Home Tuinplanten Een roos planten in aardappelen: zo werkt het

Een roos planten in aardappelen: zo werkt het

Rozen planten in aardappelen? Klinkt vreemd, maar het heeft zijn voordelen. We laten je zien hoe je rozen kunt verstekken met behulp van een aardappel.

Rozen zijn een attribuut van heiligen, zoals Aphrodite, de godin van de liefde. Daarom is de bloem een symbool van liefde en wordt ze vaak als geschenk gegeven. Na een paar dagen echter verwelken de bloesems. Om dit bederf te voorkomen kun je de roos planten. Er is een trucje dat helpt om dit te voorkomen: plant de roos in een aardappel.
Aardappels bevatten voedingsstoffen en vocht. Ze vormen dus een goede basis om rozen te helpen wortelen. Dit tuintrucje is snel en gemakkelijk uit te voeren. Hoe je dat doet en wat je nodig hebt wordt in deze instructies uitgelegd.

Hoe verstek je rozen?

Kwekerijen vermeerderen rozen meestal door een variëteit te enten. Als onderstam wordt een robuuste wilde roos gebruikt. De voordelen van deze methode zijn dat ze snel en goedkoop is en dat er grote hoeveelheden mee vermeerderd kunnen worden.

In de particuliere sector daarentegen is het gemakkelijker om rozen door stekken te vermeerderen. Vergeleken met geënte rozen zijn deze stekken in het begin wat kleiner, maar dat verandert vaak na het tweede of derde jaar in de tuin.

Waarom zou ik een roos in een aardappel planten?

Een truc is om de roos in een aardappel te planten. Het voorgeboorde gat maakt het gemakkelijker voor de bloem om wortel te schieten. Bovendien voorziet de knol de roos van een gestadige toevoer van vocht.

Critici wijzen erop dat een aardappel niet bepaald wortelvriendelijk is en dat de roos zijn voedingsstoffen niet nodig heeft. Daarom kan de bloem volgens hen ook vermeerderd worden met in de handel verkrijgbare kweekgrond. Bovendien loopt de aardappel vaak ook uit.

Het grootste voordeel van een aardappel is de constante toevoer van vocht. Vooral voor rozenliefhebbers die vergeten de groeigrond water te geven, is de oplossing ideaal.

De beste soorten om te vermeerderen

Of de vermeerdering van een rozenstek succesvol is, hangt vaak af van de soort roos. Sommige rozen zijn bijzonder geschikt, bijvoorbeeld
Klimrozen
Struikrozen
Bodembedekkende rozen
Edele rozen en perkrozen hebben daarentegen een lagere slaagkans. Het duurt vaak een tijdje voor een stek wortel schiet. Bovendien zijn er altijd mislukkingen.

Tip: Het is meestal een goed idee om meerdere stekken te nemen. Zo is de kans op succes groter. Als je te veel rozen hebt, kun je ze weggeven.

Als een roos beschermd is, is vermeerdering verboden. Het is ook verboden deze rozen door te geven of te verkopen.

De beste tijd om rozen te vermeerderen
De beste tijd om rozen te vermeerderen is in juli of augustus. In deze tijd zijn de eenjarige rozenscheuten al houtig genoeg om te voorkomen dat ze snel gaan rotten. Tegelijk zijn ze niet te houterig om de beworteling te belemmeren.

Een roos in een aardappel planten – zo ga je te werk

Als je een roos in een aardappel wilt planten, moet je eerst alle nodige toebehoren klaarzetten.
Noodzakelijk keukengerei
Om een roos in een aardappel te planten heb je een paar dingen nodig. Dit zijn:

  • Voedingsarme groeigrond
  • Plastic fles
  • scherpe schaar of eventueel een tapijtmes
  • een kurkentrekker of een boor
  • een aardappel
  • een roos
  • indien nodig een bloempot
  • Voorbereiden en planten van de roos

Als je al het nodige gereedschap bij de hand hebt, ben je klaar om te beginnen:

Stap 1: Verwijder bladeren zonder steeltjes

Verwijder eerst de bladeren, maar laat de stengels ter oriëntatie zitten. Dit worden stekken. Het bovenste blad kun je ook laten zitten. Op deze manier wordt snelle groei gestimuleerd.

Stap 2: Knip de stekken af

Afhankelijk van de lengte van de rozenscheut kunnen verschillende stekken worden gesneden. Deze worden scheutstekken genoemd. Daartoe wordt de dunne scheutpunt boven een blad weggenomen. Het is niet nodig.

Elk stekje moet ongeveer tien centimeter lang zijn en minstens twee paar ogen hebben. Drie of vier paar ogen zijn ideaal. Een paar ogen wordt in de aardappel gestoken. Hieruit ontspruiten de wortels. Het bovenste paar ogen in de lucht ontspringt.

Nu wordt de roos ongeveer een centimeter onder een bladknop in een hoek van 45 graden afgesneden met een scherpe schaar of een tapijtmes. Dit vergroot de doorsnede en dus het contact met de aardappel.

Stap 3: Verwijder de bladstelen

Daarna kun je de bladstelen verwijderen. Zo bereid je je stek voor om wortel te schieten.

Stap 4: Bereid de aardappel

Nu moet je de aardappel bereiden. Boor in de lengte een gat in de aardappel met een kurkentrekker of een boor. Het kan tot ongeveer halverwege de knol reiken. De diameter moet iets kleiner zijn dan die van de snede. Op deze manier kan de stijl er zonder wiebelen ingestoken worden.
Stap 5: Plant de roos met aardappel in een pot
Vul de pot dan ongeveer vijf centimeter hoog met potgrond. Steek de aardappel en de rozenstengel in de potgrond.

Vul dan de pot met aarde tot ongeveer driekwart van de pot vol is. De stek moet voor een derde uit de grond steken. Natuurlijk kan de roos ook direct in de tuin gegraven worden.

Stap 6: Houd de rozenstek vochtig

Na het planten geef je de grond water. De aardappel ontvouwt nu zijn mogelijkheden en voorziet de roos beetje bij beetje van vocht en voedingsstoffen.

Je kunt een miniatuur broeikas improviseren met behulp van een fles. Snijd de bodem van de fles af en verwijder het deksel. Zet dan de fles over de roos. Dit dient om de roos tegen verdamping te beschermen en is vooral nuttig als het bovenste blad niet verwijderd is.

De ideale plaats voor het snijden

Rozen moeten gedijen op een warme en lichte plaats die niet aan direct zonlicht is blootgesteld. Als alternatief is een halfschaduwrijke tot schaduwrijke plaats buiten, die beschut is tegen de wind, een goede keuze.

Na ongeveer tien dagen kun je de roos voorzichtig uittrekken. Als je weerstand voelt, hebben zich al wortels gevormd. Dan is de tijd gekomen om de plastic fles te verwijderen. De plaats moet nog steeds warm zijn en veel zonlicht hebben. Als je van plan bent de roos buiten uit te planten, kun je haar afharden. Zet daartoe de bloempot af en toe een paar uur buiten.

De eerste winter moet voor zelfvermeerderde rozen idealiter vorstvrij zijn. Zo kunnen de rozen lignificeren en rijpen. In mei van het volgende jaar kunnen de bloemen in de tuin geplant worden.