Home Hoveniers 15 winterharde kruiden: deze kruiden kunt u zelfs in de winter oogsten

15 winterharde kruiden: deze kruiden kunt u zelfs in de winter oogsten

Zelfs in de winter verse kruiden oogsten? Dit is eigenlijk mogelijk met sommige kruiden. Wij stellen u 15 winterharde kruiden voor.

Als u uw menu ook in de winter wilt verrijken met gezonde, verse kruiden en uw eigen oogst wilt gebruiken, moet u een beroep doen op winterharde kruiden. De keuze is echter beperkt. Veel kruiden komen van oorsprong uit zuidelijke klimaten en zijn niet opgewassen tegen het klimaat in onze breedtegraden. Toch kan de tafel het hele jaar door rijkelijk worden gedekt met inheemse kruiden. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen planten die het hele jaar door kunnen worden geoogst en planten die zich in de winter in de grond terugtrekken en pas in het voorjaar weer uitlopen.

Winterharde kruiden die het hele jaar door kunnen worden geoogst

De volgende planten zijn wintergroen en kunnen dus op elk moment vers worden geoogst:

Tijm

Tijm is eigenlijk afkomstig uit de mediterrane keuken. Veel variëteiten kunnen echter goed tegen ons klimaat. De bloeiperiode valt in de maanden juli en augustus. De verse bladeren kunnen ook in de winter worden geoogst.

Tijm (Thymus)
Groeihoogte: 10 – 40 cm
Bloemkleur: roze
Bloeitijd: zomer
Oogsttijd: in de zomer vóór de bloei, in de winter altijd
Smaak: bitter, licht citrusaroma
Gebruik: mediterrane keuken, hoestmiddel

Salie

Salie is niet alleen een populair culinair kruid, maar heeft ook een vaste plaats in de natuurgeneeskunde. Een aftreksel helpt bij hoest en verkoudheid. Met uitzondering van sommige tropische soorten kan salie zonder problemen in het tuinperk overwinteren.

Salie (Salvia)
Groeihoogte: 40 – 80 cm
Bloemkleur: violet
Bloeitijd: Mei tot Augustus
Oogsttijd: september tot april
Smaak: bitter
Gebruikt: Vlees, wild, pasta, hoestdrank

Rozemarijn

Er zijn verschillen te maken met rozemarijn. Slechts bepaalde variëteiten zijn winterhard, waaronder “Blue Winter” of “Veitshöchheim Rosemary”. In milde streken zou het mediterrane kruid de winter moeten kunnen overleven. Als voorzorgsmaatregel kan een winterbescherming van bladeren of rijshout worden gebruikt.

Rozemarijn (Salvia rosmarinus)
Groeihoogte: 30 – 120 cm
Bloemkleur: blauwachtig
Bloeitijd: Augustus tot september
Oogsttijd: mei tot oktober, losse scheuten in de winter
Smaak: hartig, kruidig
Gebruik: Aardappelgerechten, wild

Lavendel

Aangezien lavendel in het Middellandse-Zeegebied op grotere hoogte groeit, is het mogelijk om het te laten overwinteren. Sommige soorten kunnen temperaturen tot -15 graden verdragen. Wij raden aan hem op een beschutte plaats te planten.

Lavendel (Lavandula angustifolia)
Groeihoogte: 10 – 40 cm
Bloemkleur: wit tot violet
Bloeitijd: Juni tot September
Oogsttijd: wanneer de bloemen zichtbaar zijn, tot mei
Smaak: kruidig
Gebruik: hartige gerechten, kamerparfum, etherische olie

Kerrie kruid

Kerrie kruid is ook een van de robuuste mediterrane kruiden die de winter buiten kunnen overleven. In geval van strenge vorst wordt winterbescherming aanbevolen.

Currykruid (Helichrysum italicum)
Groeihoogte: 20 – 60 cm
Bloemkleur: geel
Bloeitijd: Juni tot September
Oogsttijd: het hele jaar door
Smaak: typische kerriesmaak
Gebruikt: Kip, rijstgerechten, Aziatische keuken

Oregano

Er zijn ook enkele robuuste soorten oregano die in de winter buiten kunnen worden geteeld. Een van deze is “Thumbles”. In gebieden met een ruw klimaat is winterbescherming aan te bevelen.

Oregano (Origanum vulgare)
Groeihoogte: 30 – 50 cm
Bloemkleur: roze
Bloeitijd: Juli tot september
Oogsttijd: tijdens de bloei, in de winter
Smaak: kruidig met houtachtige noten
Gebruik: mediterrane keuken, pizza, pasta
Winterharde, trekkruiden
Sommige kruiden zijn winterhard, maar trekken zich in de winter terug in de grond. Je zult in de herfst afscheid moeten nemen van deze kruiden. De bovengrondse plantendelen zijn in de winter niet meer zichtbaar. In het voorjaar lopen de planten betrouwbaar weer uit. Oogsten tijdens de winter is echter niet mogelijk.

Bieslook

Bieslook kan lage temperaturen overleven zonder bescherming. Op vorstvrije dagen moet de plant water krijgen. In de herfst wordt het kruid tot dicht bij de grond teruggesnoeid.

Bieslook (Allium schoenoprasum)
Groeihoogte: 10 – 50 cm
Bloemkleur: roze, violet
Bloeitijd: zomer
Oogsttijd: vóór de bloei
Smaak: scherp, ui-achtig
Gebruik: aardappelen, kwark, salade

Wilde knoflook

Wilde knoflook is een van de vroege bloeiers en heeft een vrij korte vegetatieperiode. De groene bladeren hebben een smaak die aan knoflook doet denken en moeten niet verward worden met het giftige lelietje-van-dalen.

Wilde knoflook (Allium ursinum)
Hoogte van de groei: 10 – 20 cm
Bloemkleur: wit
Bloeitijd: April tot mei
Oogsttijd: vóór de bloei
Smaak: licht pikant, vergelijkbaar met knoflook
Gebruik: kwark, salade, sauzen, pesto
Dragon
Russische dragon is zeer winterhard. Franse dragon is gevoeliger en kan niet zonder winterbescherming. De jonge bladeren en scheuten moeten als keukenkruid worden gebruikt.

Dragon (Artemisia dracunculus)
Groeihoogte: 50 – 150 cm
Bloemkleur: geelachtig
Bloeitijd: Mei tot Juni
Oogsttijd: Juli tot april, niet tijdens de bloeiperiode
Smaak: kruidig
Gebruik: soepen, kwark, salade

Lavas

Lavas is bijzonder robuust en kan strenge vorst verdragen zonder dat winterbescherming nodig is. Water geven is aan te raden op vorstvrije dagen. Verse scheuten verschijnen vanaf mei.

Lavas (Levisticum officinale)
Groeihoogte: 100 – 250 cm
Bloemkleur: geel
Bloeitijd: Juli tot Augustus
Oogsttijd: Mei tot september
Smaak: kruidig, sterk
Gebruik: soepen, aardappelen, sauzen

Munt

Niet alle pepermuntjes overleven de winter buiten. Pepermunt kan de winter zonder problemen doorkomen. De wortelstokken blijven in de grond en lopen in het voorjaar weer uit. Pepermunt kan zich daarbij sterk vermenigvuldigen.

Munt (Mentha)
Groeihoogte: 30 – 120 cm
Bloemkleur: wit
Bloeitijd: Juni tot Augustus
Oogsttijd: Mei tot september
Smaak: fris, muntachtig, zoals kauwgom
Gebruik: thee, dranken, desserts, soepen, sauzen
Valeriaan
Valeriaan staat bekend als een van de oudste geneeskrachtige planten. De gedroogde wortels zijn de
ingrediënt voor een kalmerende en slaapverwekkende thee.

Valeriaan (Valeriana)
Groeihoogte: 50 – 150 cm
Bloemkleur: wit tot roze
Bloeitijd: Mei tot Augustus
Oogsttijd: het hele jaar door na het ontluiken
Smaak: delicaat bitter
Gebruikt: Remedie, yoghurt, fruitsalade, desserts

Brandnetel

De jonge bladeren van de brandnetel hebben hun weg teruggevonden in de moderne keuken. Al eeuwenlang staat de plant bekend als een middel tegen reuma of infecties van de urinewegen.

Brandnetel (Urtica)
Groeihoogte: 50 – 100 cm
Bloemkleur: groenachtig tot bruinachtig
Bloeitijd: Juli tot september
Oogsttijd: bladeren in het voorjaar, kruid in midzomer, wortel in de winter
Smaak: licht nootachtig
Gebruikt: Remedie, soepen, sauzen

Bloedwortel

Bloedwortel is gemakkelijk te kweken en is vooral in Zuid-Duitsland bekend als een hoogvast spijsverteringselixer. De wortelstok bevat een rood pigment. Bloedwortel heeft een antioxiderende werking en helpt bij ontstekingen.

Bloedwortel (Potentilla erecta)
Groeihoogte: 10 – 40 cm
Bloemkleur: geel
Bloeitijd: Mei tot September
Oogsttijd: najaar (wortels)
Smaak: kruidig
Gebruik: Likeur

Smeerwortel

Smeerwortel kan op vele manieren worden gebruikt. De wondhelende eigenschappen zijn al eeuwenlang bekend. Kompressen kunnen worden toegepast bij verstuikingen en verrekkingen. De toppen van de plant kunnen als groente worden bereid.

Smeerwortel (Symphytum)
Groeihoogte: 30 – 60 cm
Bloemkleur: violet
Bloeitijd: Mei tot September
Oogsttijd: April tot oktober (jonge bladeren)
Smaak: zoetig
Gebruik: kompressen voor gewrichts- en spierpijn, groenten, soepen, salade