Home Tuinaanleg 3 tips bij het verwijderen van klimop

3 tips bij het verwijderen van klimop

Klimop of Hedera is één van de meest voorkomende planten in ons land. Het is een zeer eenvoudige plant die vaak gebruikt wordt voor een verticale tuin. Toch zien we dat de groei van klimop vaak uit de hand dreigt te lopen. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Hedera kan immers schade aanrichten als deze zich op bepaalde plekken vast nestelt. Nu staat klimop erom bekend dat het verwijderen een zeer lastige klus is. Sterker nog: dit is een reden waarom sommige mensen liever helemaal geen klimop in de tuin willen zien. Dit komt doordat de hechtwortels van hedera ontzettend sterk zijn. Ze hebben de kracht om zich in hout en zelfs steen te nestelen. Ze vervolgens verwijderen is ontzettend lastig. Gelukkig zijn er manieren om dit te vereenvoudigen. Wij geven je 3 tips om snel en effectief van een overvloed aan klimop af te komen!

Schade aan de woning?

Vaak zien we dat klimop zich tegen de muren van een woning nestelen. Sommige mensen denken dat ze daarmee de buitenmuren van het huis kunnen beschadigen. Dit is echter meestal niet het geval. Klimop is een zeer sterke plant, maar heeft niet de kracht om de buitenmuur van een woning te beschadigen. Bij hele oude woningen is het wel mogelijk dat de muren poreus worden. Dan is het opletten geblazen met de groei van hedera. Over het algemeen kunnen we echter stellen dat klimop veilig is tegen een stenen muur. Maar hoe verwijder je deze plant?

  • Stap 1: allereerst is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Je kunt een levende plant van de muur trekken, maar dan groeit het net zo hard weer terug. Daarom is het belangrijk dat je de wortels verwijderd. Zonder gezonde wortels, kan de plant niet meer groeien.
  • Stap 2: na het verwijderen van de wortels is het wachten geblazen. Ga niet direct de plant van de muur trekken, want zo kan je de muur onnodig beschadigen. Wacht daarom rustig af totdat de plant verdort en afsterft. Na het verwijderen van de wortels blijft de klimop altijd nog even in leven, hij heeft immers nog enkele reserves over. Zodra die reserves op zijn en de voedingsbronnen afgepakt zijn, zal deze snel sterven.
  • Stap 3: nu kan je de klimop langzaam van de muur aftrekken. Bedenk wel dat er soms hechtwortels achterblijven. Ga hier niet extra hard aan trekken, maar gebruik een hogedrukspuit om ze eenvoudig te verwijderen. Vervolgens reinig je de muur en is het klusje geklaard!

Klimop van een houten schutting verwijderen

In tegenstelling tot de buitenmuren van een woning, kan klimop wel degelijk een houten schutting beschadigen. Daarom is het zaak om de klimop tijdig te verwijderen en de schutting goed te onderhouden. Hierbij maak je gebruik van dezelfde bovenstaande tips, alleen is het soms verstandiger om enkele hechtwortels te laten zitten. Zeker als deze zich zeer diep in de schutting hebben genesteld. Zeker als ze niet extra opvallen, is het verstandiger om ze te laten zitten. Zo voorkom je onnodige beschadigingen aan de schutting.

Plant of onkruid?

Na het lezen van bovenstaande informatie zal je je vast afvragen of klimop überhaupt wel een plant is. Kunnen we deze niet beter als onkruid beschouwen? Het antwoord is ‘nee’. Een hedera kan ook ontzettend mooi zijn. Het is de ideale toevoeging aan je tuin als je graag een verticale groene muur wilt hebben. Met de juiste zorg geniet je van een geweldige uitstraling.