Frambozen

Frambozen zijn tegenwoordig het hele jaar door te koop. Maar ze zijn natuurlijk het lekkerst wanneer je ze in de zomer van je eigen frambozenstruik kunt eten.

Lekker door de yoghurt, als garnering op eigengemaakt gebak of zo uit de hand.

Je hoeft geen grote moestuin te hebben om frambozen te kweken, zelfs in een kleine tuin is er al gauw genoeg ruimte voor een frambozenstruik. Frambozen bevatten unieke antioxidanten, de zogenaamde ellagitannines. Deze stof vind je ook in kleine hoeveelheden in aardbeien en in sommige geneeskrachtige kruiden. Ze voorkomen dat cellen beschadigen.

Frambozen gezond



Frambozen zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Ze zitten vol vitamine C, noodzakelijk voor een goede weerstand en voldoende energie. Daarnaast zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel en gezonde botten, tanden, huid, haar en bloedvaten.

De vruchten zijn tevens een bron van foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, en een onmisbare vitamine voor het lichaam.

Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen al jarenlang het advies extra foliumzuur te nemen. Het is zeer belangrijk voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind.

Hoewel ze boordevol voedingsstoffen zitten, bevatten ze maar weinig calorieën. 100 gram  bevat zo’n 43 kcal, 7 gram koolhydraten en 2,5 gram vezels. Vezels spelen een belangrijke rol bij je gezondheid, ze hebben een gunstige werking op de stoelgang en op het slechte cholesterol in je bloed.

FrambozenstruikFrambozen bewaren

Frambozen zijn heel kwetsbaar, je moet er dus voorzichtig mee omgaan. Beschadigd fruit gaat snel in kwaliteit achteruit. Je hoeft frambozen niet te wassen voor consumptie.

Wanneer ze toch een beetje vuil zijn kun je ze met een kwastje schoon vegen. Je kunt ze het beste koel bewaren, uitgespreid op een bord. In de koelkast zijn ze 1 tot 2 dagen houdbaar.

Je kunt ze natuurlijk ook invriezen. Leg ze naast elkaar op bakpapier in een goed gesloten plastic bakje in de vriezer. Ze zijn dan zo’n 12 maanden houdbaar.