De behoefte aan het buitenleven neemt enorm toe. Al voor corona ons dwong om veelal thuis en in de tuin te bivakkeren, was deze trend in volle gang. In de tuin werken geeft voldoening, rust en frisse lucht. Veel mensen dromen er dan ook over om meer activiteiten naar buiten te verplaatsen. Zoals koken. Waarop moet je letten bij het realiseren van een buitenkeuken?
Financiering
Allereerst het budget, dat is waar wij Nederlanders graag direct zicht op hebben. Hier geldt de regel dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. In sommige gevallen geldt een overkapping met daaronder een barbecue al als buitenkeuken, anderen willen de keuken uitrusten met alle apparaten en comfort die ook in een reguliere keuken voorhanden zijn. Aanspraak maken op een spaarcentje is een optie, geld lenen kan ook omdat een buitenkeuken een ware investering is in de waarde van je huis. Bouwmaterialen, apparaten en aansluitingen vormen de hoogste kostenposten.
Ondergrond: de voordelen van keramische tegels
Let ook op de ondergrond. Je ziet in menig buitenkeuken niet zelden echte tuintegels liggen, maar keramische tegels zorgen voor meer sfeer en zijn makkelijker schoon te houden dan andere tegels. Deze leg je als de overkapping eenmaal gereed is, en duidelijk is waar de apparaten komen te staan in verband met de aansluitingen. Niet alleen voor elektra, ook voor water en eventueel gas.
Hoogte en materiaal
Let goed op welk materiaal je gebruikt en wat de hoogte wordt. In veel gevallen doet de ambtenarij niet moeilijk over de overkapping die een buitenkeuken op papier gezien is. Maar dit even checken op de website van je gemeente voorkomt moeilijkheden. Als bouwmateriaal is hout de meest duurzame en betaalbare optie. Bij het neerzetten van stenen muren gelden immers andere wetten en moet ook aan een fundering gedacht worden, terwijl houten palen simpelweg de grond in geslagen worden. Daaraan komen de houten muren vast te zitten en erbovenop het waterdichte(!) dak.
Elektra: bel bij twijfel een vakman
Vloer, muren en dak, dat is de basis van je buitenkeuken. De inrichting hangt af van je smaak en voorkeuren. Waar de één zoals gezegd een barbecue al keuken genoeg vindt, wil de ander er een spoelbak, één of meer elektrische warmtebronnen en koelruimte. Dan moet er dus met elektriciteit gestoeid worden en dat kun je misschien het beste aan de erkende vakman overlaten. Deze kan je ook nader informeren over het zo duurzaam mogelijk doortrekken van de elektra en de mogelijkheid om in de toekomst – wie weet – zonnepanelen op het dak te installeren. Waarmee je de buitenkeuken eveneens terugverdient.