Home Tuingereedschap Beste compostbak – 2022

Beste compostbak – 2022

Aanbevolen composteerders in een oogopslag

Veel tuinen hebben een composteerbak. De tuincomposteerder heeft verschillende voordelen. Het is ideaal voor het opruimen van keukenafval en levert je ook voedselrijke grond op. Er zijn veel tuiniers die besluiten zelf een compostvat te bouwen. Maar goed composteren moet je leren. Daarom gaat een composteerder test uitvoerig in op de verschillende modellen en legt uit waar je op moet letten als je er een koopt. Intussen zijn er echter niet meer alleen de klassieke composthopen. Bijzonder populair zijn de efficiënte composteerders van kunststof. De zogenaamde snelle composteerders zijn aan de zijkanten gesloten, zodat de temperatuur stijgt, wat weer het gistingsproces versnelt. Nog beter is dan alleen de thermische composteerbak, die voorzien is van een isolerende plaat. Er zijn dus verschillende organische composteerders. Daarom moet je een composteerder test raadplegen, die je de belangrijkste informatie zal geven, zodat je altijd de juiste composteerder koopt.
De verschillende soorten composteerders
Composteerders kunnen in verschillende modellen verdeeld worden. De klassieke zijn de open composteerders. Bovendien zijn er modellen die gesloten zijn. Deze hebben meestal het voordeel dat het composteringsproces sneller verloopt.

Informatie: Een open composteerbak kost echter meer tijd. Door de lagere temperaturen duurt het proces relatief lang. Bovendien kunnen dieren zich in het compostvat nestelen.

Open composteerbak

De klassieker is de eenvoudige composteerbak. Als je gewoon een compost wilt maken, vind je een model dat overtuigt in zijn bediening. De compostbak is vrij toegankelijk. Dit betekent dat wormen en dieren van onderen kunnen binnendringen en de materialen ontleden. En van bovenaf hebben andere insecten vrije toegang. Het voordeel is zeker dat de grond uiteindelijk veel fijner is.

Gesloten composteerbak

Klassiek wordt de gesloten composteerbak verder onderscheiden in een snelle composteerbak en een thermische composteerbak. Waarschijnlijk is het grootste voordeel dat in de compostbak veel hogere temperaturen heersen. In de regel heeft dit een positief effect op het ontledingsproces.

Snelle composteerder

De snelle composteerbak is een metalen composteerbak. Een andere mogelijkheid is een plastic compostvat met een afneembaar deksel. Het hangt ervan af welk model je kiest. Uit ecologisch oogpunt is de metalen composteerbak niet zo voordelig. De composthopen zijn gegalvaniseerd en dat betekent dat ze vaak zink afgeven aan de bodem, wat een negatief effect heeft op de humus. Beter zijn de plastic compostbakken, die minder vervuiling tot gevolg hebben.

Thermische composteerbak

In principe is de thermische composteerder een speciaal soort snelcomposteerder. Het is voorzien van een verwarmende laag die ervoor moet zorgen dat de temperatuur sneller stijgt. En zo verlopen de afbraakprocessen sneller.

Composteerders – de voordelen en nadele

Of het nu houten composteerders of metalen composteerders zijn – alle modellen hebben hun voor- en nadelen. Als je een compostbak bouwt (of misschien wil je zelf een compostbak bouwen), moet je zorgvuldig overwegen welke compostbak de juiste keuze is.

Composter voordelen nadeel
Open
  • Zeer eenvoudige constructie en degradatie
  • Goed mengen
  • fijne compostering
  • Gemakkelijke herschikking
  • Compostering duurt langer
  • Dieren kunnen doordringen
  • De tijd is niet onbelangrijk
Gesloten
  • Kleinere dieren moeten mogelijk worden geregeld
  • Incless Material Falls Cokerer
  • Kleinere dieren moeten mogelijk worden geregeld
    Incless Material Falls Cokerer
    Acquisitie is duurder

Belangrijke criteria voor het kopen van een composteerbak

Er zijn nu veel fabrikanten die zich in de composteerdersector gevestigd hebben. Het is echter van weinig belang of je een composteerbak van hout of van metaal wilt kopen – de keuze is er voor elke smaak. Wat veel belangrijker is als je een composthoop wilt bouwen, is dat je de juiste composteerder kiest.

Materiaal

Of het nu Graf, Neudorff of Juwel was. Bij het kopen van een composteerbak is het van essentieel belang het materiaal in de gaten te houden. Plastic wordt heel vaak gebruikt. Deze composteerders hebben veel voordelen te bieden. Compostbakken van gegalvaniseerd ijzer hebben het duidelijke voordeel dat ze niet kromtrekken. Maar modellen van gepoedercoat ijzer geven meer problemen, want in veel gevallen laat de verf los. Houten composters zijn hoofdzakelijk van zacht hout gemaakt. De populairste houten compostbakken zijn gemaakt van grenen of sparrenhout. Ze zijn erg duurzaam en daarom populair.

Capaciteit

Let er bij het kopen op dat de capaciteit voldoende ruimte biedt voor je afval. Een kleine compostbak is bijvoorbeeld ideaal als je compost wilt maken op het balkon. Als je de composteerbak vooral nodig hebt voor het maaisel van je gazon, is een model met een inhoud van 300 l voldoende. De mini gazoncomposteerder neemt niet veel plaats in. Maar als je ook struiken en bomen en misschien keukenafval wilt weggooien, moet de composteerbak een capaciteit van minstens 600 liter hebben. De wat grotere keukencomposteerbak biedt dan voldoende ruimte voor allerlei soorten afval. Er zijn ook verschillen in afmetingen, vooral omdat veel composteerders verschillen in vorm. Van rond tot vierkant, er is een geschikt compostvat voor elke nis in de tuin.

Accessoires

Soms is het handig om bij aankoop na te gaan welke accessoires er voor de composteerder verkrijgbaar zijn. Een compoststarter, bijvoorbeeld, is handig als je een composthoop van de grond af aan wilt beginnen. Maar er zijn ook composteerders met een compostrooster of een doorgooizeef en compostzeef. Je moet dus beslist de tijd nemen om een geschikt model te kiezen, zodat je uiteindelijk echt tevreden bent.

Mogelijke toepassingen

Wat kan er in de compost? Dit is een vraag die je jezelf beslist moet stellen. Er zijn immers nogal wat factoren waarmee je bij composteren rekening moet houden. En dat heeft op zijn beurt al invloed op de koopbeslissing. Er zijn bijvoorbeeld speciale gazoncomposteerders die alleen voor maaisel van gazons bestemd zijn. Maar er zijn ook andere modellen. Denk dus goed na over het gebruik waarvoor je een composteerbak nodig hebt en wat voor afval je hoofdzakelijk produceert. Dan wordt de beslissing om te kopen kinderspel.

Conclusie

Bauhaus, Hornbach, Intratuin of bol.com – waar je uiteindelijk de composteerder koopt is je individuele beslissing. Behalve in de bouwmarkt kun je ook online een organische composteerbak kopen tegen een overtuigende prijs. Om dit te laten slagen moet je een composteerder test goed bekijken en afwegen welk model het meest waarschijnlijk aan je behoeften zal voldoen. Na grondig onderzoek moet het dan geen probleem zijn om een composteerbak te kopen. Trommelcomposteerders, traliecomposteerders, compostsilo’s of snelcomposteerders – tegenwoordig zijn composteerders niet alleen een aanwinst voor in de tuin, maar ook voor op het balkon. Voor dit doel worden extra kleine compostbalkon modellen gemaakt. Sluit geen compromissen en investeer direct in kwaliteit, zodat je lang van je composteerbak kunt genieten.