Home Tuinproducten Brandhout bewaren – tips en ideeën

Brandhout bewaren – tips en ideeën

 

Brandhout goed opslaan is niet moeilijk. De truc is echter om het decoratief op te bergen. Hier zijn wat tips en ideeën voor opslag.

Als je brandhout opslaat, kun je het niet alleen gebruiken om je haard af en toe aan te steken. Brandhout kan ook heel decoratief in de tuin opgestapeld worden. Dit kan dan ook gebruikt worden om mooie effecten te creëren, bijvoorbeeld in de vorm van een tuinkamerscherm, schuttinginstallaties, creatieve patronen, enz.

Dit vereist echter nauwkeurig voorbereidend werk, dat de noodzakelijke basis vormt voor een decoratieve stapel brandhout. Hier zijn daarom onze tips over hoe je het brandhout optimaal kunt bewaren.

Brandhout correct opslaan – volg deze tips

Tip 1 – Planning:

Eerst en vooral moet je plannen voor welk doel je de brandhoutstapel uiteindelijk wilt gebruiken, bv. als rustieke huisbekleding. Hieruit kun je dan uiteindelijk de hoeveelheid brandhout berekenen die voor dit gedeelte nodig is. Deze waarde kan al of niet samenvallen met de algemeen vereiste waarde voor brandhout.

Belangrijk:
Voor decoratieve opslag is de lengte van de afzonderlijke houtblokken natuurlijk enorm belangrijk. Dit hangt af van de diepte van de kachel en is meestal tussen 25 en 50 centimeter. Het is hier belangrijk dat de boomstammen telkens precies op dezelfde lengte worden gezaagd, wat optimaal lukt met een wipzaag.

Tip 2 – Basis:

Je moet brandhout nooit direct op de natuurlijke grond stapelen, zodat het geen vocht onttrekt maar goed kan drogen. Een dwarsbalk, langere brandhoutstokken, metalen buizen en dergelijke dienen als basis voor een stapel brandhout.

Tip 3 – Zijsteunen:

Je kunt stapels hout ook stabiliseren met zgn. zijhouders, die voorkomen dat ze naar links en rechts inzakken. Een grote verscheidenheid aan modellen van verschillende materialen is voor dit doel al verkrijgbaar in speciaalzaken. Je kunt zulke zijsteunen echter ook gemakkelijk zelf maken van geglazuurde houten latten.

Belangrijk:
Als regel mag een overspanning van 4 meter niet overschreden worden. Langere houtstapels moeten altijd weer onderbroken worden door ingevoegde zijsteunen, zodat de stabiliteit gegarandeerd is.

Een andere mogelijkheid, vooral bij omheiningssystemen, is om de zijsteunen te metselen en het brandhout elk jaar gelijkmatig tussen de muuroverspanningen op te stapelen.

Tip 4 – Onderdak:

Het is ook aan te raden een geschikt afdak te bouwen voor vaak gebruikte brandhouthopen. Je kunt er dan jaar na jaar het brandhout in opstapelen. Buitenstoelen, die aan drie kanten wanden van brandhout hebben en een uiterst aantrekkelijk karakter weerspiegelen, zijn heel effectief. Bovenop deze variant wordt een stabiele dakconstructie toegevoegd.

Tip 5 – Afdekken:

Om te zorgen dat het brandhout droog blijft als het eenmaal gedroogd is, moet je vrijstaande stapels altijd afdekken. Speciale afdekkingen (b.v. golfplaten, houten constructies, enz.) of scheurbestendige beschermende folies die goed verzwaard kunnen worden met zware stenen zijn hiervoor geschikt.

Haardhout decoratief stapelen – 2 ideeën gepresenteerd
Hoewel brandhoutstammen allemaal op dezelfde lengte kunnen worden gezaagd, variëren ze toch in dikte, en daarom zijn er twee mogelijkheden bij het rangschikken ervan:

  • Ofwel schik je de boomstammen in de lengte, rij per rij
  • of stapel ze kruislings, rij voor rij.

Welke opstelling je uiteindelijk ook kiest, je zult zeker steeds weer een evenwicht tussen de afzonderlijke rijen moeten scheppen. Dit doe je het best met kleine gespleten boomstammen, die je gemakkelijk tussen de gewone boomstammen kunt steken.

Idee nr. 1 – ronde stapel:

Een ronde stapel oogt als een blikvanger in grote tuinvlakken. Tegelijk kunnen enorme hoeveelheden brandhout in een ronde stapel bewaard worden, en daarom is dit type opstelling absoluut aan te bevelen voor grotere hoeveelheden brandhout.

Daartoe moet je eerst brandhoutpalen aan de onderkant in een cirkelvorm uitlijnen en ze met gladde planken beplakken. Rangschik dan de afzonderlijke boomstammen aan de buitenkant in een cirkel en vul de middencirkel stuk voor stuk met de giettechniek.

Op een hoogte van ongeveer 60 tot 80 centimeter moet je een gladde middenlaag leggen (bv. met planken) om de ronde stapel voldoende evenwicht te geven. Tenslotte moet je de ronde stapel afdekken met een beschermend deksel.

Tip: Je kunt ronde stapels ook effectief versieren met wilgentakken. Je kunt ook afzonderlijke houtblokken langer laten liggen, zodat ze uitsteken als je ze opstapelt. Deze gelijkmatig verdeelde boomstammen kunnen dan versierd worden met leuke details zoals windklokken, lantaarns, een wintervoederhuis voor vogels, enz.

Idee nr. 2 – Creatieve opstelling:

Een artistieke variatie op het stapelen van brandhout is in creatief verband. Je kunt bijvoorbeeld patronen of motieven op de muren rangschikken met verschillende soorten hout.

Maak wel van tevoren een tekening van het motief, zo getrouw mogelijk op schaal, want dat maakt de latere schikking veel gemakkelijker. Dit is een goede manier voor beginners om te leren hoe je brandhout creatief rangschikt.