De boomhazelaar is vrij ongecompliceerd. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden als je ze in je huis-tuin kweekt.
De boomhazelaar (Corylus colurna) is al in de 17de eeuw inheems geworden in onze breedtegraden. Meestal komen de planten voor in parken of worden ze gebruikt voor hellingstabilisatie. In grotere tuinen is de Turkse hazelaar, die rechtop groeit en tot 20 meter hoog kan worden, een aantrekkelijke schaduwboom. De bomen zijn gemakkelijk te verzorgen, maken in de herfst indruk met hun mooie goudgele bladverkleuring en dragen eetbare vruchten die doen denken aan de inheemse hazelnoot.
Oorsprong en verspreiding van de boomhazelaar
Het natuurlijke verspreidingsgebied van de boomhazelaar is in de Balkan, in Noord-Turkije en in de Kaukasus. Daar groeit de Turkse hazelaar bij voorkeur op droge en voedselarme kalksteenbodems. De temperaturen in zijn inheemse leefgebied schommelen tussen vijf en twaalf graden, met een geschatte jaarlijkse regenval van 650 millimeter. De robuuste planten verdragen temperatuurschommelingen tussen -38 en +40 graden. Daarom werd de Byzantijnse hazelaar snel inheems in heel Europa.
Gerichte teelt van de boomhazelaar vindt plaats in Duitsland, Italië, Hongarije, Polen of Oostenrijk, maar op kleine schaal. In de meeste landen van Midden-Europa blijft het gebruik van de boomhazelaar beperkt tot tuinieren en landschapsarchitectuur. Overexploitatie van het waardevolle hout heeft geleid tot een ernstige decimering van de populaties in het natuurlijke verspreidingsgebied.
Boomhazelaar (Corylus colurna)
Groeisnelheid: 20 – 35 cm per jaar
Groeihoogte: 1.200 – 2.000 cm
Groeibreedte: 800 – 1.200 cm
Wortelgestel: Snoerachtig
Habitat: Zon tot gedeeltelijke schaduw
Bodem: diep, lemig, kalkrijk
Gebruik van de Turkse hazelaar
Het hout van de boomhazelaar heeft een interessante nerf die bestaat uit een geelrood spinthout en een roodbruine kern. De houteigenschappen zijn vergelijkbaar met die van esdoorn. Het hout laat zich gemakkelijk bewerken en werd in het verleden vaak gebruikt voor het maken van meubels. In die tijd werd de boom hazelaar ook wel rozenhout genoemd, een verwijzing naar de roodachtige kleur van het hout.
De boomhazelaar produceert noten die lijken op de hazelnoot, maar aanzienlijk kleiner zijn. De eetbare vruchten worden vaak gebruikt bij de fabricage van suikerwerk. De oliën die ze bevatten worden gebruikt in de farmaceutische industrie.
Habitat en substraat voor de Byzantijnse hazelaar
De berkenplant geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats. In zijn natuurlijk verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt van Klein-Azië tot Zuidoost-Europa, groeit de boomhazelaar zowel in schaarse gemengde bossen als op stenige hellingen.
In steden staat de boomhazelaar vaak in parken of groeit gemakkelijk langs bermen. Alleen op schaduwrijke en vochtige plaatsen zullen de bomen achterblijven in hun ontwikkeling, omdat ze het nodige zonlicht ontberen.
Bij de keuze van een substraat stelt de boomhazelaar maar weinig eisen. De grond moet goed doorlatend zijn. Een humusrijke grond is ideaal. De boomhazelaar gedijt goed op een zanderige tot lemige bodem. Een licht zuur tot sterk alkalisch substraat wordt goed verdragen.
Het planten van de boomhazelaar
De boomhazelaar zal niet gemakkelijk in elke tuin te planten zijn, want de kleine zaailing zal uitgroeien tot een statige boom van wel 20 meter hoog. De boomhazelaar heeft voldoende ruimte nodig. Er mag geen bebouwing staan binnen een straal van vier tot zes meter. Houd ook voldoende afstand van hoogspanningsleidingen en ondergrondse pijpen.
In een grotere tuin kan zonder problemen gekweekt worden. De Turkse hazelaar groeit bijzonder weelderig in de eerste jaren. Elk jaar kan de hoogte van de groei met 35 centimeter of meer toenemen. Een hellend terrein, bijvoorbeeld, is een geschikte plaats. Het uitwaaierende wortelnetwerk helpt de bodem de nodige stabiliteit te geven.
Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden. De beste tijd om te planten is februari en maart, en ook september en oktober. Het is belangrijk dat er geen vorst is op de dag van het planten.
Tip: Buiten de belangrijkste vegetatieperiode geplant, kunnen de jonge bomen voldoende kracht opbrengen voor de vorming van het wortelstelsel.
Ga bij het planten als volgt te werk:
- Graaf een plantgat (minstens tweemaal zo groot als de kluit).
- bereid de grond voor (meng met humus, leem en een beetje zand)
- Geef de boomhazelaar water (drie tot vier uur in lauw water).
- Steek boomhazelaar in (tot aan de bovenste wortelhals)
- Vul het substraat op
- Druk de grond goed aan, en vermijd de vorming van holtes.
- Geef de boomhazelaar goed water
Door kiezels toe te voegen kun je een sterk verdichte bodem losmaken en verbeteren. Zo kan regenwater en irrigatiewater gemakkelijker weglopen. Geef de eerste twee weken na het planten regelmatig water. De grond mag nooit uitdrogen. Het maken van een besproeiingsrand is heel doeltreffend gebleken. Daartoe wordt het substraat in een kegelvorm in een diameter van ongeveer een halve meter rond het uiteinde van de boom opgestapeld. De bovenkant is platgedrukt. De gieterrand is niet geplant.
De boomhazelaar correct water geven
De bomen water geven is een prioriteit voor jonge planten. Oudere planten hebben een wijd vertakt wortelstelsel ontwikkeld, waardoor ze grotendeels zelfvoorzienend zijn in water en voedingsstoffen.
Tip: De boomhazelaar wordt tot de leeftijd van vijf jaar als een jonge plant beschouwd.
Jonge planten moeten op warme zomerdagen regelmatig water krijgen. Dagelijks water geven is te verkiezen boven het toedienen van grotere hoeveelheden water. De grond mag niet uitdrogen.
Om te voorkomen dat te veel vocht ongebruikt verdampt, moet het bewateren bij voorkeur in de ochtend- en avonduren gebeuren. De grond bedekken met rijshout of hoornschaafsel kan de verdamping tegengaan. Regelmatig mulchen van de grond is voordelig. In de winter is het niet nodig de boom hazelaar water te geven.
Bemest de boomhazelaar op de juiste manier
De boomhazelaar verdraagt af en toe een bemesting. Bladverliezende bomen mogen echter geen commerciële vloeibare meststof krijgen. Organische meststoffen in de vorm van rijpe compost, hoornschaafsel of gazonmaaisel zijn veel geschikter.
Kunstmest kan in het voorjaar en in de nazomer worden toegediend. Rond half augustus stopt de boomhazelaar met groeien en bereidt hij zich voor op de winterslaap. Vanaf deze tijd mag geen kunstmest meer gegeven worden.
Tip: Als je in de herfst de grond rond de plant mulcht, zorg je voor meer bodemwarmte en een spaarzame, maar ook constante afgifte van voedingsstoffen aan de bodem.
Snoeien van de boomhazelaar
De boomhazelaar verdraagt snoei niet zo goed. Daarom kan de plant niet voor haagbeplanting gebruikt worden. Toch hoeft de hobbytuinier het niet helemaal zonder zaag en takkenschaar te stellen.
Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het snoeien:
Kort takken nooit in tot op de stam (laat minstens tien centimeter zitten).
Behandel snijwonden met een speciale wondbeschermer (vooral bij regenachtig weer).
takken die kruiselings groeien moeten verwijderd worden
zieke of dode takken moeten na de winter weggeknipt worden
Tip: Als bij het snoeien jonge scheuten werden verwijderd, kunnen ze als stekken worden gebruikt.
Het stekken van de boomhazelaar
De boomhazelaar is vrij gemakkelijk te stekken. Stekken door zaad of stekken is mogelijk. De hobbytuinier moet echter wel over de nodige tijd en geduld beschikken.
Boomhazelaar stekken door zaad – stap voor stap
- Noten oogsten
- Bedek de zaden met tuinaarde
- Houd het substraat gelijkmatig vochtig
- Vorstbescherming noodzakelijk
In de lente moeten de eerste scheuten verschijnen. Het is waarschijnlijk dat niet elke noot zal beginnen te ontkiemen. Daarom moeten er voor de zekerheid meerdere zaden in de grond gelegd worden. Als de zaailingen een grootte van ongeveer 20 centimeter bereikt hebben, worden ze van elkaar gescheiden en op de gewenste plaats geplant.
Boomhazelaar stekken door stekken – stap voor stap
- Kies een licht houtige scheut
- Snijd de scheut tot een lengte van 30 centimeter
- Verwijder de onderste bladeren en knoppen van de stek
- Bedek de stek met potgrond (ongeveer tweederde).
- Bevochtig het snijwerk gelijkmatig
In de lente en de herfst kun je stekken van de boomhazelaar afsnijden en stekken. Wortelen kan in het bed of in een voldoende grote plantenbak.
Tip: Als er nieuwe knoppen en bladeren verschijnen, is de stekking geslaagd.
Ziekten en plagen herkennen
Sommige plagen die vaak in de tuin voorkomen worden als onschadelijk beschouwd voor de robuuste boomhazelaar. Hiertoe behoren bladluizen en spintmijten. De kleine uitlopers kunnen geen blijvende schade aanrichten aan de statige planten.
Gerichte bestrijding van bladluizen is nauwelijks mogelijk vanwege de hoogte van de boom. De hobbytuinier kan er echter voor zorgen dat de leefomgeving voor roofwantsen, lieveheersbeestjes en andere natuurlijke predatoren vergroot en geoptimaliseerd wordt.
De grootste vijand van de boomhazelaar is Verticillium verwelking. Deze schimmel tast de wortels van de Turkse hazelaar aan. De afgescheiden gifstoffen verspreiden zich en doen de plant binnen een paar jaar afsterven. Er zijn geen doeltreffende tegengiffen.
Om te voorkomen dat de schimmelsporen zich naar andere planten verspreiden, moet de hele boom met zijn wortelstelsel en het omringende substraat volledig verwijderd en op de juiste manier opgeruimd worden.
Overwintering van de boomhazelaar
De volwassen boomhazelaar trotseert zelfs strenge vorst in het bereik van twee cijfers zonder problemen. Zelfs kale vorst kan de robuuste planten niet deren.
In de eerste jaren van de groei is de Turkse hazelaar echter gevoeliger en moet de wortelzone tegen vorst beschermd worden met kreupelhout, bladeren of compost. In barre klimaatsgebieden is het bedekken van het onderste deel van de stam met jute ook succesvol gebleken.