Home Tuinplanten Buxus snoeien

Buxus snoeien

Buxus snoeien bol

Er bestaan veel vragen over hoe en wanneer je buxus snoeien moet. Er zijn ongeveer 30 soorten buxus, waaronder de meest bekende Buxus Sempervirens.

Buxus snoeien klassiekBuxussen sieren al sinds de koloniale tijd de tuinen, maar zijn de afgelopen jaren bij sommige tuinders uit de gratie geraakt.

Er zijn tuinders die de in geometrische vormen gesnoeide buxus niet meer vinden passen in moderne tuinen. Ze zijn ook van mening dat het buxus snoeien te veel tijd en moeite kost. Maar dat is overdreven.

Buxus heeft een onverdiende reputatie en is wel degelijk een welkome aanvulling in de moderne tuin.

Wanneer wordt gekozen voor de juiste soort hoeft er niet veel te worden gesnoeid. Buxus is gemakkelijk te kweken en groeit gemakkelijker dan de meeste planten.

De compacte groenblijvende bladeren geven textuur en vorm aan de tuin, wanneer alle andere planten ’s winters in slaap zijn. Buxus als haag onttrekt lelijke dingen aan het zicht en verzekert je van een mooi uitzicht.

Natuurlijk moet je zo nu en dan je buxus snoeien. Bij buxus moeten, net zoals bij de meeste andere struiken, de dode takken en uitlopers worden gesnoeid. Zelfs als je hebt gekozen voor een bepaalde grootte of vorm kan het nodig zijn een verdwaalde tak of twijg te snoeien. Buxus heeft, in vergelijking met andere struiken, weinig onderhoud nodig.

Buxus snoeien – Hoe en wanneer

Zoals bij alle struiken, moet je je afvragen wat de beste tijd is voor het buxus snoeien. Buxus snoeien kan in principe elk moment van het jaar, maar 2x per jaar is aan te bevelen (in het voor- en najaar).

Voor de tweede snoeibeurt is het het beste niet later dan in september te snoeien.

Buxus groeit namelijk langzaam en heeft tijd nodig om te herstellen. Zo krijgt de buxus de tijd voor het verhouten van de takjes, zodat deze bestand zijn tegen vorst.

Hoewel buxus een sterke plant is is het niet verstandig om bij warm zonnig weer te snoeien. Mocht de zon toch gaan schijnen, dan is het nodig de buxus te besproeien en eventueel af te dekken. Zo voorkom je verbrandingsverschijnselen!

Wanneer je de buxus tot op het oude hout terug snoeit, zal deze weer uitlopen. Het voorjaar is hiervoor de meest geschikte tijd omdat de eerste sterke groeifase begint en gemakkelijker en sneller weer groen wordt.

Knippen of snoeien kan worden gedaan met een gewone of elektrische heggenschaar, maar er is tegenwoordig ook een speciale buxusschaar verkrijgbaar. Het snoeien bestaat uit het knippen van alle of het meeste van de meest recente groei. Je moet rekening houden met de leeftijd van de plant wanneer je buxus snoeien gaat.

Jonge planten kunnen eigenlijk frequent worden gesnoeid. In de eerste jaren kun je de buxus het beste in een vorm snoeien. Dit bevordert de vertakking en nieuwe groei, hetgeen resulteert in een dichtere groei en duidelijke vorm.

Buxus snoeien haagBij een buxushaag moet de bovenkant op gelijke hoogte gesnoeid worden. Je kunt hiervoor het beste gebruik maken van een heggenschaar. Geef de juiste hoogte aan met een lange lat of spandraden.

Voor een strak resultaat kun je een waterpas gebruiken. Door het knippen van de zijkanten krijg je een mooie dichte haag, waarmee je voorkomt dat de onderkant kaal wordt.

Een buxus snoeien in de vorm van een bol of andere vorm kun je het beste doen met een snoeischaar. Voor een bolle vorm moet je de holle kant van de schaar naar de plant toe houden. Oudere buxus kun je het best vanaf maart tot eind juni snoeien.

Daarna volstaat een beetje bijknippen om de vorm te behouden.

Verwijdering van grotere takken of de buxus snoeien wordt gebruikt om zieke of stervende takken te verwijderen. Pas echter op! Door te ingrijpend snoeien kan de struik doodgaan. Het beste is om dergelijke drastische maatregelen in fasen uit te voeren, indien nodig over meerdere jaren, om de buxus de beste kans te geven om te overleven.

Buxus snoeien bolEen laatste opmerking: als je een beetje extra werk niet erg vindt kun je de buxus snoeien in mooie vormen. Dit kan mooie levende tuinbeelden opleveren, waarbij je je fantasie kunt uitleven.

Ze kunnen variëren van één tot twee meter hoogte en zelfs nog veel hoger. Afhankelijk van de grootte en vorm kun je meer dan één plant nodig hebben om de gewenste vorm te realiseren.

Na een aantal seizoenen zal de buxus mooi in vorm geraken en een uniek aandachtspunt in je tuin zijn.

Doordat buxus het hele jaar groen blijft heb je ook in de winter veel plezier van deze plant. Buxus in potten kunnen in principe buiten blijven staan. Zet ze desnoods op een ietwat beschutte schaduwrijke plaats. Om de kluit te beschermen, kunt je de pot aan de binnenkant bekleden met noppenfolie.

Om te voorkomen dat de pot kapot vriest kun je de pot eventueel ook omwikkelen met folie of rietmatten. Bij temperaturen onder de 10° is het verstandig de potten binnen te zetten. Buxus in de volle grond zal geen problemen hebben met vorst.