Coniferen groeien supersnel en zijn een echte blikvanger als ze als haag geplant worden. Maar als je ze niet regelmatig snoeit, riskeer je wilde groei die niet meer zo gemakkelijk te temmen is.
Een goede relatie met de buurman is belangrijk. Toch wil men niet zonder privacy. Om daarvoor te zorgen is het natuurlijk om een heg te planten. Vooral groenblijvende heggen, met Thuja coniferen of laurierkers, zijn ideaal. Ze vormen een natuurlijke grens tussen twee tuinen en zijn vaak veel mooier om naar te kijken dan een muur of schutting. Het enige belangrijke is dat de haag in onderling overleg geplant wordt.
De meeste mensen kiezen coniferen omdat ze supersnel groeien, heel lang meegaan en er heel mooi uitzien als ze onderhouden worden. Maar om dat op lange termijn zo te houden, ontkom je er niet aan de heg te snoeien.
Coniferen snoeien – 6 belangrijke tips
- Imperennerende naaldbomen zoals Thuja worden gewoonlijk alleen in de lente of de herfst gesnoeid. In het voorjaar kun je het beste snoeien tussen februari en maart, kort voor de knopbreuk. In de herfst daarentegen is het beter om te snoeien op dagen met bewolkt weer, want een te sterke herfstzon kan de blootliggende takken uitdrogen.
2. Coniferen krijgen hun echte charme pas door hun bossige en dichte groeiwijze. Dit moet aanwezig zijn voor je met heggen snoeien begint. Als je te radicaal te werk gaat bij het uitdunnen en snoeien, ziet de conifeer er al snel onooglijk uit.
3. Je moet ook heel voorzichtig zijn met heel jonge planten. Deze zijn erg vatbaar voor ziekten en schimmels en kunnen dan geen nieuwe groei meer aan de sneden ontspruiten.
4. Bij het snoeien moet je de top weglaten, anders groeit de conifeer alleen maar heel onregelmatig terug.
5. Gebruik bij het snoeien alleen scherp gereedschap, anders kan de plant beschadigd worden.
6. Als te streng gesnoeid wordt, loopt de plant schade op die niet meer hersteld kan worden. Daarom moet je elk jaar slechts lichtjes snoeien.
Waarmee moet je coniferen snoeien?
Voor het snoeien zelf kun je gewoon op de klassieken vertrouwen. De ene is een handmatige heggenschaar en de andere een elektrische heggenschaar, waarvan de batterij-aangedreven versie nu waarschijnlijk het meest populair is. Welke uitvoering je ook kiest, het enige belangrijke is dat het lemmet of het mes altijd scherp is en goed onderhouden wordt. Als de snede niet schoon is, zal de wond niet goed genezen en kunnen schimmels de plant binnendringen.
Praktische tip aan het eind
Waar je de heg knipt, kun je het beste een groot doek of dekzeil onder de coniferenhaag leggen. Zo valt het gesneden materiaal op dit oppervlak en kan het gemakkelijker verwijderd of weggedragen worden. Op gladde oppervlakken kan het gemaaide materiaal gemakkelijk worden opgeveegd, maar op gazons of in perken kan heel klein en fijn gemaaid materiaal moeilijk te verwijderen zijn.