Home Hoveniers Dit zijn de voordelen van een eigen compostbak

Dit zijn de voordelen van een eigen compostbak

We gaan tegenwoordig steeds beter om met het milieu. Energiezuinig leven is steeds vaker de standaard en minimalisme is duidelijk te vinden in onze woningen. Duurzaam leven betekent ook respect hebben voor de natuur. We krijgen duidelijk inzicht in ons gedrag en hoe we deze moeten veranderen. Zo hamert de overheid continu op veranderingen en worden we door de gemeente gestimuleerd om ons afval zoveel mogelijk te scheiden. Er is echter een nog milieuvriendelijkere manier om je afval te verwerken. Wat dacht je van een eigen compostbak in de tuin? In dit artikel lees je meer over de voordelen en hoe je deze precies gebruikt.

Waarom een compostbak gebruiken?

Compost wordt als ideale bodemverbeteraar gezien. Door het gebruik van een compostbak zorg je voor een vruchtbare grond. De aarde die ontstaat door vergane etens- en platenresten kunnen veel meer water vasthouden. Zie het als een natuurlijke bemesting. Hierdoor is de grond veel beter geschikt voor het groeien van planten of het telen van groentes en fruit. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen als je over een eigen compostbak beschikt. Wij zetten deze voor jou op een rijtje:

  • Als je zelf groentes verbouwd, zal je merken dat compost extra veel smaak aan je groentes geeft. Deze smaak ontstaat doordat er geen kunstmatige stoffen worden toegevoegd. Groentes uit biologische teling smaken nog altijd het beste.
  • Je weet zeker dat al het groente en fruit op een biologisch verantwoorde manier zijn geteeld. Deze zekerheid ken je niet als je ze bij een winkel vandaan haalt.
  • Doordat je je eigen afval gebruikt, hoef je geen extra afvalkosten te betalen. Bovendien is ook kunstmest niet meer nodig. Zo bespaar je een hoop geld op de lange termijn.
  • Je draagt je steentje bij aan het milieu en dat geeft een fijn gevoel.

Wat mag ik in de compostbak gooien?  

Hou er wel rekening mee dat niet alle materialen even geschikt zijn voor de composthoop. Je moet altijd een goede verhouding vinden tussen materialen die stikstof en koolstof afgeven. Zo bespoedig je het verteringsproces. Meestal maken we onderscheid tussen groen en bruin afval. Bij groen afval kun je denken aan tuin- en keukenafval. Bruin afval betreft vooral takken, dode bladeren en houtsnippers.

Deze materialen mogen NOOIT in de compostbak gegooid worden:

  • Gekookte etenswaren
  • Zieke plantjes
  • Botjes of oud vlees
  • Planten die nog bloeien

Wanneer je de compostbak op de juiste manier vult, zal het verteringsproces ongeveer tussen de 6 en 12 maanden duren. Hierbij moet je de volledige hoop wel eens in de maand omgooien. Zo geniet je van een optimaal resultaat.