Home Hoveniers Beste houtkloofmachines – test 2022

Beste houtkloofmachines – test 2022

Een houtkloofmachine is een betrouwbare helper als het gaat om het kloven van boomstammen. Of het nu voor de huiseigenaar van een open haard is of voor de professionele bosbouwer: kwaliteit, uitrusting en prijs spelen een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Investeer je geld niet in zomaar een hulpmiddel. We hebben meer dan een dozijn houtkloofmachines getest en geven je graag advies.

Wat is een houtkloofmachine?

Een houtkloofmachine is een hydraulische machine die gebruikt wordt om grote boomstammen of volumineus hout in kleine, hanteerbare boomstammen te splijten. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat de boomstam met grote druk tegen een puntige splijtwig of splijtkruis wordt gedreven, waardoor hij splijt. Het resultaat zijn kleinere en beter hanteerbare stukken hout, die meestal gebruikt worden als brandhout voor open haarden, kampvuren of verwarmingsinstallaties. Een houtkloofmachine vervangt klassiek gereedschap zoals een kettingzaag of bijl.

Waarom heb ik een houtkloofmachine nodig?

Hout is een hernieuwbare hulpbron. Als het verbrand wordt, produceert het evenveel CO2 als de plant levend uit de atmosfeer heeft opgeslagen. De verbranding van hout is dus klimaatneutraal. Eén kubieke meter hout levert evenveel verwarmingsenergie als ca. 500 liter stookolie. Maar: Hout moet gespleten worden om het oppervlak te vergroten, zodat het snel brandt en in de kachel/open haard past.

  • Je kent zeker het beroep van de houthakker. Dit is in de loop van de tijd zichtbaar veranderd. De traditionele bijl is al lang in onbruik geraakt wegens de grote lichamelijke inspanning en het gevaar voor verwondingen. Een houtkloofmachine is gemakkelijker voor je rug en bespaart je energie.
  • Een houtkloofmachine kan ook punten scoren boven een kettingzaag of tafelzaag. Met zijn enorme splijtkracht en aanzienlijke splijtsnelheid kun je veel sneller en doeltreffender je doel bereiken.
  • Er zijn ook kant-en-klare houtblokken in de handel. Maar daar kosten ze vele malen meer dan als je ze zelf van boomstammen maakt. Als je naar de stijgende prijzen van brandhout kijkt, zie je dat een houtkloofmachine zichzelf snel terugverdient.


Dit maakt een houtkloofmachine ideaal voor huiseigenaars met open haarden of kachelkachels, en liefhebbers van vuurvaten en goulash, en voor professionele bos- en landbouwbedrijven.

Hoe werkt een houtkloofmachine?

De volumineuze boomstam wordt op een zogenaamde klooftafel gelegd. Afhankelijk van het model start je de machine met een pedaal, een knop of draai je een hendel om. De boomstam wordt dan langzaam tegen een scherpe kloofwig gedrukt met een enorme mechanische druk van 4 tot meer dan 30 ton. Het hout geeft mee en wordt in twee delen gespleten (met een splijtwig) of in vier delen (met een splijtkruis).

Het hydraulische systeem van een houtkloofmachine wordt aangedreven door een elektromotor, een krachtige benzinemotor of door een aangesloten externe krachtafneemas. Dienovereenkomstig is het vermogen en dus de opgewekte splijtdruk:

Veel van onze geteste goedkope modellen berusten op eenvoudige schroefdraadontwerpen en standaard huishoudelijke 230 volt aansluitingen. Ze zijn meestal volkomen voldoende voor het kloven van brandhout voor de particuliere gebruiker.
De krachtigere houtkloofmachines in onze tests hebben een 400 volt aansluiting of een benzinemotor en klieven hele boomstammen met hoge snelheid. Ze hebben vaak een slag van meer dan een meter.

Hier moet je er vooral op letten of het aangeboden vermogen aan je eisen voldoet.

Horizontale of verticale houtkloofmachine?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een horizontale houtkloofmachine en een rechtopstaande houtkloofmachine. Deze twee soorten apparatuur verschillen niet alleen in hun ontwerp, maar ook in hun beoogde gebruik. De soort en hoeveelheid te verwerken hout zijn doorslaggevend.

Houtkloofmachine horizontaal

Een horizontale houtkloofmachine wordt meer gebruikt in de huishoudelijke sector en hakt boomstammen voor bijvoorbeeld brandhout met voldoende kloofkracht maar met hoge snelheid. De geleideslede loopt horizontaal en de splijtwig beweegt zijwaarts in de boomstammen. We hebben horizontale houtkloofmachines uitvoerig getest

Verticale houtkloofmachine

Een staande houtkloofmachine heeft een aanzienlijk grotere kloofkracht en een langere slag. Het wordt meer gebruikt in houtverwerkende bedrijven en in de bosbouw, maar komt ook voor in de particuliere sector. Hier weegt de splijtwig verticaal van boven op de boomstam en splijt hem met een kracht van ongeveer 7 tot 30 ton. Nogmaals, we hebben natuurlijk modellen getest

Wat is belangrijk bij het kopen van een houtkloofmachine?

Een houtkloofmachine is zeker geen goedkope aanschaf. Daarom moet je van tevoren bedenken waar je hem precies voor wilt gebruiken en op welke waarden je in dit verband moet letten. Zowel technische als veiligheidsaspecten zijn hier belangrijk.

  • Aandrijving: Een elektronisch bediende houtkloofmachine werkt heel stil, maar is altijd afhankelijk van een 230 of 400 volt stopcontact. Een benzine-aangedreven apparaat, daarentegen, kan flexibeler gebruikt worden en bereikt een hogere splijtdruk. Maar het produceert ook lawaai en uitlaatgassen.
  • Kloofkracht: Als je dikkere boomstammen en harder hout zoals eik of es wilt klieven, speelt een goede kloofkracht een belangrijke rol. Het beschrijft hoeveel druk er op de boomstam tegen de kloofwig wordt uitgeoefend en wordt gegeven in tonnen. In de handel verkrijgbare houtkloofmachines hebben een kloofkracht van 3 tot meer dan 30 ton.
  • Splijtsnelheid: De splijtsnelheid is het resultaat van twee variabelen: de maximale afstand die de splijtende wig aflegt (splijtslag). En de snelheid waarmee hij deze afstand aflegt (voorwaartse en achterwaartse snelheid). Hoe sneller de resulterende kloofsnelheid, hoe meer houtblokken je per minuut kunt klieven.
  • Klieflengte / kliefdiameter: Deze specificaties beschrijven de maximale lengte en dikte van de boomstam die je in de houtkloofmachine kunt plaatsen. Voor thuisgebruik is tot 40 centimeter lengte meestal voldoende.
  • Veiligheidscriteria: Tenslotte moet een houtkloofmachine ook voldoen aan belangrijke veiligheidscriteria voor het werk, zoals een noodschakelaar, essentiële tweehandige bediening, en met slangen bedekte hydraulische leidingen.

Overwegingen vóór de aankoop zijn o.a.: welke soort en hardheid hout je wilt kloven. Op grond hiervan moet je de splijtkracht kiezen tussen 3 en een volle 30 ton.
De lengte van het hout, daarentegen, bepaalt hoe groot de kloofslag moet zijn. Kleinere houtkloofmachines beginnen bij 30 cm – naar boven is er bijna geen limiet. Een grotere kloofslag maakt het kloven van lange boomstammen mogelijk. De afstand die de splijtende wig moet afleggen is echter ook groter.

Veel technische waarden kunnen vooraf bepaald en vergeleken worden met behulp van produktinformatiebladen. Er zijn echter ook dingen die alleen een gedetailleerde praktische test aan het licht kan brengen – zoals splijtkwaliteit, veiligheidsnormen, vakmanschap, stabiliteit. Daarom gaan we in onze testrapporten in detail.

Welke houtkloofmachines zijn er op de markt?

Laten we nu overgaan tot de houtkloofmachines zelf. Voor deze gids hebben we meer dan 15 houtkloofmachines onder de loep genomen en ze uitvoerig voor je getest. Het belangrijkste hier is de afwisseling. We hebben zowel compacte en goedkope apparaten voor af en toe thuisgebruik overwogen, als krachtige professionele apparaten met een aanzienlijk scheidingsvermogen. Je vindt er bedrijven als Posch, Stahlmann en ook de klassiekers uit de doe-het-zelf zaak Hornbach of Bauhaus. Natuurlijk zijn er meer modellen op de markt. De volgende zijn echter het interessantst:

Welke houtkloofmachines zijn geschikt voor beginners?

In het vrij laag geprijsde instapsegment bestelden we een paar horizontale houtkloofmachines die goed kunnen volstaan voor de gewone productie van brandhout. Deze toestellen beginnen bij een matige kloofkracht van 4 ton, zoals de naamgenoot Atika Log Splitter 4N. Deze elektrische houtkloofmachine weegt slechts 38 kilo en is dus niet alleen een lichtgewicht onder onze testmodellen, maar kan ook gemakkelijk verplaatst en gemanoeuvreerd worden. De klooflengte is hier slechts 240 millimeter, wat eigenlijk alleen genoeg is voor kleinere boomstammen.

De Güde Spalty W370, de Scheppach HL450 en de Woodster LH45 zijn iets royaler. Ze kunnen splijtlengtes aan tot 370 millimeter en komen zo overeen met de afmetingen van standaard brandhoutstammen. Met 1.500 watt hebben ze ook genoeg vermogen onder de motorkap om meer dan alleen zacht hout te splijten.

Zou je willen dat hij wat krachtiger was? De Scheppach HL 650 heeft 700 watt meer te bieden. Vooral de enorme 6,5 ton kloofkracht en de zeer efficiënte kloofsnelheid overtuigden ons in de test. Alleen de wat lage werktafel voor langere mensen is een klein minpuntje.

De AL-Ko KH 5204 houtkloofmachine lost dit probleem op met een flexibel instelbare klooftafel. Het basisframe is ook gemakkelijk te verplaatsen en de wielen lopen heel soepel. En met 520 millimeter is deze zeer goed gemaakte houtkloofmachine ook goed toegerust voor grotere boomstammen.

Welke houtkloofmachines zijn geschikt voor professionals?

De echt krachtige professionele machines vind je bij de rechtopstaande houtkloofmachines. Deze splijten verticaal staande boomstammen met een splijtwig die er bovenop valt en kunnen meer kracht zetten. Van de fabrikant Güde hebben we een elektrische kloofmachine voor 6 ton en een voor 8 ton getest. Met beide modellen krijg je goed vakmanschap en voldoende vermogen in huis. Voor conventioneel hout tot bijna een halve meter super geschikt. Zeker, je moet hier en daar helpen met sterk vertakte of erg lange boomstammen, maar toch kunnen we deze twee apparaten aanbevelen.

In een vergelijkbare competitie speelt de Atika 8N houtkloofmachine, die boomstammen van 500 millimeter kan kappen met een vermogen tot 8 ton. De machine schittert met een zeer compacte vorm – voor een staande houtkloofmachine – en een goed ontworpen, verstelbare klooftafel. In de test sneed hij een heel goed figuur en bleek al snel een betrouwbaar werkinstrument te zijn.

Onze eerste keus is echter de Scheppach HL1200. Een compromisloze krachtmachine met maar liefst 12 ton kloofkracht – aangedreven door een krachtige 4.100 watt motor. Hier blijven geen wensen open en geen hout ongespleten. Het hoge gewicht garandeert een goede stabiliteit en ook de splijtlengtes kunnen individueel ingesteld worden – voor een efficiënte splijtweg.

Onze aanbevelingen voor houtkloofmachines

Laten we nu verder gaan met de houtkloofmachines die er in de test bijzonder uitsprongen en daarom onze aanbeveling zijn.

Onze prijs/prestatie winnaar in de categorie liggende houtkloofmachines

Stahlmann houtkloofmachine 7T

Zeer goed compromis tussen betaalbare prijs en krachtige prestaties van 7 ton. Overtuigt in de test met goed vakmanschap en goed doordacht concept. Lees de uitvoerige test “We vinden de Stahlmann houtkloofmachine een waardige kandidaat voor de titel van prijs/prestatie winnaar onder de horizontale houtkloofmachines. Want voor een vrij klein budget krijg je een goede 7 ton kloofkracht met dit apparaat, dat zich ook goed door harder hout heen werkt. De kloofmachine is goed gemaakt en voor langere werkperiodes is ze opgekrikt op een praktische standaard, zodat ze zonder vermoeidheid kan werken. We zijn ook blij dat Stahlmann al een praktische splijtwig bijsluit. Dit is zelfs bij de duurdere modellen niet vanzelfsprekend. Zo heb je alles wat je nodig hebt om meteen aan de slag te gaan. Onze tip voor prijsbewuste mensen.

Onze prijs/prestatie winnaar in de categorie staande houtkloofmachines

We hebben de Atika APS 8N-2 gekozen als de prijs/prestatie winnaar van de rechtopstaande houtkloofmachines. Waarom? Wel, het komt erop neer dat hij met 8 ton de meeste kloofkracht per geïnvesteerde euro biedt. Samen met een kloofslag van 500 millimeter is dit meer dan genoeg voor de gewone thuisgebruiker om brandhout te produceren. In de test konden we zonder problemen commercieel verkrijgbare logs produceren. En nog iets anders spreekt voor het gebruik: het apparaat is vrij compact van afmetingen en kan gemakkelijk in de schuur of werkplaats worden opgeborgen. Dankzij de volledig met rubber beklede wielen kan hij er ook comfortabel heen vervoerd worden, ondanks het gewicht van meer dan 100 kilo. Een all-round goede oplossing voor huis en tuin. Je moet een beetje voorzichtig zijn met extreem harde of sterk vertakte stammen. Hier zal de elektronische houtkloofmachine uiteindelijk zijn grenzen bereiken en we raden voor zulke gevallen eerder de…

Onze krachtmachine in de test

Deze Scheppach HL1200 zit niet alleen vol met 4.000 watt vermogen. Ook wat snelheid betreft kan de staande houtkloofmachine scoren. In de test konden we zelfs grotere stapels hout zeer efficiënt verwerken in een verrassend korte tijd bij continu gebruik. Wel, het zou nog sneller gegaan zijn als de fabrikant er een splijtwig bij had gedaan. Dit is echter klagen op een heel hoog niveau, want de houtkloofmachine verrast positief in zowat alle disciplines: robuust vakmanschap, hoge stabiliteit, bovengemiddelde splijtdiameter en een zeer goede klieflengte. Hier krijg je een solide oplossing voor lange tijd, waarmee je ook op grotere projecten voorbereid bent. Zelfs professionele bosbouw- en houtverwerkingsbedrijven zijn welkom om een kijkje te nemen. Thuisgebruikers met hogere eisen toch wel! Aanbeveling voor aankoop!
Onze aanbeveling voor wie geld wil besparen

We bevelen de AL-KO KHS 5204 aan als een kleinere oplossing voor wie geld wil besparen. Het is de beste horizontale houtkloofmachine uit onze testreeks en, met een kloofkracht van 5 ton en een slag van 520 millimeter, kan hij zonder problemen voor brandhout gebruikt worden – zolang het niet te knoestig en verstopt is. De 47 kilo in combinatie met de zeer soepel lopende wielen maken het een flexibele machine die je ook snel kunt opbergen als hij niet gebruikt wordt. Wat we ook mooi vinden aan deze elektrische houtkloofmachine is de in hoogte verstelbare werktafel. Andere toestellen in deze prijsklasse hebben deze comfortfuncties niet en konden niet zonder rugbelasting bediend worden, vooral voor langere mensen bij continu gebruik. De AL-KO KHS 5204 houtkloofmachine is natuurlijk niet zo snel en krachtig als onze andere aankooptips, maar al met al een aanbevelenswaardige investering voor het af en toe kloven van brandhout.