Welkom bij onze grote irrigatiecomputertest 2019. Hier presenteren we u alle irrigatiecomputers die we hebben getest. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie verzameld en ook een samenvatting van de klantrecensies op het net toegevoegd.
We willen uw aankoopbeslissing eenvoudiger maken en u helpen de beste irrigatiecomputer voor u te vinden. Op zoek naar sproeiers bekijk ons artikel daarover hier.
Ook op veelgestelde vragen vindt u antwoorden in onze gids. Indien beschikbaar bieden we je ook interessante testvideo’s. Verder vindt u op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waar u op moet letten als u een irrigatiecomputer wilt kopen.
Het belangrijkste in het kort
- Een irrigatiecomputer werkt volgens een eenvoudig principe: hij is verbonden tussen kraan en tuinslang. Hiermee kunnen irrigatietijden en cycli worden geregeld.
- Er is een onderscheid tussen irrigatiehorloges en irrigatiecomputers. Beide apparaten zijn eenvoudig te programmeren, maar de functies van een irrigatiecomputer zijn uitgebreider dan een klok.
Bewateringscomputer-test: de rangorde
- Gardena MultiControl duo irrigatiecomputer
- Gardena EasyControl irrigatiecomputer
- Gardena FlexControl irrigatiecomputer
- Gardena MultiControl irrigatiecomputer
1e plaats: Gardena MultiControl duo irrigatiecomputer
De Gardena MultiControl duo-watercomputer is eenvoudig programmeerbaar, met een sensorpoort en twee uitgangen die onafhankelijk programmeerbaar zijn. Het grote display biedt de mogelijkheid om de ingebouwde gegevens te controleren en de toestand van de batterij te bewaken. Met een 9 volt alkalinebatterij werkt de computer minstens één seizoen. Met de juiste opslag in de winter kan de batterij zelfs twee jaar overleven. De batterij wordt niet meegeleverd.
Met het Gardena MultiControl duo kunnen dagelijks maximaal drie irrigaties worden uitgevoerd gedurende maximaal vier uur per dag. De frequentie kan individueel of met vooraf bepaalde intervallen van 8, 12 en 24 uur worden ingesteld. Er is de mogelijkheid van handmatige irrigatie door continue stroom. Alle informatie wordt weergegeven op het grote en overzichtelijke display.
Deze irrigatiecomputer is geschikt voor kranen met een aansluitdiameter van 26,5 en 33,3 mm en een werkdruk van 0,5 tot 12 bar. Eenmaal ingesteld, regelt de computer het systeem autonoom en zorgt ervoor dat het type en de duur van de bewatering op het juiste moment en in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Na het water geven sluit de computer de klep van de pomp weer.
2e plaats: Gardena EasyControl irrigatiecomputer
De Gardena EasyControl Watercomputer is een betrouwbare, eenvoudig te programmeren en eenvoudig te gebruiken tuinhulp. Het wordt aangedreven door een 9 volt alkalinebatterij (niet inbegrepen). De laadmeter geeft de huidige status van de batterij aan. De levensduur van een batterij is één jaar en zou zonder problemen minstens één tuinseizoen moeten duren.
De vier knoppen van de watercomputer hebben verschillende functies. Start / Stop maakt handmatige irrigatie mogelijk. De duur van de irrigatie kan naar wens worden ingesteld met een knop. Een andere knop bepaalt hoe vaak per dag het apparaat de planten van water voorziet. Er zijn maximaal drie gietcycli mogelijk. Bovendien kan de frequentie worden geregeld. Mogelijk elke 24 uur tot eenmaal per week.
De Gardena EasyControl kan worden aangesloten op normale kranen met een schroefdiameter van 3/4 (26,5 mm) of 1 (33,3 mm). De maximale werkdruk is 12 bar. Er is echter een minimale waterdruk van 0,5 bar nodig. De watercomputer biedt een aansluiting voor een bodemvocht- of regensensor.
3e plaats: Gardena FlexControl irrigatiecomputer
Gardena’s FlexControl is een stevige bewateringscomputer met een ingebouwd toetsenbord voor eenvoudige gegevensinvoer en werkt goed voor volkstuinders. Voor een betrouwbare werking geeft het display aan wanneer de batterij bijna leeg is. Dit apparaat werkt ook op een 9V alkaline batterij die ongeveer een jaar meegaat. Het is niet inbegrepen, maar kan in de winkel worden gekocht.
De Gardena FlexControl besproeiingscomputer biedt een maximale irrigatietijd van twee uur. Er kunnen maximaal drie onafhankelijke programma’s worden uitgevoerd. Naast de gegeven ritmes is het mogelijk om een individuele irrigatiefrequentie in te stellen. Irrigatie programmeren is eenvoudig en spreekt voor zich.
De irrigatiecomputer is geschikt voor kranen met 26,5 of 33,3 mm draad. De maximale waterdruk is 12 bar. Aangesloten op de kraan, regelt de computer op betrouwbare wijze de irrigatie op de ingestelde tijd, en zorgt ervoor dat alles wordt gedaan na aanpassing en dat de duur van elk programma wordt gehandhaafd.
4e plaats: Gardena MultiControl irrigatiecomputer
Gardena’s MultiControl is een eenvoudig te installeren, intuïtief te programmeren en eenvoudig te gebruiken irrigatiecomputer. Het grote display biedt een overzicht van de ingestelde tijden en de status van de batterij. De vereiste 9 volt alkalinebatterij is niet inbegrepen.
Met de Gardena MultiControl Watercomputer kunnen dagelijks maximaal drie irrigaties van één minuut tot acht uur worden uitgevoerd. De frequentie kan tussen 8, 12 en 24 uur kiezen of individueel aan uw behoeften worden aangepast. Onmiddellijke irrigatie is mogelijk door de handmatige continue stroomfunctie. Voor eenvoudige en handige programmering kan het bedieningspaneel met het grote display eenvoudig worden verwijderd.
De MultiControl is ook geschikt voor kranen met een werkdruk van 0,5 tot 12 bar en een aansluitdiameter van 26,5 of 33,3 mm. Het heeft een aansluiting voor bodemvocht of regensensor en wordt geleverd met een G 3/4 verloopstuk voor de kraan en een gebruikershandleiding.
Koopgids: Vragen om in gedachten te houden voordat u een irrigatiecomputer koopt
Hoe werkt een irrigatiecomputer?
De watercomputer wordt eenvoudig bevestigd aan een kraan in de tuin of aan het regenton. Hiervoor is geen specialist nodig.
Er zijn echter ook grote irrigatiesystemen met waterkleppen. Omdat deze een stroomaansluiting en een bepaald onderhoud vereisen, worden ze meestal alleen gebruikt in grote tuinbouwbedrijven, in openbare parken of in voetbalstadions.
Het configureren van de gietcycli is net zo eenvoudig als het gebruik van een rekenmachine. Voor modellen van hoge kwaliteit kunt u veel verschillende instellingen maken en de juiste parameters voor alle behoeften invoeren.
Na de ingestelde irrigatieduur stopt de klok het proces automatisch. Hoewel u zelf een watertimer moet starten, wordt deze automatisch geregeld door de watercomputer. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit werkt.
De automaat van de computer opent de kraan van de kraan – zodat het water erdoorheen kan stromen. Na de giettijd stopt de computer de watertoevoer. In combinatie met bodemvochtsensoren of regensensoren beslist de irrigatiecomputer onafhankelijk of de grond nat genoeg is om een cyclus te onderbreken of zoals gewoonlijk te irrigeren.
Vooral met een grote tuin is een irrigatiecomputer een voordeel en maakt het tuinieren veel eenvoudiger.
Wat zijn de voordelen van een irrigatiecomputer en waar zijn de toepassingen ervan?
Een irrigatiecomputer kopen is geen geldverspilling, want het biedt verschillende voordelen:
- Tijdwinst
- Er is geen groene ruimte vergeten
- Irrigatietijd wordt niet langer gemist
- Zelfs moeilijk te bereiken plaatsen worden bewaterd
- Optimale omstandigheden worden gecreëerd voor planten
- Zuinig gebruik van middelen
- Geen onnodige irrigatie
Het eenvoudigste en meest kosteneffectieve alternatief voor de irrigatiecomputer is het beproefde gieten met een pot. Een tuin water geven wordt een zweterige aangelegenheid.
Deze methode is alleen geschikt als u voldoende tijd hebt. Als je niet urenlang met een gieter tussen het regenton en verschillende bloemperken wilt rennen, moet je een irrigatiesysteem kopen.
De elementaire component van het irrigatiesysteem is de irrigatiecomputer. Hierover draait de besturing van het systeem. Eenmaal geïnstalleerd en ingesteld, neemt de computer de bewaking en controle van het systeem over.
Hij zorgt er dus voor dat de bloembakken, bloementuinen of het gazon op het gewenste tijdstip van de juiste hoeveelheid water worden voorzien. Hij werkt betrouwbaarder dan welke mens dan ook – dus u hoeft zich geen zorgen te maken over wat er met uw planten gebeurt tijdens uw volgende vakantie. Zo zijn ook buren, vrienden en familie opgelucht.
Vaak wordt de irrigatiecomputer gebruikt in grote land- en tuinbouwbedrijven, in openbare parken en in grootschalige openbare tuinen en voetbalstadions voor gazonirrigatie en in toenemende mate in binnenlandse tuinen.
Waar kan ik een irrigatiecomputer kopen?
Een irrigatiecomputer is te vinden in elke gespecialiseerde branche voor de tuinbouw en natuurlijk in bouwmarkten. Ze zijn daar echter duurder dan in online winkels, waar je ook een ruimere keuze hebt. De hogere prijzen rechtvaardigen de specialistische markten onder andere met beter advies van gekwalificeerd personeel.
Maar zelfs op internet krijgt het de meest gedetailleerde informatie over het product en heeft het ook toegang tot positieve en negatieve feedback van andere gebruikers die het product hebben gekocht. Bovendien hoeft u niet te vertrouwen op de reguliere openingstijden van de winkels en kunt u de geselecteerde producten bij u thuis laten bezorgen.
Volgens ons onderzoek worden de meeste irrigatiemachines op internet verkocht via de volgende winkels:
Kan ik een irrigatiecomputer huren?
Voor zo ver wij wetenis het huren van een irrigatiecomputer niet mogelijk. Sommige tuincentra laten testen op locatie toe met demonstratieapparatuur. Maar het lenen van de apparatuur zou voor de verkoper net zo waardevol zijn als voor u.
Als u eenmaal de rekenmachine hebt gevonden die bij u past, wilt u deze toch niet meer retourneren. Bovendien is een lening op de lange termijn veel duurder dan een eenmalige investering in een irrigatiecomputer.
Conclusie: Welke soorten irrigatiecomputers zijn er en welke zijn geschikt voor u?
Water is existentieel – niet alleen voor ons mensen, maar ook voor planten. Misschien vergeet je af en toe je bloemen water te geven bij warm weer. Remedy maakt een irrigatiesysteem dat onafhankelijk werkt met een irrigatiecomputer.
Op de markt is er een grote selectie irrigatieapparatuur aangeboden door verschillende fabrikanten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee basistypen:
- watertimer
- water computer
Vanwege hun diversiteit in eisen, hebben de twee soorten voor- en nadelen.
Welke irrigatiemachine voor u geschikt is, hangt af van verschillende criteria en functies. Hieronder laten we u kennismaken met de twee soorten apparaten en bespreken we de voordelen, nadelen en ondersoorten.
Wat onderscheidt een sproeitimer en wat zijn de voor- en nadelen?
De eenvoudige programmering is een bijzonder voordeel van de watertimer. Je hebt daarvoor geen programmeervaardigheden nodig. Iedereen die ooit een kookwekker heeft geserveerd, zal geen problemen hebben met de instelling. Dit model is ideaal voor hobbytuiniers.
Voordelen
- Eenvoudig in gebruik
- Individueel instelbaar
- Eenvoudige installatie
Nadelen
- Onflexibele tijden
- Lange intervallen
- vertraging
- Geen batterijen
Irrigatietimers zijn de eenvoudigste en goedkoopste helper voor plantenirrigatie in tuinen. De watertimer wordt eenvoudig op de kraan aangesloten – u hebt geen specialist nodig.
De watertijden kunnen worden ingesteld van 1 minuut tot maximaal 2 uur, wat voldoende is voor de meeste gebruikers, maar niet voor zeer grote tuinen en gronden.
Afhankelijk van het model kunnen de intervallen tussen twee beregeningshandelingen tussen 24 uur en zeven dagen liggen. De wachtperiode van een week kan echter te lang zijn voor zeer gevoelige planten. De meeste apparaten hebben één tot maximaal twee knoppen voor aanpassing. Zo kunnen de irrigatiefrequentie en de duur worden geregeld.
De enigszins geavanceerde irrigatietimers worden ten onrechte irrigatiecomputers genoemd, omdat ze zelf irrigatieprogramma’s kunnen uitvoeren.
De term irrigatietimer wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen de mechanische irrigatietimer en de elektronische gietmachine. De onderstaande tabel toont de belangrijkste verschillen.
Omschrijving | Irrigatie timer | Watertimer |
Type bediending | mechanisch | elektronisch |
Druk instelbaar? | Nee | Ja |
Inschakelvertraging | Nee | Ja (tot 12 uur) |
Energie | Geen energie vereist | Batterij (2x 1,5 Volt, AA) |
Aantal knoppen | 1 | 2 |
Automatische besproeiingstart | Nee | Ja |
Automatische stop van irrigatie | Ja | Ja |
Maximale irrigatietijd | 2 uur | 2 uur |
Irrigatie-interval | 24 uur | 1x per uur tot 1x per week |
Wat onderscheidt een irrigatiecomputer en wat zijn de voor- en nadelen?
Irrigatiecomputers zijn meestal uitgebreider in functie en worden gebruikt als irrigatiehorloges. Dit model wordt vaak geprefereerd door professionele tuiniers, maar is ook iets voor de hobbytuinier. Hieronder worden de voor- en nadelen van een automatische besproeiingscomputer getoond.
Voordelen
- Flexibele tijden
- Individueel instelbaar
- Aansluiting voor sensor
Nadelen
- Geen batterijen
- Iets hogere initiële kosten
Het probleem met de vaste tijden van de gietklok is hier opgelost. U kunt de intervallen tussen cycli verminderen of vergroten en u kunt meerdere keren per dag water geven.
Zelfs professionele tuiniers het gebeurt dat ze een casting ronde vergeten. Met de irrigatiecomputer is dit probleem verleden tijd, want de computer zorgt voor alles, zelfs wanneer u op vakantie bent.
Het apparaat wordt eenvoudig tussen de kraan en de tuinslang geïnstalleerd – klaar. Meestal werken irrigatiecomputers met een batterij, die meestal niet is inbegrepen. Dit is geen grote uitgave, want de batterij gaat minimaal een jaar mee.
De watercomputer werkt met weersensoren en zorgt ervoor dat uw tuin en planten de juiste hoeveelheid water krijgen – en niets meer. Daes heeft een positieve invloed op uw jaarlijkse waterrekening.
De volgende ondersoorten van irrigatiecomputers zijn beschikbaar:
- Met één verbinding of twee verbindingen
- Zonder sensoren
- Met regensensor of bodemvochtsensor
- Voor waterkleppen of regentonnen
Aankoopcriteria: Met deze factoren kunt u irrigatiecomputers vergelijken en beoordelen
Welke irrigatiecomputer geschikt is voor u hangt af van uw behoeften. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe u uw tuin water moet geven.
Voor dit doel is het zinvol om een irrigatieplan van de tuin of het balkon te maken. Een irrigatiecomputer kopen is alleen zinvol als u weet hoeveel irrigatielijnen moeten worden geïnstalleerd, elk met hoeveel apparaten.
Natuurlijk kan de computer alleen uw tuin niet irrigeren zonder te programmeren, en als u geen plan maakt, weet u niet precies welke accessoires u later voor uw systeem nodig hebt.
Let bij het plannen van uw eigen irrigatiesysteem op het aantal sprinklers en hun technische gegevens. Als u weet hoeveel waterdistributeurs de irrigatiecomputer moet besturen, kunt u het juiste apparaatmodel kopen.
Na verloop van tijd moet u mogelijk uw irrigatiesysteem uitbreiden. Daarom moet u ervoor zorgen dat het gewenste model uitbreidbaar is of verbindingen bevat voor extra’s.
Nadat het plan vóór de aankoop is. De volgende criteria bepalen aan het einde de prijs van uw watercomputer:
- Stroom aansluiting
- Aansluiting voor sensoren
- Besproeiingen
- Besproeiingsduur
- Besproeiingsfrequentie
- Automatisch aan / uit
- Batterij-oplaadindicatie
- Levering
- Uiterlijk
Nu zullen we op elk van hen ingaan om u een overzicht te geven van welk apparaat het beste voor u is.
Stroomaansluiting
Omdat water en elektriciteit geen goede combinatie zijn, werken de meeste irrigatiecomputers met batterijen, die vaak niet zijn inbegrepen.
Er zijn in principe twee soorten batterijen die hier vaker worden gebruikt: een 9 volt of twee 1,5 volt alkalinebatterij. De commerciële batterijen voor een paar euro gaan meestal een seizoen mee en soms verder …
Sommige apparaten kunnen nu worden gekocht met zonne-opslag, maar werken het beste in combinatie met een batterij. De batterij wordt opgeladen via de zonnecellen en kan zo de werking van het apparaat zelfs op bewolkte dagen garanderen.
Opgemerkt moet worden dat de watercomputer zo is georiënteerd dat deze zoveel zon krijgt en de batterij wordt beschermd tegen vocht en vocht.
Aansluiting voor sensoren
Bodemvocht- en regensensoren zijn de twee belangrijkste sensoren voor elke tuinliefhebber. Zorg er daarom bij het kopen van de watercomputer voor dat het model sensoraansluitingen heeft.
Hoewel deze sensoren niet essentieel zijn voor de werking van de besproeiingscomputer, kunnen ze helpen met nauwkeurig besproeien en zo voorkomen dat onnodige bronnen worden verspild.
De bodemvochtsensor bevindt zich tussen de planten en meet met regelmatige tussenpozen de mate van bodemvocht. Irrigatie wordt alleen geactiveerd als de gemeten waarde van het bodemvocht lager is dan het door u ingestelde setpoint.
De regensensor daarentegen kan regenval detecteren op basis van vochtigheid. Als het tijdens de irrigatieperiode regent, stopt de irrigatie.
Besproeiingen
Hoe vaak kan een irrigatiecyclus worden uitgevoerd? Afhankelijk van het geselecteerde model, variëren de waarden sterk. Voor goedkope producten is een irrigatiecyclus van maximaal één keer per dag mogelijk. De meeste apparaten staan irrigatie twee tot drie keer per dag toe.
De modellen van hogere kwaliteit ondersteunen tot zes verschillende passen per dag. Omdat het raadzaam is om de tuin ’s morgens en’ s avonds te irrigeren, is meestal een middelgrote irrigatiecomputer voldoende.
Het zou mogelijk moeten zijn om de besproeiingscomputer tussendoor handmatig te bedienen, als u uw gazon ongepland wilt opblazen. Alle apparaten hebben deze optie.
Besproeiingsduur
Hoe lang duurt een irrigatie? Net als bij de watercyclus variëren de waarden afhankelijk van het model. De maximaal instelbare duur is één uur voor goedkopere modellen tot tien uur voor modellen van hogere kwaliteit.
Voor een normale kleine tuin wordt maximaal twee uur aanbevolen. U kunt er dus zeker van zijn dat verborgen bloemen en het moeilijk bereikbare interieur van een haag goed bewaterd zijn.
Besproeiingsfrequentie
Het interval speelt ook een belangrijke rol bij irrigatie. Hoe vaak moet uw gazon worden bewaterd? De meeste irrigatiecomputers zijn standaard ingesteld op 24 uur. Dat wil zeggen dat de watercomputer de ingestelde irrigatiecycli elke 24 uur moet kunnen uitvoeren.
Sommige modellen laten kortere intervallen toe, bijvoorbeeld twaalf uur. Anderen staan alleen hogere intervallen toe. Dus de tuin wordt slechts elke seconde, derde of zelfs elke zevende dag bewaterd (eenmaal per week), wat onder bepaalde omstandigheden en afhankelijk van de plantensoort misschien niet voldoende is.
Individuele modellen hebben unieke verkoopargumenten, zoals selecteerbare dagen van de week, een groot aantal programma’s, een meertalige gebruikersinterface en vergelijkbare voordelen die iedereen zelf moet kiezen.
Automatisch aan / uit
Eenmaal ingesteld, neemt de irrigatiecomputer de controle over de kraan en controle over de plant. Dit is het verschil tussen een gewone watertimer en een slimme watercomputer.
De irrigatiecomputer start en stopt het irrigatieproces zelf. In samenwerking met sensoren is het nog efficiënter. Op de klok moet u echter zelf het opstartproces starten. Het is daarom raadzaam om een irrigatiecomputer te kopen die deze optie mogelijk maakt.
Batterij-oplaadindicatie
Zoals eerder vermeld, bevat het kopen van een watercomputer meestal geen batterij en moet u deze zelf kopen. Het is goedkoop en verkrijgbaar in de detailhandel. De batterijen gaan meestal langer mee dan een tuinseizoen.
Toch kan het handig zijn om de status van de batterij te zien, zodat u weet wanneer u deze moet vervangen of waarom uw irrigatiecomputer mogelijk niet zo betrouwbaar werkt als zou moeten.
Display
De meeste moderne irrigatiecomputers hebben een display waarop u alle waarden en ingangen kunt controleren en configureren. Hoe groter het scherm, hoe comfortabeler het gebruik.
Op sommige modellen kan het display zelfs worden verwijderd. Bijzonder gunstige varianten kunnen daarentegen alleen een draaischakelaar hebben die de functionaliteit tot een minimum beperkt.
Slang en druk
Een belangrijk punt is de aansluiting van de watercomputer: wordt een kraan of een waterklep ondersteund? Of is de irrigatiecomputer ook compatibel met het regenton?
Als het irrigatiesysteem via een kraan moet worden bediend, moet de nodige waterdruk worden aangehouden. Afhankelijk van de grootte van het systeem en de hoeveelheid gepompt water, is een hogere waterdruk vereist.
De meeste apparaten zijn compatibel met G 3/4 diameter 26,5 mm diameter en G 1 (33,3 mm) draad. In de regel wordt een waterdruk van 0,5 tot 12 bar ondersteund.
Er zijn echter ook apparaten die niet zijn gebouwd voor de kraan. Deze zijn vaak bruikbaar zonder druk, omdat ze bedoeld zijn voor het regenton. Hier wordt het regenton in een verhoogde positie geplaatst en maakt de watercomputer of de klok gebruik van zwaartekracht.
Leveringsomvang
In de verpakking zit het bestelde model en afhankelijk van het apparaat bovendien de batterijlaadindicator, een grotendeels afneembaar display, een voorfilter, een gebruikershandleiding in verschillende talen en een sensoraansluiting. De apparaten op zonne-energie worden altijd geleverd met een lithium-ionbatterij.
Trivia: Feiten die de moeite waard zijn om te weten over irrigatiecomputers
Feiten over de irrigatiecomputer
Sinds de jaren tachtig is het gemiddelde waterverbruik per persoon per dag in Duitsland teruggebracht van 140 naar 121 liter in 2014. De watercomputer helpt het milieu en uw portemonnee te ondersteunen.
Het is bewezen dat het gebruik van een dergelijke computer minder kostbaar drinkwater verbruikt. In het ideale geval kan de irrigatiecomputer op de regenton worden aangesloten met een geschikte adapter om regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater.
Tips voor water geven
Een belangrijke factor voor een goede irrigatie is de tijd. De beste tijd is de vroege ochtend tussen 6 en 7 uur. De temperaturen zijn zo koel dat planten die nat zijn geworden als ze water krijgen, kunnen drogen. Door de milde ochtendzon verdampt het water niet direct en zakt het in de grond.
Als water later wordt gegoten, bestaat het risico dat niet alleen het water onmiddellijk verdampt, maar ook dat de bladeren van de planten verbranden. Druppels water werken als vergrootglazen in de middagzon, die de planten erg beschadigt.
Als je geen vroege vogel bent, helpt een watercomputer. Maak eenvoudig verbinding met de kraan en stel de tijd en duur van de irrigatie in.
Batterijen
Bijna alle irrigatiecomputers werken op batterijen. U kunt de batterijen in de handel kopen. Ze kosten slechts een paar euro en gaan lang mee. Het voordeel van batterijen is dat u niet in het stopcontact kunt komen als u niet de juiste installatie op het lichtnet uitvoert.
Water distributeur
Een waterverdeler is een handig hulpmiddel als u verschillende irrigatiezones op verschillende manieren moet leveren. Zo kunt u de wortels van uw delicate bloemen versterken door druppelirrigatie terwijl u uw gazon opblaast. Ideaal voor dit type irrigatie is de zogenaamde druppelslang.
Sensoren
De aankoop van extra sensoren maakt het betaalbaar op de langere termijn. Er zijn twee sensoren voor de watercomputer:
Bodemvochtsensor
Zoals de naam al aangeeft, meet deze sensor bodemvocht en analyseert of irrigatie wel of niet moet plaatsvinden. Als de grond nat genoeg is, wordt er geen watercyclus uitgevoerd. U bespaart uzelf dus onnodige irrigatie en vooral water.
Regensensoren
Ook is de regensensor een nuttige hulp bij irrigatie. Het meet de luchtvochtigheid en berekent of de regenval voldoende is voor optimale irrigatie of moet vervolgens worden gegoten.
Ook hier bespaart u veel water, wat een positieve invloed heeft op de jaarlijkse waterrekening.
Regenton
Gebruik regenwater in plaats van drinkwater. Om dit te bereiken is een regenton essentieel. U hoeft zich ook geen zorgen te maken dat uw irrigatiecomputer onbruikbaar wordt.
Irrigatiemachines die geen druk vereisen, kunnen hier worden aangesloten als het regenvat in een verhoogde positie moet worden gebruikt voor irrigatie.