Planten hebben regen nodig, geen twijfel mogelijk! Maar als er te veel regen valt, beschadigt dat de hele tuin. Onze tips helpen om de tuin regenbestendig te maken.
De winters worden veel natter: volgens de Duitse weerdienst is de hoeveelheid neerslag in de winter sinds 1881 met meer dan 25 procent toegenomen – de jaarlijkse neerslag is ongeveer gelijk gebleven. Het koude seizoen wordt dus steeds grijzer en regenachtiger. Dit beïnvloedt niet alleen onze stemming, maar ook de inrichting van ons huis. Want met regen komen speciale uitdagingen voor planten, bodem en structurele elementen in de tuin.
Creëer infiltratiegebieden
Vooral zware regenval neemt steeds meer toe. Dit betekent veel water in korte tijd en op een klein oppervlak. Op normale regendagen loopt het weg in de riolering, maar die wordt bij hevige regenval snel overbelast. Als gevolg daarvan ontstaan overstromingen. Het is daarom belangrijk dat er voldoende infiltratiegebieden worden gecreëerd. “Steeds vaker vragen tuineigenaars ons hoe ze duurzaam en ecologisch kunnen omgaan met het regenwater dat zich op hun terrein ophoopt”, zegt Thomas Banzhaf van het Bundesverband Garten-, Landschafts- und Sportplatzbau (BGL) e.V. “Met waterdoorlatende straatstenen kan het regenwater over het hele oppervlak wegsijpelen. Vooral voor ingangen op binnenplaatsen, looppaden of terrassen worden deze stenen aanbevolen. Maar waterreservoirs die door de tuinarchitect in de tuin worden geplaatst, kunnen ook regenwater opvangen van verharde oppervlakken en daken. In de zomer kan de tuin worden besproeid met het regenwater dat op deze manier wordt opgevangen, zonder kostbaar leidingwater te verspillen. Zo bespaar je in veel steden zelfs op drainagekosten, die veel gemeenten bij de onroerendgoedbelasting in rekening brengen.”
Te veel regen – pas op voor wateroverlast!
Niet alleen de riolering heeft het moeilijk bij veel regen, ook de planten in de tuin hebben eronder te lijden als het te lang te nat is. De wortels van de meeste tuinplanten kunnen bijvoorbeeld niet tegen wateroverlast en beginnen in het ergste geval te rotten. Landschapsarchitecten raden daarom aan perken en gazons voor het planten los te maken en er zo nodig zand of grind door te mengen. Hierdoor wordt de bodem meer doorlatend en kan water in de bodem sijpelen.
Groenblijvende bodembedekkers helpen
In het geval van tuinen op hellingen bestaat het risico dat de grond wegspoelt bij hevige regenval. Dit resulteert in lelijke, kale plekken. Hier adviseren de experts een bodembedekker. Groenblijvende bodembedekkers, zoals de groenblijvende kruipende spil of de kleinbladige wintergroene, zijn bij uitstek geschikt en tegelijk zeer decoratief. Hun wortels versterken de grond en maken hem tegelijk los.
Water opvangen met een regenton…
Terwijl de winter – en ook de herfst en de lente – steeds natter wordt, komen in de zomermaanden steeds vaker langere en intensere hitteperiodes voor. Planten hebben moeite met droogte en grijpen naar de tuinslang wordt essentieel. Dit drijft de waterrekening op, tenslotte komt water meestal uit de kraan. Wie dit wil vermijden, vertrouwt op de eeuwenoude traditie om water op te vangen. De eenvoudigste en tevens kleinste variant is een regenton, die via de regenpijp wordt gevuld. Hitte en UV-straling leiden echter vroeg of laat tot brak water.
…ondergrondse tanks of reservoirs
Anderzijds bieden ondergrondse tanks en reservoirs aanzienlijk meer capaciteit en bescherming tegen invloeden van buitenaf. Deze kunnen gemiddeld ongeveer vier kubieke meter water bevatten, nemen nauwelijks ruimte in beslag en kunnen gemakkelijk in het tuinontwerp worden geïntegreerd. Ondergrondse tanks zijn vaak zo stevig dat ze zelfs onder de oprit van de binnenplaats kunnen worden geplaatst. Wie vanwege de steeds warmer wordende zomers kiest voor een automatisch irrigatiesysteem, kan dit meteen door een tuinarchitect laten aansluiten op de tanks. “Regenwater heeft niet alleen prijsvoordelen ten opzichte van leidingwater, maar is ook vrij van kalk en conserverende toevoegingen zoals chloor, fluor of ozon.
Wat kan er nog meer gedaan worden?
In het algemeen is het de moeite waard om nu door de tuin te gaan en te zien wat daar met het oog op regenachtige dagen kan worden gedaan.
- Waar is een dak aan te bevelen, zodat je bij de garage of de brievenbus kunt komen zonder nat te worden?
- Kunnen alle planten de natte winter en tegelijk de hete zomer verdragen?
- Moet er een paviljoen of tuinhuis komen, zodat u ook op saaie dagen buiten kunt zijn?
- Het beste wat u hier kunt doen is een landschapsarchitect raadplegen.
- De vakman heeft een uitgebreide kennis over de keuze van planten en over ontwerp- en constructiemogelijkheden en helpt bij het regenbestendig maken van de eigen woning.