De krokussen brengen weer kleur in de tuin bij het begin van de lente. Als ze in je tuin niet bloeien, kan dat de volgende oorzaken hebben.
Net als de sneeuwklokjes kondigen de krokussen met hun bloesem aan dat de lente in aantocht is. Tussen februari en april is het zover en presenteren de voorjaarsbloeiende soorten hun kleurrijke pracht. Er zijn ook herfstbloeiende soorten die het tuinjaar afsluiten. Toch kan het gebeuren dat een krokus niet bloeit.
Reden 1: Het loof van de krokussen werd te vroeg verwijderd
Om zonlicht in energie om te zetten, heeft de krokus zijn bladeren nodig. Dit is het geval met alle planten. Als de bladeren te vroeg verwijderd worden, heeft de plant eenvoudigweg te weinig energie om bloemen te produceren. Dit komt omdat de plant de voedingsstoffen uit het loof opslaat in de ondergrondse opslagorganen voor het volgende bloeiseizoen. Pas als de bladeren vergeeld zijn, is het proces voltooid. Laat daarom het gebladerte van de krokus intrekken.
Vooral in het gazon, waar de smalle bladeren van de krokus na de bloei nauwelijks meer opvallen, gebeurt het vaak dat het loof van de krokus te vroeg gemaaid wordt. Wacht tot de bladeren afgestorven zijn voordat je in het voorjaar voor het eerst gaat maaien.
Reden 2: Mijmeren verhindert de bloei van de krokus
Als er één ding is waar vroege lentebloeiers bang voor zijn, dan zijn het muizen. De diertjes eten graag van de krokussen en hebben ook veel plezier met het opgraven ervan. Zonder contact met de grond kunnen de krokussen niet wortelen en bloeien ze niet. Een bollenplantmand van metaal of plastic biedt bescherming.
Reden 3: Onvoldoende kwaliteit van de krokussen of de verkeerde omstandigheden
Je kunt erop vertrouwen dat krokussen bloeien als je ze in handelskwaliteit koopt. Dan zijn ze zeker van de nodige bloeistimulerende steun. In de tuin planten krokussen zich op eigen kracht voort door zaden en broedknollen. Zaailingen bloeien vanaf ongeveer het derde jaar. Als een krokus niet bloeit, is hij waarschijnlijk nog te jong. Nakomelingen van de moederknol zullen sneller bloeien. Als er in de loop van de tijd te veel krokusknollen opeengepakt zijn, kan dit een reden zijn waarom de krokus minder wil bloeien. Als je grootbloemige krokussen in je tuin hebt, moet je ze na de bloei opgraven, de planten verdelen en ze dan opnieuw planten. Je moet bij het planten letten op de plantafstanden op de verpakking. De krokusknollen moeten ook niet te diep geplant worden als ze op tijd willen bloeien.
De bodemtemperatuur kan een reden zijn voor een gebrek aan bloemen. Door de klimaatverandering, met steeds mildere temperaturen tot in de winter, verschuift de plantdatum voor voorjaarsbloeiende knol- en bolgewassen. In de klassieke plantmaanden september en oktober is de grond vaak nog zo warm van de zomer dat krokussen er geen optimale omstandigheden vinden. Daardoor is het moeilijk voor de bloemen om wortel te schieten. Bovendien lopen ze te vroeg uit, bevriezen in de winter en kunnen ons daarom in het voorjaar niet verblijden met hun bloemen.
Aan de andere kant hebben krokussen de koude-impuls nodig om te gaan bloeien. Dit is buiten geen probleem. Aan de andere kant, als je je krokussen in pot binnenshuis wilt laten beginnen, moet je ze niet warmer dan zes tot acht graden Celsius zetten nadat ze wortel geschoten hebben. Bij hogere temperaturen vormen ze alleen bladeren en geen bloemen.