Veel mensen denken dat de receptioniste het visitekaartje van het bedrijf is, maar niets is minder waar. De bedrijfstuin maakt namelijk de eerste indruk. Hoe groot of hoe klein dan ook, zakelijk groen kan een goede indruk maken bij je zakelijke relaties. Maar een bedrijfstuin vraagt wel om een investering, dus is het belangrijk om een aantal zaken te overwegen. Welke zaken dat zijn lees je in dit blogartikel.
De onderhoudskosten
Hoewel de aanleg van een bedrijfstuin om een grote investering kan vragen, is op lange termijn het onderhoud duurder. Dus wanneer je in een bedrijfstuin wilt investeren, is het niet alleen van belang om stil te staan bij het initiële budget om de tuin aan te laten leggen, maar ook bij je budget voor de onderhoudskosten, want die blijven doorlopen.
Tips om de kosten van je bedrijfstuin lager te houden
- Kies voor langzaam groeiende beplanting. Dat scheelt een hoop snoeiwerk en dus snoeikosten.
- Laat een vijver achterwege. De apparatuur, het voedsel en de vissen vragen immers om veel aandacht waardoor je vaak iemand langs moet laten komen.
- Het is gebruikelijk om in bedrijfstuin ook een gedeelte van de tuin te betegelen, zodat je bijvoorbeeld picknickbankjes kunt neerzetten. Kies in dat geval voor wat grotere tegels en smalle voegen. Hoe meer tegels en hoe breder de voegen, hoe sneller er onkruid gaat groeien.
- Aanleg en onderhoud van bedrijfstuinen is vaak goedkoper als je het door hetzelfde hoveniersbedrijf laat uitvoeren.
Belangrijke aandachtspunten bij het ontwerpen van de bedrijfstuin
Nu je weet hoe je de kosten van je bedrijfstuin kunt beperken, is het tijd voor het leukere gedeelte: het ontwerpen van de bedrijfstuin.
Schakel hiervoor altijd een professioneel tuinontwerper in. Het liefst iemand die bedreven is in het ontwerpen van 3D tuinontwerpen.
Het voordeel van een 3D tuinontwerp is dat je, nog voordat de tuin wordt aangelegd er virtueel doorheen kunt wandelen en je kunt voelen of de ontworpen tuin aan al je wensen en verwachtingen voldoet.
Hoewel je je natuurlijk moet laten adviseren door je tuinontwerper, kun je wel rekening houden met een aantal aandachtspunten waaraan je nieuwe bedrijfstuin moet voldoen. Dit zijn enkele voorbeelden van dergelijke punten:
- Zorg dat er voldoende zitplaatsen in de tuin zijn, zodat je personeel bij zonnig weer lekker buiten kan lunchen.
- Maak de looppaden in je tuin niet te smal. Anders wordt het onderhoud met kleine tuinmachines lastig en is er dus meer handmatig werk nodig.
- Kies niet voor grindpaden. Ze zien er leuk uit, maar het grind kan nette schoenen vies maken of zelfs beschadigen.
- Zorg voor enkele schaduwrijke plekken.
- Vergeet de buitenverlichting niet. Zeker in de donkere wintermaanden is het extra sfeervol en prettig als de bedrijfstuin mooi verlicht is.
Bedrijfstuinen en het NL Greenlabel
Doe bij voorkeur zaken met een hoveniersbedrijf dat je bedrijfstuin van het NL Greenlabel kan voorzien. Een tuin met NL Greenlabel kan namelijk boekhoudkundig versneld worden afgeschreven, waardoor je van fiscaal voordeel kunt profiteren.
Een voorbeeld van een bedrijf dat bedrijfstuinen met NL Greenlabel kan ontwerpen en aanleggen is Aardoom Hoveniers uit Ridderkerk.