Home Tuinmeubelen Beste warmtekussen – test 2022

Beste warmtekussen – test 2022

In het donkere en koude seizoen beloven verwarming of warmtekussens comfort. Terrastuintegels.nl heeft vijf modellen getest.

Rugpijn is een veel voorkomende klacht in Nederland. Het aantal ziektedagen is momenteel alleen hoger voor verkoudheid. Een pijnlijke rug kan op vele manieren behandeld worden – bijvoorbeeld met warmte. Dit is een van de redenen waarom zogenaamde verwarming of warmtekussens zo populair zijn. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om buikpijn, een gespannen nek en vermoeide benen te “behandelen”, of om prompt warmte te geven op koele plaatsen.

Deze verwarmingskussens zitten in de test

Wij ontdekte hoe goed deze verwarmingskussens presteren. In het testlab werden vijf hoofdkussens tussen 29,99 euro (Bedsure) en 89,95 euro (Stoov) getest. Het laatste model valt in de test op door zijn vormgeving. De Ploov van Stoov ziet eruit als een “echt” kussen. In tegenstelling daarmee zien de concurrenten er uit als de gebruikelijke platte doilies. De test zal uitwijzen of de Ploov met zijn afwijkende uiterlijk het beter of slechter doet dan de concurrentie.

productnaam Plooi SS02 SHK 28 HS 200 HK 35
Fabrikant Stoov Regeren Sanitas Medisana Beur
Afmetingen (mm) 45 × 45 30 × 60 33 × 44 30 × 40 30 × 40
Gewicht (G) 1 365 297 355 (zonder kussens van kersensteen, 910 gram met kussens van kersensteen) 460
Materiële referentie Polyester / acryl Flanell en microvezel Katoen Katoen
Plastic (donzige vezels)
Uitrusting 26 % Een goede 2.5 Bevredigend 2.6 Een goede 2.3 Een goede 2.5 Een goede 2.3
Automatische schakelaar -OFF nee Ja (na 90 minuten.) Ja (na 90 minuten.) Ja (na 90 minuten.)
Ja (na 90 minuten.)
Kabel (lengte m)/ batterij Ja (1.95) / ja Ja (2.33) / nee Ja (2.37) / nee Ja (2.7) / nee Ja (2.36) / nee
Dekking was wasbaar Ja (op max. 30 graden) Ja, alleen met de hand wassen Ja (op max. 30 graden) Ja (op max. 30 graden)
Ja (op max. 30 graden)
Snel (midden tot 30 °) snel snel snel snel snel
Niveaus/ verlicht 3/ Ja 3 / Ja 3/ Ja 4 / Nee 3/ Ja
Temp., Gebruik 39% Een goede 3.8 Een goede 3.6 Een goede 3.6 Voldoende 3.7 Voldoende 3.1
Aanpassingslichaam nog steeds goed We zullen We zullen zeer goed We zullen
Buitenmateriaal erg aangenaam nog steeds aangenaam nog steeds aangenaam nog steeds aangenaam
Niet erg aangenaam
Vormbaarheid een beetje zwaar eenvoudig een beetje zwaar nog steeds eenvoudig eenvoudig
Buik, schouder, been, onderrug, nek Buik, schouder, been, onderrug, nek Goed / goed / goed / slecht / nog steeds goed Goed / nog steeds goed / goed / slecht / een beetje slecht Goed / nog steeds goed / goed / slecht / een beetje slecht
Goed / nog steeds goed / goed / slecht / een beetje slecht
Hittebestendig. maximale niveau warm aanzienlijk warm aanzienlijk warm nog steeds warm
nog steeds warm
Max. Surface Temp. 61,4 graden 61,8 graden 61.3 graden 46.4 graden 45.3 graden
Sectieregeling Een beetje wankel erg wankel Een beetje wankel Een beetje wankel
Een beetje wankel
Elektrisch. Veiligheid 25 % Een goede 4.6 Zeer goed 4.7 Zeer goed 4.6 Zeer goed 4.9 Een goede 4.1
Detailleringsstroom, spanning 0,11 49 48 48 63
Hoogspanningstest 3KV geslaagd geslaagd geslaagd geslaagd geslaagd
Service en omgeving 10% Zeer goed 1.5 Zeer goed 1.3 Een goede 1.8 Een goede 1.9 Een goede 1.6
Verpakking Ongeverfd karton, geen plastic Ongeverfd karton, wat plastic Gedeeltelijk geverfd karton, geen plastic gedeeltelijk geverfd karton, wat plastic
Gedeeltelijk geverfd karton, geen plastic
garantie 24 maanden 60 maanden 24 maanden 36 maanden 36 maanden
resultaat ( Een goede 4.0 Een goede 3.9 Een goede 3.9 Een goede 3.8 Een goede 3.6

*scores zijn 1 op 5.

Verwarming in plaats van verwarmingskussen

In de jaren 1960 en 1970 werden verwarmingskussens na een tijdje echt heet. Zo erg zelfs dat je ze niet langer lang op je buik, nek, armen of rug kon laten zitten zonder bang te zijn je te verbranden. Tegenwoordig is de term warmtekussen echter veel meer op zijn plaats. Want de huidige producten warmen meestal op tot een aangename 40 tot een behoorlijk warme 65 graden Celsius.

Alle warmtekussens in de test hebben gemeen dat ze langer op de pijnlijke delen van het lichaam kunnen blijven liggen. Met uitzondering van de Ploov van de fabrikant Stoov, schakelen alle testkandidaten na 90 minuten automatisch uit – in het geval van de batterij-aangedreven Ploov stopt hij pas als de batterij leeg is. Alle kussens bieden temperatuurregeling via een schakelaar. Alleen het Medisana kussen heeft geen verlichte warmteregelaar, waardoor het moeilijk te regelen is in het donker.

Van gezellig tot wat stijfjes

Net als de HK 35 van Beurer komt de SHK 28 van Sanitas van Hans Dinslage GmbH, die gevestigd is in Uttenweiler, 64 kilometer van Ulm. In de test warmde het zeer donzige maar enigszins stijve Sanitas verwarmingskussen zeer snel op en bereikte een zeer hoge maximale oppervlaktetemperatuur van 61,3 graden. Met een maximale oppervlaktetemperatuur van 45,3 graden zou de Beurer HK 35 heel goed iets warmer kunnen zijn in gebruik. Hij nestelt zich echter goed tegen veel lichaamsdelen. De plastic hoes ervan voelt echter niet erg comfortabel aan – het is beter als er een stuk kleding tussen het kussen en de huid zit.

Het oppervlak van de Bedsure SS02 voelt heel behaaglijk aan. De sterke punten van het zeer aaibare en, met 60 bij 30 centimeter, verhoudingsgewijs lange warmtekussen zijn dat het goed op de buik of rug gelegd kan worden, dankzij de bijgeleverde riem. En: Hij biedt de hoogste oppervlaktetemperatuur in de test met 61,8 graden Celsius. Met een hoes voelt de wat stijve H2 200 van Medisana veel comfortabeler aan dan zonder. Met een gemeten maximum temperatuur van 46,4 graden is het kussen nog net warm.

Speciale kenmerken onder de kussens

Voor wie naar meer warmte verlangt, wordt de Medisana geleverd met een kersenpitkussensloop. Niet alleen houdt hij het verwarmingskussen vast, maar het kersenpitkussen kan ook in de magnetron opgewarmd worden.

In tegenstelling tot de andere testkandidaten is het Ploov verwarmingskussen van de Nederlandse fabrikant Stoov uniek: het wordt niet alleen met een snoer van stroom voorzien, maar haalt zijn energie ook uit een oplaadbare batterij. Dit heeft het voordeel dat de Ploov ook in de auto of in de trein gebruikt kan worden, bijvoorbeeld onafhankelijk van een stroombron. Hij past ook heel goed tussen de rugleuning van een stoel of fauteuil en de rugleuning. Daar geeft het behaaglijke warmte. Als je een pijnlijke nek hebt, kun je gewoon op de Ploov gaan liggen. Bij de andere kandidaten moet er een kussen onder geschoven worden – als je niet te plat wilt liggen.

Conclusie

Het op batterijen werkende verwarmingskussen Ploov van Stoov scoort punten in de test met een aangename warmteafgifte en een ideale vorm om tussen de rugleuning en de rugleuning van de stoel te leggen. De goedkope Bedsure SS02 overtuigt met goede plaatsingsmogelijkheden op buik en rug.