Home Populair Beste tuinslangwagen – test – de populairste modellen

Beste tuinslangwagen – test – de populairste modellen

 

Als planten, gazons en struiken niet regelmatig van voldoende water worden voorzien, drogen ze binnen een paar dagen uit. Bruine, onooglijke groene plekken en dode bloemen en planten zijn het resultaat. Hier helpt de tuinslang om water snel tot in alle hoeken van de tuin of het huis te krijgen. Een slanghaspel of slangenbox is een handige manier om dit te doen. Ze voorkomen knikken en knopen in de slang met een efficiënte slanggeleider. We hebben tien van de populairste apparaten voor je getest in onze slangenwagen test. Onze testwinnaar is de “Fiskars Waterwheel L”, die zowel rechtop als liggend werkt. Onze prijs-prestatie winnaar is de “Brennenstuhl WS32”, een kleine en compacte slangendrager met gering gewicht.

Buiten bewateren gemakkelijk gemaakt – 10 geteste slangenwagens en slanghaspels

Het eenvoudigste en goedkoopste bewateringssysteem voor de huistuin bestaat uit een kraan en een tuinslang. Alleen met een waterslang werken wordt al gauw een uitdaging en er ontstaat chaos met kinken in de slangrouting en opslag. Een slanghaspel, slangenwagen of slangenbox kan helpen. Hiermee kun je de slang gemakkelijk van de ene kant van de tuin naar de andere vervoeren en weer plaatsbesparend opbergen. Maar let er bij de aanschaf van zo’n apparaat op dat het niet te groot of te zwaar is en dat het past bij de afmetingen van de tuin. Een stevige standaard en een goed op- en afrolmechanisme maken het bewateren ook gemakkelijker.

Je moet ook speciale aandacht besteden aan de slang. De nieuwste ontwikkeling in de slangtechnologie is het zogenaamde “No-Torsion-System” (NTS). In dit systeem krijgen de slangen een extra stoffen inzetstuk, dat ze tijdens het gebruik torsie- en kronkelvrij houdt. Zulke NTS slangen vormen geen knopen en blijven stil liggen bij verhoogde druk. De kraan, slang en slangenwagen vormen zo een perfect irrigatiesysteem.

In deze categorieën testen we

  • Kwaliteit: Hier controleren we de afzonderlijke onderdelen van de testapparatuur op sterkte van het materiaal, kwalitatief uiterlijk, braamvrije plastic onderdelen en zuivere afwerking. We bekijken vooral het frame, de trommel, de wielen, de poten en de handvatten.
  • Gebruiksgemak/functionaliteit: Bij het hanteren gaat het natuurlijk vooral om het oprollen en afrollen van de slang. We hechten ook veel belang aan kantelweerstand. En als er een wandbevestiging is, bekijken we die aandachtig. Omdat de meeste toestellen volledig geassembleerd geleverd worden, controleren we de uitzonderingen zeer zorgvuldig. Ook de accessoires worden hier onderzocht.
  • Ergonomie: Hier worden twee punten beoordeeld. Enerzijds is het gewicht – want zo’n slangenwagen moet ook over langere afstanden verplaatst worden. Aan de andere kant is het transport – met grote wielen en stevige handgrepen kun je veilig over de paden en door het gras.
  • Praktische toepassing: Als alle andere categorieën gecontroleerd zijn, controleren we het praktische gebruik in de tuin en besproeien het perk en het gazon.

De allernieuwste testwinnaar: Het Fiskars Waterrad L

Tot nu toe kende je Fiskars waarschijnlijk alleen als fabrikant van tuin- en bosbouwgereedschap. Nu heeft de Zweedse firma zich ook met water in de tuin beziggehouden en toont met de slangenwagen “Fiskars Waterwheel L” enkele interessante nieuwe mogelijkheden. Wat meteen opvalt is de slangdrager, die in niets lijkt op de gebruikelijke metalen of plastic haspels. Het zwarte wiel heeft een klein draaiwiel en een accessoirevak aan de ene kant en de aansluiting voor de 1,5 meter lange toevoerslang aan de andere. Verborgen in het wiel zit de 30 meter lange slang met een diameter van 1/2 inch, in drie of vier sterren kwaliteit, afhankelijk van het model. Bovenop het wiel zit een kleine knop waarin je de tuinslang kunt klemmen als je hem niet gebruikt. De transportgreep wordt losgemaakt of vastgeklemd met grote plastic moeren. Hiermee kun je de hoogte van het handvat, dat met een zachte greep bekleed is, naar wens instellen. Onderaan vind je twee grote wielen die met zacht plastic bekleed zijn. Op deze manier rolt de Waterwheel L bijna geruisloos over paden en vlakken en zachtjes over het gazon.

Voor praktisch gebruik wordt het Waterrad ondersteund door de voorste grondbeugel. Je kunt het Waterrad ook liggend gebruiken. Voor dit doel vind je in het accessoire-compartiment een kleine aardingspin met schroefdraad, die je in een overeenkomstig stopcontact kunt schroeven. Als je het Waterrad nu plat op het gazon legt, zorgt de spike ervoor dat het niet ongecontroleerd heen en weer slingert. In het accessoirevak vind je ook een sproeierhouder waarmee je de verstelbare sproeikop, die er ook bij zit, op het gazon kunt zetten en het over een groot oppervlak kunt besproeien. Trouwens, de kraanaansluiting inclusief verloopstuk zit ook in het compartiment. Met het Waterrad krijg je een slangenwagen die nog niet bij elke buurman in de tuin te vinden is. En nog in optimale kwaliteit ook.

Minimalistische prijs-prestatie winnaar: Brennenstuhl WS32

Slang van 20 meter met een diameter van 1/2 inch, gevat in een gebogen metalen buis in een ruimtebesparende 42 x 32 x 20 centimeter. Dit vertelt je al het belangrijkste technische voordeel van de “Brennenstuhl WS32”. Een ander voordeel is, natuurlijk, de onklopbare prijs. Om dit te bereiken heeft Brennenstuhl het zonder veel moeten stellen. De spartaanse uitrusting leidt echter ook tot een zeer laag gewicht van 4,85 kilo, dat ook bereikt wordt door de Kärcher HR (4,9 kilo) en zelfs overtroffen wordt door de Gardena wand-slanghaspel met 4,6 kilo. Sinds de zomer van 2020 is de Brennenstuhl WS32 slangdrager verkrijgbaar met een nieuwe slangkwaliteit en een nieuwe sproeikop.

We hebben het al in onze test beschikbaar gehad en waren tevreden. Het dunne buizenframe is echter niet gemakkelijk in het gebruik. Als handvat is het bovenste deel moeilijk vast te pakken. En als standaard biedt hij je te weinig ruimte voor je voet, die het frame moet vastzetten om de slang goed te kunnen oprollen. De Brennenstuhl WS32 slangdrager is precies de juiste aankoop voor je als je voor weinig geld met weinig moeite je rijtuintuin van water wilt voorzien en niet per se een transportsteun nodig hebt.

Populair: Gardena AquaRoll M Easy Set 18517-20

De digitale wereld is al vele jaren dol op Gardena slanghaspels, vooral op het huidige model “Gardena AquaRoll M Easy Set”. Dat hij op de tweede plaats komt, maar net achter de testwinnaar van Fiskars, is waarschijnlijk te danken aan de aantrekkingskracht van het nieuwe model. Met bewezen technologie, een slang met een lengte van 20 meter, een slangdiameter van 1/2 inch en een aantal speciale kenmerken, doet de Gardena slanghaspel mee in deze test. Je kunt alle details van de vergelijking lezen in onze individuele test.

Alle andere slanghaspels, slangdragers en slangboxen in de test
Slanghaspels, slangenbox, slangenwagen: Als je je tuinslang wilt oprollen, heb je veel mogelijkheden. We hebben er nog een paar voor je getest, zodat je zeker kunt zijn van je beslissing. Zeker, het aanbod op de markt is veel groter. We hebben daarom de populairste uitgekozen.

De klassieker: Gardena Classic wand-slanghaspelset 8009-20

Een klassieker, in de waarste zin van het woord, is intussen de “Gardena Classic Wall Hose Reel Set” voor een slang van 20 meter lengte. Hij is ontworpen voor gebruik in kleine tot middelgrote tuinen en dient zowel voor opslag als voor mobiel gebruik van de waterslang in de tuin. Je vindt details over de test in ons gedetailleerde individuele rapport.

Grote zus van de testwinnaar: Fiskars Waterrad XL met wielen
Dat de duurste tuinslangwagen in de test, de “Fiskars Waterwheel XL met wielen”, niet de testwinnaar werd, komt deels doordat we zijn kleine zusje, de Waterwheel L, een paar nuances beter vinden. Bovendien lijkt ons het Gardena Easy Set Wheel in sommige details praktischer in het gebruik. Ten eerste is het gewicht van bijna elf kilo nogal hoog. Alleen het Hozelock model is zwaarder dan de Fiskars Waterwheel XL. We gaven bijna volle cijfers aan de kwaliteit. Alleen de 1/2 inch slang verliest wat in de vergelijking, want het is niet duidelijk tot welke categorie hij behoort. Ook hierover kon Fiskars ons geen informatie geven.

De Fiskars Waterwheel XL met wielen krijgt ook bijna volle cijfers voor gebruiksgemak en functionaliteit. Alleen op de afdeling accessoires is er een kleine aftrek. Hier is bijvoorbeeld de Gardena Easy Set beter uitgerust. We vinden vooral het automatisch intrekken van de slang mooi. Dit betekent dat bij het oprollen niets in de knoop kan raken. En omdat de Fiskars Waterwheel XL neerligt als hij in gebruik is, kan hij niet omvallen. Al met al is de Fiskars Waterwheel XL een uiterst praktische slanghaspel voor mensen met een extravagante smaak die bereid zijn een paar euro meer uit te geven.

Kärcher HR 7.315 Kit: licht en van hoge kwaliteit

De “Kärcher HR 7.315 Kit” maakt indruk door zijn zeer goede kwaliteit en functionaliteit, en zijn lage gewicht. Dit combi-apparaat weegt minder dan vijf kilo. Hij bestaat uit twee delen: een muurbeugel en de eigenlijke slanghaspel. De muurbeugel wordt eenvoudig met vier schroeven aan de muur bevestigd in de buurt van een wateraansluiting. De slanghaspel wordt bovenaan ingehaakt en onderaan vastgezet met een klemschuif. Onderaan is een vak dat met een klep gesloten wordt. Hier kun je de bijgeleverde accessoires opbergen, de drie slangkoppelingen of verbindingsstukken en een waterstopkoppeling en ze indien nodig verwijderen. Er is ook plaats voor de verbinding en het verloopstuk. Net als de andere modellen in de test is de diameter van de slang 1/2 inch, oftewel 13 millimeter.

Als extra extra is er een opklikbare houder voor een gieter. De steel zit echter meestal in de weg van de zwengel waarmee de slang opgerold moet worden. Je zult er trouwens meer slecht dan goed in slagen, want de slang kan niet netjes opgerold worden in de engte van de trommel. Als je de slanghaspel meeneemt naar de plaats waar je hem gebruikt, moet je vermijden dat je hem op de grond zet, want hij zal voortdurend omvallen en achter je getrokken worden als je aan de slang trekt. De Kärcher HR 7.315 kit is geschikt voor huis- en tuinbezitters die hun slang graag op een vaste plaats opbergen, maar hem ook mee willen nemen naar andere plaatsen.

Kärcher HAT 80M Kit: uitgebreide constructie

In vergelijking daarmee is de “Kärcher HAT 80M Kit” een betere keus vanwege de ingewikkelde montage. Je moet moeizaam een veelheid van losse onderdelen in elkaar zetten. Je hebt hulp nodig om alle afzonderlijke onderdelen samen te voegen. Het kostte me anderhalf uur. Tegen die tijd hebben de andere apparaten het water allang over de tuin verdeeld.

Als je de slangenwagen uiteindelijk in elkaar gezet hebt, krijg je een stevig apparaat voor gebruik rond het huis. De kwaliteit is in het hogere segment, alleen de standaard op het grasveld is wat wankel door het voorste metalen buizenframe. De Kärcher HAT 80M kit biedt een ruime keuze aan accessoires en is geschikt voor alle toepassingen van een tuinslanghaspel.

Hozelock Auto Reel slangenbox: volautomatisch mechanisme

De “Auto Reel Hose Box” van de Britse fabrikant Hozelock is een praktische muurbeugel met de capaciteit voor een 30 meter lange tuinslang, die je gemakkelijk volautomatisch afrolt en weer oprolt. Het robuuste mechanisme helpt betrouwbaar om de slang met weinig moeite op te bergen. Met een werkstraal van 180 graden vanaf het muurbevestigingspunt kun je zowat elke hoek van je tuin bereiken, als de straal niet groter is dan 30 meter. Omdat de aparte toevoerslang met één meter vrij kort is, moet je het kastje in de buurt van een wateraansluiting installeren. Dit gaat vrij gemakkelijk met vier schroeven.

Dan hoef je alleen nog maar de slangenbox op te hangen. We vinden het niet prettig dat de slang kronkelt en buigt. Je kunt de doos er ook weer uit tillen en naar een andere plaats brengen. Het handvat van scherpgerand materiaal is echter onaangenaam. De uitrusting is heel handelbaar met twee slangaansluitingen (stroming en waterstop) en een kraanaansluiting. De Hozelock Auto Reel slangenbox wordt volledig gemonteerd geleverd.

Cellfast Discover 30 Ergo 55-630: eenvoudig en betaalbaar

Met de “Cellfast Discover 30 Ergo 55-630” koop je een eenvoudige slangenwagen voor weinig geld. De kwaliteit is gemiddeld voor de prijs. De accessoires omvatten twee doorloopslangaansluitingen, een waterstop-slangaansluiting en een praktische multifunctionele sproeier. Je kunt er bloembedden en groentebedden mee besproeien op een afstand tot 25 meter. Het materiaal van de plastic behuizing lijkt wat onstabiel. Als steun tijdens het gebruik is er een opvouwbaar buisvormig frame, dat echter iets terugklapt als aan de slang getrokken wordt en dan zijn stevige stand prijsgeeft. Dit kost de Cellfast veel punten. Het gewicht van 6,6 kilo is aanvaardbaar. De hoogte van het handvat kan iets worden ingesteld. Niettemin is het wat kort voor de meeste gebruikers. Dit is vooral merkbaar als je hem over terrein vervoert. De Cellfast Discover is iets voor mensen die niet veel geld willen uitgeven bij de aanschaf van een slangenkar.

Het gewicht is met 6,6 kilo aanvaardbaar. Het handvat is enigszins in hoogte verstelbaar. Niettemin is het wat kort voor de meeste gebruikers. Dit is vooral merkbaar als je hem over terrein vervoert. De Cellfast Discover is iets voor mensen die niet veel geld willen uitgeven aan een slangenkar.

Hozelock Snelkar: de zwaarste in de test

De “Hozelock Fast Cart” ziet er nogal omvangrijk uit als hij zo voor je staat. Het hoogste gewicht van alle testeenheden in de vergelijking, 13.6 kilogram, onderstreept dit. Behalve de Kärcher HAT is dit het enige testtoestel dat je zelf in elkaar moet zetten. Hier zijn echter maar een paar eenvoudige stappen nodig. De Hozelock Fast Cart heeft een halfautomatisch oprolmechanisme waarmee je de slang met de handslinger kunt oprollen. Dit werkt geweldig.

Met de brede wielen kun je de Hozelock Snelkar gemakkelijk over paden en weiden trekken. Jammer genoeg is het handvat een beetje scherpgerand. Voor de rest is de materiaalkwaliteit vrij goed. De accessoires zijn vrij hanteerbaar met twee slangaansluitingen en een kraanaansluiting met verloopstuk. De prijs zit in het bovenste derde deel van de testtoestellen.

Hoe we testten

In deze test onderzoeken we eerst de materiaalkwaliteit. Gelukkig is de kwaliteit over de hele linie positief. Helaas moeten, voor we het gebruiksgemak en de functionaliteit kunnen onderzoeken, nog twee toestellen in elkaar gezet worden. Met de Hozelock Snelkar gaat dit vrij snel. Met de Kärcher HAT 80 M Kit zijn twee mensen in werkelijkheid anderhalf uur bezig met in elkaar schroeven en klikken. Nu kunnen we transport, werkhoogtes en ook kantelen en stabiliteit uitproberen. Ook het uitrollen en inrollen van de slangen wordt grondig gecontroleerd. Bij het bekijken van de accessoires valt het niet alleen op dat sommige fabrikanten nogal zuinig zijn. Ook de opbergruimte op de trolley of in de bijbehorende kist is niet altijd goed doordacht.

Waarop moet gelet worden bij de keuze van een slangenwagen of slangenbox?

Eerst moet je beslissen of je een slangenwagen, een slangenbox of een drager nodig hebt. Dan moet je bedenken of je het gereedschap met je mee wilt nemen of vanuit een vast punt wilt werken. En of je liever slingert of een automatische haspel gebruikt. Intuïtieve bediening en goed vakmanschap zijn belangrijker. In principe spelen stabiliteit, gemakkelijk op- en afrollen en gemakkelijk vervoer door het terrein een belangrijke rol in een trolley. Zorg dat je genoeg accessoires krijgt voor je gebruiksgebied. Het is vervelend als je geen slangkoppeling of koppelstukken hebt, of als je geen aansluiting voor de waterkraan hebt. Je moet intelligente optionele accessoires bij je beslissing betrekken. Tenslotte moet natuurlijk de prijs in overeenstemming zijn met je budget.


BELANGRIJKE VRAGEN OVER SLANGENWAGENS, SLANGENBOXEN EN SLANGENDRAGERS

Welke slangenwagens zijn er?

Er zijn grote en kleine slangenwagens, met zwengel of automatisch, met opwikkelspindel of opwikkelslede en natuurlijk ook slangendozen en slangendragers. In de regel zijn de verschillende modellen verkrijgbaar in verschillende maten voor slangen van verschillende lengte. Welke trolley je kiest hangt af van je beoogde gebruik en je budget.

Hoe werkt een slangenwagen?

De basisfunctie van zowel de trolley als de kist of drager is steeds dezelfde. Je hebt een slanghaspel waarop de tuinslang wordt gerold. In het ideale geval is de as van metaal. De slanghaspel hangt in een frame en wordt met een zwengel rondgedraaid. Hierdoor rolt de slang op of af.

Hoe sluit ik een slanghaspel aan?

Je schroeft een kraanaansluiting op de kraan. Aan het kraanaansluitstuk is een slangkoppeling met een slang bevestigd. De tuinslang heeft aan het andere eind een andere slangaansluiting met een waterstop, zodat er geen water uitloopt als je hem er per ongeluk aftrekt als de kraan open staat. Je bevestigt dit slangkoppelstuk aan de adapter op de slanghaspel.

Hoe rol ik een slanghaspel op?

In principe wordt met een slanghaspel en ook met een slangenbox de tuinslang op een trommel gerold met een zwengel. Om de slang in de kar op te rollen, leid je hem met je hand van voren op de haspel en draai je aan de zwengel. Plaats je voet altijd op de voorkant van het frame. Bij het oprollen van de slang begin je aan de rechterkant en voer je de slang parallel. Als je de linkerkant bereikt hebt, leid je de tuinslang evenwijdig aan de andere kant. Dit bespaart ruimte en de slang raakt niet in de knoop.

Welke slanghaspel is de beste?

In onze test komt de nieuwe Fiskars Waterwheel L trolley als het beste apparaat naar voren, op de voet gevolgd door de klassieke Gardena Aqua Roll M Easy Set. Beide overtuigen door goed vakmanschap, robuust materiaal en comfortabele afmetingen.