Op het eerste gezicht lijken camelia’s op rozen. Afhankelijk van de soort bloeien ze van september tot mei. Maar om camelia’s echt te laten gedijen, hebben ze het juiste klimaat nodig. De plant voelt zich bijzonder thuis in streken met zachte winters, zoals de Rijn Graben, kuststreken en de Nederrijn. Hier leggen we uit welke tips je moet volgen om te zorgen dat de camelia ook in jouw omgeving mooi groeit en bloeit.
De belangrijkste feiten in een oogopslag
- Het geslacht camellia omvat ongeveer 300 soorten en talloze variëteiten en hybriden. Ze behoren allemaal tot de theefamilie (Theaceae).
- Camelia’s werden al 2.000 jaar geleden in Oost-Azië gekweekt als een nuttige plant voor thee. Sinds de 16de eeuw zijn ze in Europa vooral sierplanten geweest.
- Als kuipplant gedijen camelia’s het best op een halfschaduwrijke plaats op een terras of balkon.
De camelia voelt zich het meest thuis bij temperaturen rond de 5 graden.
Camelia’s zijn de rozen van de winter
Het is prachtig als ergens in de tuin bloemen bloeien in de late herfst of de koude lente. En dan zo mooi! De bloemen van de camelia lijken op die van de pioenroos en hebben opvallende gele meeldraden in het midden. Ze kunnen tot 15 centimeter in diameter worden. De bloeitijd is tussen september en mei, afhankelijk van de soort.
In de tuin bereiken de meestal rechtop groeiende solitaire struiken een hoogte tot vier meter. Er zijn in het wild al camelia’s ontdekt die meer dan 1000 jaar oud waren en zelfs elf meter hoog! Ze voelen zich het meest thuis onder grote bomen en op licht beschaduwde plaatsen. Vaste planten en houtachtige planten met vergelijkbare bodemeisen worden aanbevolen als perkpartners. In kuipen geplant verfraaien camelia’s zonnige terrassen en balkons tijdens hun bloeiperiode, zelfs bij koudere temperaturen. In een onverwarmde serre trekken de planten de aandacht.
De juiste plaats voor camelia’s
Het microklimaat van de plaats is belangrijk voor de camelia, die als winterhard wordt beschouwd. Dit betekent dat als de plant in de schaduw staat en tegen de wind beschermd wordt, bijvoorbeeld onder grotere bomen, hij minder last heeft van koude winden en de winterzon, en dat er minder gebroken scheuten en droogteschade zijn. Geschikte plantpartners zijn, bijvoorbeeld, rododendrons, tapijtkornoeljes en azalea’s. Tegelijkertijd slaan camelia’s ook een goed figuur als voorbeeldstruiken in een Japanse tuin.
Als je je camelia in een kuip wilt kweken, zet hem dan op een tegen de wind beschutte, halfschaduwrijke plaats op het terras. In de zomer kan de camelia ook iets meer zonlicht verdragen, want camelia’s geven alleen bloemen bij voldoende licht. In dit geval moet je ze echter bij -5 graden naar binnen brengen en op een koele plaats zetten tot het weer wat warmer wordt.
Het planten van camelia’s: Het juiste substraat
Camelia’s die in de herfst gekocht worden, moeten niet geplant worden, maar wachten tot de volgende lente. Bewaar de theestruiken tijdens de winter in tegen vorst beschermde bakken. Door de camelia ’s winters in een bak te bewaren, zal hij de volgende winter niet zo gauw te lijden hebben van een gebrek aan water. Als je de plant plant, moet je de grond heel grondig voorbereiden. In de handel verkrijgbare rhododendrongrond is het meest geschikt, omdat deze potgrond nauwelijks kalk bevat en een lage pH waarde heeft. Je kunt het substraat ook zelf mengen door zes delen witte turf te mengen met een deel groene compost, geëxpandeerde klei, zand en schorscompost elk.
Graaf dan een royaal plantgat en vul het met bladhumus en de rhododendrongrond voor je de camelia plant. Een drainage van snippers of zelfs kalkvrij grind zal de struik beschermen tegen wateroverlast.
Goed om te weten: Als je je camelia in een pot kweekt, moet je ook voor drainage zorgen.
Als je een beginneling met camelia’s bent, kun je beginnen met goedkope struiken uit de bouwmarkt. Als het planten je lukt en je meer vertrouwen hebt, koop dan grotere en duurdere soorten bij een camelia speciaalzaak. In de eerste paar jaar is het vooral belangrijk dat je in de winter een goede bescherming biedt. Als je in een streek woont waar vaak vroege vorst voorkomt, is het aan te raden camelia soorten te planten die in het voorjaar bloeien. Als er kans is op late vorst, is het beter herfstbloeiende camelia variëteiten te kiezen.
De juiste verzorging voor camelia’s
Hoe vaak moet ik mijn camelia water geven?
De wortels van de camelia sterven snel af. Vermijd daarom wateroverlast, maar houd ze de hele tijd vochtig. Camelia’s kunnen vanaf de herfst meer droogte verdragen. Verwijder hiervoor de schoteltjes en geef de plant pas water als de oppervlakken van de wortelkluiten droog zijn. Gewoon regenwater is het beste om water te geven, want camelia’s zijn erg gevoelig voor een hoog kalkgehalte in het water. In de zomer en als de luchtvochtigheid laag is, moet je de planten met een beetje regenwater besproeien.
Hoe vaak moet ik camelia’s bemesten?
In de handel verkrijgbare minerale langdurige rhododendronmeststof is even geschikt als organische rhododendronmeststof met guano. De optimale tijd om camelia’s te bemesten is wanneer nieuwe scheuten zichtbaar worden. Strooi de meststof eenvoudig over de potkluit. Voor camelia’s kun je de bemestingsaanbeveling op de verpakking het beste halveren, want ze zijn gevoelig voor zout, maar hebben toch een hoge stikstofbehoefte. Het voordeel van langzaam vrijkomende meststof is dat die maar één keer wordt toegediend. Als je organische rhododendronmest gebruikt, moet je begin mei opnieuw bemesten. Als alternatief voor de langdurige of organische dubbele meststof kun je je camelia’s tot eind juni om de twee tot drie weken een vloeibare meststof voor groene planten geven. Ook hier halveer je de aanbevolen dosis.
Goed om te weten: Meststoffen voor balkonbloemen zijn niet geschikt voor camelia’s, omdat ze te weinig stikstof en te veel fosfaat bevatten.
Moet ik mijn camelia’s verpotten?
Jonge camelia’s in kuipen moeten na de bloei ongeveer om de twee jaar verpot worden. Verpotten is minder nodig voor oudere potplanten. De zomermaanden mei, juni en juli zijn het beste om de planten te verpotten. Als je deze periode gemist hebt, maar merkt dat de pot zwaar beworteld is, verpot de plant dan toch. Camelia’s overleven te laat verpotten beter dan een lange tijd in een te smalle pot.
Moet je camelia’s snoeien?
Zoals bijna alle groenblijvende struiken kunnen camelia’s intensieve snoei verdragen. Maar dit is eigenlijk alleen nodig voor jongere planten, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot struikachtige planten met mooie takken. Je kunt de camelia het beste in het voorjaar snoeien voordat hij nieuwe knoppen ontwikkelt.
Ziekten en plagen van camelia
Plantenplagen zoals schildluizen en wolluizen vallen camelia’s aan tijdens de winter. Opgemerkt moet worden dat vooral het vette loof door de wolluizen wordt opgepeuzeld. Phyllosticta bladvlekkenziekte en camelia dieback behoren tot de typische schimmelziekten die de plant kunnen aantasten. Tegen de uiterst besmettelijke camelia plaag kunnen nauwelijks maatregelen genomen worden – deze ziekte uit zich in roodbruine verkleuring van de bloem en een schimmelachtig laagje.
Goed om te weten: Vooral lichtbloemige variëteiten worden door de camelia plaag aangetast.
Overwinterende camelia’s
Vooral in de eerste paar jaar hebben camelia’s voor buiten een goede bescherming tegen vorst nodig. Bedek de wortelzone met een laag schorsmulch van 20 cm en wikkel de plant in plastic vlies. Een ring van kippengaas gevuld met gebladerte, of zelfs een rietmat, zijn uitstekende manieren om je tegen de kou te beschermen. Oudere planten hebben geen speciale winterbescherming nodig – zolang ze maar in een milde streek staan. Maar als de winter extreem koud wordt, mag je niet zonder een dikke mulchlaag van schorshumus. Om te voorkomen dat de schors barst en de bladeren uitdrogen, is het belangrijk dat de camelia niet in de volle zon wordt gezet.
Als het buiten -5 graden Celsius is, moet je je camelia naar binnen halen – niet eerder! Camelia’s in potten doen het uitstekend in een koud huis of een licht verwarmde serre bij maximumtemperaturen van ongeveer 13 graden Celsius. Als je geen geschikt winterverblijf hebt, kun je de theestruik ook in het trappenhuis houden om een vorstperiode te overbruggen. Daarna moet je de camelia echter snel weer naar buiten brengen, want hij heeft de koude prikkel nodig om te bloeien. De bloeiperiode is tot vijf weken bij een omgevingstemperatuur van 6 tot 10 graden.
Camelia’s verplanten
Camelia’s kunnen door stekken vermeerderd worden. Hoofdstekken, scheutstekken, bladstekken of knoeststekken zijn geschikt. Een zaaibak met bodemverwarming en een lichte, halfschaduwrijke plaats zijn hiervoor goede voorwaarden. Het kan echter een paar maanden duren voor de eerste wortels zich vormen – dus maak je niet gek als het even duurt. De Japanse camelia kan ook door zaad vermeerderd worden. Professionele tuiniers vermeerderen camelia’s meestal door enten.
Verschillende soorten camelia’s
Er zijn veel variëteiten en hybriden van camelia’s met verschillende bloeitijden en kleuren. De bekendste zijn waarschijnlijk de Japanse camellia en de herfstbloeiende camellia (Camellia sasanqua). Voor koude streken zijn vooral de zogenaamde Camellia Oleifera hybriden geschikt, die met geschikte winterbescherming bestand zijn tegen temperaturen tot -20 graden Celsius. Rassen van deze hybriden zijn ‘Polar Ice’, ‘Winter’s Dream’ en ‘Fire N Ice’.
Andere camelia variëteiten:
- Camellia japonica ‘Elegans’: donkerroze bloemen vanaf december
- Camellia japonica ‘Purity’: witte bloemen vanaf december
- Camellia japonica ‘Bob Hope’: enorme, helder donkerrode bloemen vanaf januari
- Camellia japonica ‘General Leclerc’: dieprode bloemen vanaf eind januari
- Camellia japonica: ‘Alba Plena’: een van de oudste siervariëteiten, bloeit wit vanaf februari
VAAK GESTELDE VRAGEN
Wat voor plaats hebben camelia’s nodig?
Camelia’s verkiezen gedeeltelijke schaduw, bijvoorbeeld onder grotere bomen. In een badkuip is een zonnige plaats op het terras of balkon geschikt.
Wanneer bloeien camelia’s?
Camelia’s bloeien van september tot mei, afhankelijk van de soort.
Wat gaat goed samen met camelia’s?
Azalea’s, rododendrons en kornoeljes zijn goede plantpartners voor camelia’s.
Welke temperaturen verdragen camelia’s?
Een zekere koudeprikkel is nodig om camelia’s te laten bloeien. De temperatuur moet rond de vijf graden Celsius liggen. Temperaturen boven 15 graden Celsius zijn duidelijk te warm voor de plant.