Home Populair Binnenshuis tuinieren – alles voor het zelf kweken

Binnenshuis tuinieren – alles voor het zelf kweken

Wil je graag groenten en kruiden kweken, maar heb je geen tuin, of wil je het hele jaar door verse salades uit je eigen tuin? Probeer dan het zelf kweken eens. Leer alles over binnenshuis tuinieren in dit artikel.

Steeds meer mensen ontdekken het plezier van tuinieren. Of het nu is om een van de vele chilisoorten uit te proberen of gewoon om zelf verse groenten te kweken. Uit de statistieken blijkt dat het aandeel van mensen die in hun vrije tijd tuinieren gestaag toeneemt.

Maar niet iedereen heeft het geluk een eigen stuk grond of tuin te hebben, of genoeg ruimte op zijn balkon. Dankzij de thuisteelt hebben ze nog steeds de mogelijkheid om te tuinieren zoals ze willen. Maar wat is homegrowing precies?

Homegrowing betekent binnenshuis tuinieren, d.w.z. tuinieren in huis of in de flat. Homegrowing is veel meer dan groentezaden kweken op een vensterbank. Het omvat de mogelijkheid om planten binnen te laten staan vanaf het moment dat ze gekweekt worden tot ze geoogst worden, zonder ze later naar buiten te hoeven verplaatsen.

Planten hebben lucht, licht, water, warmte en voedingsstoffen nodig om te gedijen. Thuiskweek houdt met al deze punten rekening en schept een ideaal klimaat voor plantengroei. Dit betekent dat je binnenshuis effectief kunt tuinieren, ongeacht de externe omstandigheden. Hoe uitgebreider de uitrusting, hoe geautomatiseerder de processen zoals verluchting, bewatering en verlichting.

De basisuitrusting voor de thuiskweek

Om je eigen groenten volledig binnenshuis te kweken, van teelt tot oogst, heb je basisuitrusting nodig. Laten we hieronder eens bekijken wat dit inhoudt.

 

Kweekbak

Kweekbakken zijn meestal vierkante tenten in verschillende basismaten die op een waterdichte vloerpan aansluiten en, met een hoogte tot 2 meter, de planten voldoende ruimte bieden om te groeien. Kleinere kweekbakken hebben een basismaat van 30 x 30 cm en een lagere hoogte van ongeveer 60 – 80 cm, grotere kweekbakken hebben een basisoppervlak van wel 2 x 2 meter en verder. Aan de zijwanden zijn afsluitbare ramen en de mogelijkheid om een slang voor de afvoerlucht te monteren. Er kunnen ook speciale plantenlampen aan het plafond van de tent bevestigd worden.

 

Plant lampen

Veel tuinders kennen het probleem: de zaden op de vensterbank willen in het voorjaar niet echt gedijen, ondanks warmte en voldoende vocht, of ze schieten spichtig omhoog. Dat komt door het gebrek aan licht, want in februari en maart zijn de dagen nog vrij kort. De remedie is om de juiste plantlampen in de kweekbakken te hangen.

Welke plantlamp voor jou geschikt is, hangt af van de vraag of je alleen jonge planten wilt kweken of de planten binnen wilt laten staan tot de oogst. Dit komt omdat planten verschillende lichtbehoeften hebben, afhankelijk van hun groeistadium, of je kunt de planten in hun groeistadium optimaal ondersteunen met het juiste lichtspectrum.

 

Ventilatie

Net als in kleine binnenkassen ontstaat in kweekbakken snel een heel bijzonder klimaat. Omdat niet elke plant een hoge luchtvochtigheid verdraagt, kunnen bijvoorbeeld ventilatoren, toevoer van verse lucht en afvoer van afgevoerde lucht verlichting brengen. Dit is vooral praktisch als je werkt en overdag niet handmatig kunt ventileren.

Voor beginners is het zeker gemakkelijker om een complete set te kopen. Goed uitgeruste complete sets zijn verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Growland – Growshop for homegrow. Behalve de eigenlijke kweekbak bevatten deze ook accessoires zoals verlichting, verwarming en irrigatie, zodat je meteen kunt beginnen met tuinieren. Als je geïnteresseerd bent in het zelf kweken in detail, vind je er ook allerlei handige accessoires zoals potten, verschillende soorten aarde of zelfs timers die het binnenshuis kweken heel handig maken.

Bodem en meststoffen

De juiste plantgrond is van fundamenteel belang, ongeacht of je je toelegt op binnen- of buiten tuinieren. De keuze van de juiste grond en bemesting hangt af van wat er verbouwd wordt. Zo mag kweekgrond niet te rijk zijn aan voedingsstoffen, anders doet hij de planten meer kwaad dan goed.

 

Als de planten het hele seizoen in de kweekbak moeten blijven, is regelmatig bijmesten opnieuw belangrijk om een maximale opbrengst te bereiken.

Water geven

Je kunt de planten water geven met een spuitfles of een kleinere gieter. Jonge planten die net zijn uitgelopen hebben het meeste baat bij de sproeifles, omdat ze vaak buigen onder de waterstraal van de gieter.

Als dagelijks water geven, soms meerdere keren per dag, je te veel tijd kost, kun je speciale bewateringssystemen voor de kweekbakken gebruiken. Deze voorzien de planten optimaal van de juiste hoeveelheid water. Zo kunnen zelfs langere periodes van afwezigheid, zoals vakantie, overbrugd worden.

Gebruik kweekbakken op verschillende manieren

Kweekbakken kunnen het hele jaar door gebruikt worden, volkomen onafhankelijk van invloeden van buitenaf. Met een vroege teelt kan het tuinjaar met een paar weken vervroegd worden. Zo kunnen planten die hier anders door allerlei omstandigheden niet geoogst kunnen worden, goed groeien en rijpen.

In het voorjaar kun je groenten als pepers, tomaten, chilipepers en physalis naar voren halen en ze in de kweekbak laten ontkiemen. Planten die later naar buiten gaan, kunnen er dan uitgehaald worden en in grotere potten gezet. Maar planten die in de kweekbak blijven, hebben ook een grotere pot nodig om verder te groeien.

Tip: Het is belangrijk dat planten met vergelijkbare kiemtemperatuur-eisen bij elkaar gezet worden. De bijbehorende kiemtemperaturen staan vermeld in kweek- of zaaikalenders.

Salades en kruiden kun je het hele jaar door in de kweekbak kweken, zodat je vooral in de winter verse greens op het bord krijgt. Maar seizoensgroenten zoals tomaten en paprika’s kunnen dankzij de moderne technologie ook in de herfst en de winter geoogst worden, wanneer ze buiten allang doodgevroren zouden zijn. Daartoe moet je je vertrouwd maken met de technologie en met de behoeften van de plant, om onder andere de juiste belichtingstijd en warmte in te stellen.

Kweekbakken kunnen natuurlijk ook gebruikt worden om planten te laten overwinteren. Physalis is een goed voorbeeld: ze kan in de nazomer worden uitgegraven en in een grote pot gezet om in een kweekbak te overwinteren. Zo hoef je in het volgende voorjaar niet meer moeizaam opnieuw te zaaien.

Voordelen en nadelen in een oogopslag

voordelen Nadelen
Het tuinseizoen kan de voorkeur en verlengd zijn Gelijktijdige teelt alleen mogelijk vanuit variëteiten met vergelijkbare behoeften
Variabel gebruik (gecultiveerd, overwinteren, …) Investering in een basisapparatuur
Tuinieren zonder overeenkomstige tuin mogelijk
Maandelijkse follow-upkosten (elektriciteit voor verwarming en ventilatie, water)
Constant klimaat faciliteert de teelt en fokken  

Conclusie

Growboxing is een geweldig alternatief voor wie wil tuinieren maar niet over de grond beschikt. Je kunt er ook het tuinbouwjaar mee verlengen en het doeltreffender gebruiken. Maar behalve aan de aanschafkosten moet van tevoren ook aan de vervolgkosten gedacht worden, zodat er geen onaangename verrassingen op de volgende elektriciteitsrekening staan.