Home Hoveniers 5 tips voor een gezond en mooi gazon

5 tips voor een gezond en mooi gazon

Een tuin is echte luxe aan huis. Je hebt je eigen buitenruimte waar je kunt genieten van het zonnetje, waar de kinderen onbekommerd kunnen spelen en waar je met vrienden en familie kunt borrelen en bijkletsen. Iedere tuin is weer anders, maar om de tuin mooi en gezellig te maken, is het belangrijk deze goed te verzorgen. Het maakt hierbij niet uit of je een moestuin, een tegeltuin of een groot gazon hebt: de sfeer in de tuin maak je zelf. Wij geven graag 5 tips voor een gezond en mooi gazon.

  1. Kies het juiste gras

Of je nu graszoden koopt of zelf gras inzaait: het is belangrijk om de juiste grassoort te kiezen voor jouw tuin. Niet al het gras is namelijk gelijk. Vaak kun je kiezen uit siergras, speelgras of schaduwgras. Elke type gras heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wil je een strak gazon met gelijkmatige begroeiing? Dan is siergras waarschijnlijk de beste keuze. Heb je echter kinderen of huisdieren die graag op het gras spelen? Dan moet het gras tegen een stootje kunnen en is speelgras de juiste optie.

  1. Maai regelmatig

Om het gazon mooi te houden, is het belangrijk om regelmatig te maaien. Dit kun je met een grasmaaier of met een robotmaaier doen. Het voordeel van zelf grasmaaien is dat je secuurder te werk kan gaan. Met een robotgrasmaaier heb je er echter nauwelijks werk aan en kun je het gras na het maaien doorgaans laten liggen omdat het maaisel vaak heel fijn is en het gazon niet verstikt. Welke methode je ook prefereert: stem het maaien af op het type gras en de groeisnelheid. Doorgaans is eens per week of eens in de twee weken voldoende.

  1. Vergeet niet te bemesten

Net als de moestuin en de bloemperken moet een grasmat ook worden bemest. Vooral als je het gras na het maaien altijd verwijderd, heeft het gazon extra voedingsstoffen nodig. Het advies is om het gras minimaal drie keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, in de zomer en nogmaals in de herfst. Hiervoor is speciale gazonmest te koop dat is afgestemd op de behoeften van jouw specifieke grasmat.

  1. Goed bewateren

Veel mensen denken dat een gazon maar weinig onderhoud behoeft en geen water nodig heeft. Dit is echter absoluut niet waar. Een nieuw gazon heeft extra veel aandacht en water nodig. En vooral in de zomer, of wanneer het weinig regent, heeft een gazon water nodig. Dit kun je dagelijks doen, maar ook een paar keer per weer zeer intensief. Hiervoor is een watersproeier uitermate geschikt. Door deze een paar uur per dag, of om de dag, aan te zetten, krijgt het gras voldoende water. Wees niet bang dat het gazon te veel water krijgt: dit gebeurt namelijk niet zo snel.

  1. Onkruid bestrijden

Ook al verzorg je jouw gazon goed en heb je enkel graszaad gezaaid, onkruid steekt toch regelmatig de kop op. Paardenbloemen, boterbloemen, klavertjes en weegbree zijn veelvoorkomend op onze gazons. Het is eigenlijk logisch dat dit gebeurt. De zaden van deze bloemen worden verspreid door de wind en door vogels en zo komen ze overal. Een voordeel van deze bloemen is dat ze de biodiversiteit in de tuin bevorderen en diverse insecten aantrekken. Het kan geen kwaad en het kan de grasmat zelfs opfleuren. Heb je echter liever een strak en groen gazon, dan kun je ervoor kiezen het onkruid te bestrijden. Doorgaans heb je twee opties: gebruik maken van een onkruidverdelgingsmiddel of het onkruid handmatig verwijderen. Een onkruidverdelingsmiddel is eenvoudig te gebruiken en vaak erg effectief, maar het is niet per se erg gezond voor de omgeving. Door het onkruid handmatig te verwijderen, kun je gerichter te werk gaan. Het is echter wel een lastige klus die vaak herhaald moet worden.