Home Tuinplanten Allium fistulosum (grove bieslook) planten en verzorgen

Allium fistulosum (grove bieslook) planten en verzorgen

Kom hier alles te weten over het planten en verzorgen van winterhaagbollen. We geven ook tips over hoe je ze op het balkon kunt gebruiken en kweken.

De bieslook grove (Allium fistulosum) is een van de eerste planten die na de winter uitlopen. Dit betekent dat niet alleen de vroege bloeiers gezelschap krijgen in het bloembed, maar dat de hobbytuinier zich al in het voorjaar kan voorzien van vitaminerijk groen. Bovendien is de winterhaagui een tamelijk weinig eisende plant. In de zomer tooit de plant zich met mooie bolbloemen die talrijke insecten naar de tuin lokken.

Allium fistulosum – oorsprong

De geur verraadt dat de winterhaagui onmiskenbaar een bolgewas is. De cottagetuinplanten waren al inheems in de middeleeuwse kloostertuinen.

Men denkt dat winterbollen in de 17de eeuw vanuit Siberië en Rusland hun weg naar Europa vonden. Uit een overlevering van oude geschriften weten we dat er aan het eind van de 18e eeuw op grote schaal voorkwam, vooral in de omgeving van München, en dat er een gerichte teelt van de winterbol werd nagestreefd.

In Nederlandse tuinen overheersen prei en eetbare uien. De winterbol is momenteel minder wijdverspreid. De oude plant heeft weer een vaste plaats veroverd in de moestuin in Zwaben. Daar worden regelmatig winteruien geoogst die gebruikt worden in “Grüne Krapfen” (groene donuts) en andere streekgerechten.

In Japan en China worden uien nog maar enkele tientallen jaren geteeld. De winterui heeft er een lange traditie en is nog steeds wijd verbreid in de Aziatische regio.

Bieslook grove – bijzonderheden

In tegenstelling tot de eetbare ui is de winterhaagui een overblijvende plant. Er worden dicht op elkaar staande stengels gevormd. De buisvormige bladeren, die ook wel villi genoemd worden, kunnen tot 80 centimeter hoog worden.

De winterhaagui kan bijna het hele jaar door geoogst worden. Jonge bladeren worden als bijzonder mals en verteerbaar beschouwd. De smaak is minder intens dan we van eetbare uien gewend zijn.

In de midzomer produceert de winterui witte bloemen. Deze zijn niet minder aantrekkelijk dan de bloemen van de sierlijke lelie. De bloemen genieten de voorkeur van hommels.

Allium fistulosum planten – de juiste plaats vinden

Als je hoopt op een weelderige oogst, plant je de winterhaagui op een zonnige en warme plaats. Gedeeltelijke schaduw wordt getolereerd, maar gaat vaak ten koste van smaak en opbrengst.
“Tip: Er mag geen wateroverlast zijn op de plantplaats, want de winterhaagui begint snel te rotten.

De ideale plantburen voor de winterhaagui zijn wortels. De planten beschermen elkaar tegen ongedierte. Dille of kamille kan ook een groeistimulans geven in het bed.

In de loop van de vruchtwisseling kunnen winterhaaguien voordelig geteeld worden op plaatsen waar eerder aardappelen geteeld werden. Minder ideaal is de combinatie met kool, erwten of bonen. Groeistoornissen kunnen het gevolg zijn.

De planten kunnen jaren op dezelfde plaats blijven staan. Er vormen zich dichte kluiten, maar je moet ze van tijd tot tijd verdelen.

“Tip: Als je de aanwijzing van de planten wilt volgen, maak dan lage heggen die als randen voor de moestuin kunnen dienen.

Allium fistulosum planten – het ideale substraat kiezen

Winterhaagbollen gedijen het liefst in goed doorlatende grond. Zware kleigronden zijn minder geschikt. Vocht hoopt zich daar op, waardoor de planten gaan rotten. Een sterk verdichte grond kan losgemaakt worden door er zand aan toe te voegen. Een humusrijk substraat is ook belangrijk voor hoge opbrengsten.

Het planten van winterhaagbollen – mogelijkheden en instructies
Er zijn verschillende mogelijkheden om winterhaagbollen te planten, die we hieronder kort willen toelichten.

Allium fistulosum buiten planten

Kweek winterhaagbollen op het balkon
Winterhaagbollen zaaien
Winterhaagbollen buiten planten
Uien kunnen tussen lente en herfst in de moestuin geplant worden. Houd daarbij een plantafstand van vijf tot acht centimeter in acht.

Zo ga je te werk:

  1. Kies een plaats
  2. Maak de grond los en verwijder onkruid, wortels en stenen.
  3. Graaf een plantgat
  4. Steek de winterhaagbollen in het plantgat.
  5. Druk de winterhaagbollen lichtjes in de grond.
  6. Druk de bovenste laag grond lichtjes aan
  7. Geef de winterhaagbollen goed water

Winterhaagbollen als balkonplant

Winterhaagbollen kunnen ook zonder problemen in kuipen geplant worden. Zo kun je de moestuin naar je balkon of terras brengen.
Zo ga je te werk:

Kies een plantcontainer
Bereid het substraat voor
Voorzie de grond van drainage van stenen of scherven klei
Vul de ondergrond op
Plaats winterhaagbollen
Druk het substraat goed aan
Geef de winterhaagbollen water
“Tip: Kies een diepe plantenbak met een inhoud van minstens tien liter.

Bieslook grove zaaien

Bieslook grove kunnen direct in het veld gezaaid worden tussen maart en half augustus. Gebruik een plantafstand van 25 x 10 centimeter als richtlijn. Er moet een zaaidiepte van twee centimeter worden aangehouden.

We bevelen aan:

Zo ga je te werk:
Kies een plek
Maak de grond vrij van onkruid, wortels en stenen.
Neem de plantafstand in acht
Plant zaden en druk ze licht aan
Bedek de zaden met wat substraat
Houd de zaden licht vochtig
De ontkieming begint na twee tot drie weken. Bij warme temperaturen verschijnt het eerste groen al na een paar dagen.

Bieslook grove correct water geven

De waterbehoefte van de winterhaagui kan als hoog beschouwd worden. Daarom moet je niet vergeten ze water te geven. Geef regelmatig water, want de planten mogen niet uitdrogen. Het motto is: matig maar regelmatig.

Als je overdrijft met water geven, riskeer je waterverzadiging. Het water kan niet meer weglopen, hoopt zich op in de grond en tast de wortels aan. De bol begint te rotten.

Bemest Bieslook grove op de juiste manier

Het is raadzaam om extra voedingsstoffen te geven in de lente en de late herfst. Er kan organische mest of compost worden opgebracht.

“Tip: Tijdens de groeifase van de winterhaagui mag geen extra meststof worden gegeven.

De Bieslook grove heeft grotere hoeveelheden kalium nodig. Daarom moeten voedselarme bodems verbeterd worden met primair gesteentemeel.

Andere zorgmaatregelen

De winterhaagui is gemakkelijk te verzorgen en vraagt weinig inspanning. Als de zaailingen te dicht opeen staan, moeten ze uitgedund worden tot op een afstand van minstens vijf centimeter. Na vier tot vijf jaar is het tijd om de wortelstokken van de bollen te verdelen. Dit zorgt voor een groeispurt en geeft je tegelijk nieuwe winterhaagbollen die apart kunnen worden overgeplant.

Oogsten van Bieslook grove

Oogst de bladeren, die zo jong en mals mogelijk moeten zijn. Deze kun je vlak boven de grond afknippen en dan fijnhakken en gebruiken als bieslook.

De hele plant kan ook geoogst worden. De bollen moeten minstens twee centimeter groot zijn. Afhankelijk van de behoeften kan de winterhaagui steeds opnieuw gezaaid worden.

Gebruik van de Bieslook grove 

Het gebruik van de winterui kan geïnspireerd zijn op het gebruik van bieslook. De winterui smaakt goed als hartig broodbeleg over boter, kwark of kaas. De gehakte bladeren kunnen ook als topping over salades, sauzen of soepen gestrooid worden.
Oudere bladeren zijn rauw minder lekker en vrij hard. Daarom moet je de bladeren kort stomen of sauteren. Rauwe blokjes winterui zijn in de koelkast enkele dagen houdbaar en kunnen ook zonder problemen ingevroren worden.

Ziekten en plagen bij bieslook grove herkennen

De winterui is robuust en wordt nauwelijks aangetast door plagen of ziekten. De plant heeft echter wel een vijand in de vorm van de uienvlieg. De beste manier voor de hobbytuinder om dit tegen te gaan is de planten af te dekken met dicht op elkaar geplaatste netten.

Overwinterende bieslook grove

Met de eerste vorst trekt de winterhaagbol zich terug in de grond om vanaf maart weer uit te lopen. Als de planten in het vroege voorjaar teer groen moeten voortbrengen, is het een goed idee om de stokken tijdens de winter met bladeren of kreupelhout te bedekken.