Enkele beglazing is meestal te vinden in kleinere tuinhuizen met een wanddikte van 28-40 mm. Als u uw tuinhuis het hele jaar door wilt gebruiken en misschien zelfs het dak en de vloer wilt isoleren, dan zijn dubbele beglazing de enige keuze voor u. Over het algemeen hebben tuinhuizen met een wanddikte tot 40 mm enkel glas, terwijl tuinhuizen met een wanddikte van 44 m dubbele beglazing hebben.
9. Multifunctionele tuinhuizen: een tuinhuisje met terras of schuur.
Een multifunctioneel tuinhuis helpt u geld en ruimte te besparen. Een tuinhuis met terras kost aanzienlijk minder dan een tuinhuis met pergola. Ook een tuinhuis in combinatie met een schuur kost minder dan beide modellen afzonderlijk. Alvorens tot aankoop over te gaan, moet u daarom samen met uw gezin nadenken over wat uw behoeften zijn en dan beslissen over een multifunctioneel tuinhuis.
10. Kan ik mijn tuinhuis het hele jaar door gebruiken?
Ja, dat kan je wel. Maar als je het echt wilt (bijvoorbeeld als kantoor, hobbykamer, voor tafeltennis, biljart of andere), moet het huis een wanddikte hebben van minimaal 44 mm, dubbele beglazing en thermische isolatie. Vier gebieden moeten worden geïsoleerd: de vloer, de muren, het dak en de ramen. De keuze van de isolatiematerialen is zeer ruim en hangt af van de plaatselijke weersomstandigheden, uw budget en het beoogde gebruik. Het juiste type fundering is zeer belangrijk en de vloer moet eerst worden geïsoleerd. Een isolatielaag onder de vloerplaten zorgt ervoor dat het in uw tuinhuis lekker warm is. Dakisolatie is ook zeer belangrijk, aangezien ongeveer 35-40% van de warmte via een ongeïsoleerd dak wordt afgevoerd. Isoleer ook muren en ramen en installeer indien nodig verwarming.